Olen aina kokenut englannnintäysiverisen rakennearvostelun haastavaksi. Siihen on ihan syynsä: täysiverisellä ei ole varsinaista rotumääritelmää edes olemassa! Perinteisesti on ollut jotakuinkin yhdentekevää, miltä täysiverinen on näyttänyt, kunhan se on ollut nopea. Lisäksi sprintterit ja stayerit ovat vähän erinäköisiä. Tietenkin tasapainoinen rakenne on tavoite, se yleensä ennustaa parempaa kestävyyttä kuin epäsuhtainen rakenne, mutta esimerkiksi takakorkeus on melko tyypillistä varsinkin sprinttereille. Takaosa on se hevosen moottori ja siellä pitää olla papua, jos meinaa pärjätä nopeuslajissa.
Yleisesti ottaen täysiverisille tyypillisiä piirteitä ovat ainakin nämä:
– Yleisesti ottaen lihaksikas, mutta lihakset ovat ns. litteät, ei sellainen "muhku" kuin esimerkiksi quarter-hevoset
– Sopusuhtaisen kokoinen, kuiva pää, jossa suora profiili, suuret sieraimet ja silmät
– Pitkä, kevyt, yleensä suora kaula, päänliittymä ohut, kiinnittynyt melko alas lapoihin
– Lavat pitkät ja lihaksikkaat
– Syvä rintakehä
– Erottuva, muttei liioiteltu säkä
– Selkä usein hieman pitkä
– Ihanteellisesti melko suora lautanen, noin 25-30 astetta maanpintaan nähden. Tästä kyllä näkee poikkeuksia eli jyrkkiä, lyhyitä lautasia. Tasaisia, arabityyppisiä ei ole tainnut tulla vastaan juuri koskaan.
– Häntä kiinnittynyt melko korkealle
– Selväpiirteiset nivelet jaloissa
– Kuivat jalat
– Etujalat suorat, hyväasentoiset
– Lihaksikas, pitkä kyynärvarsi
– Lyhyet sääret sekä etusissa että takasissa
– Lyhyt reisiluu
– Lonkkanivel ja polvinivel mahdollisimman avoimet
– Vuohisten kulma etujaloissa 47-54 astetta, takasissa hieman pystymmät
Minulle VSN-tuomarina ongelmia tuottavat leima-pisteet, rotu- ja sukupuolileimat. Ihannetapauksissa täysiverisillä on tietenkin erittäin selkeä rotuleima, sen vain jotenkin... näkee. Ilmeestä, päästä, olemuksesta, tietenkin myös rakenteesta. Mutta sitten on täysiverisiä, jotka näyttävät melko geneerisiltä hevosilta. Ne voivat olla ihan hyvärakenteisiakin hevosia, mutta jotenkin kuva ei huuda "Hei, minä olen täysiverinen!" Tätä näkee mielestäni varsinkin tammoilla, jotkin täysiveritammat menisivät ainakin minulle läpi erityisen nätteinä lämminveriravureina tai astetta kevyempinä puoliverisinä. Tietenkin usein jokin juttu näissä kuvissa kyllä kertoo, etten ole ihan oikeilla jäljillä, muttei aina. Onko tämä sitten huono asia? En tiedä, en osaa sanoa, mutta itse en kovin tiukasti niitä tuomitse, koska niitä näkee kuitenkin aika paljon.
Sukupuolileima on myös haastava tai ehkä pitäisi käyttää termiä "vaihteleva". On selkeän maskuliinisia oreja ja feminiinisiä tammoja ja silloin asiat ovat helppoja. Mutta sitten on sellaisia vähemmän orimaisia oreja ja jotkin tammat ovat hyvinkin neutraaleja. Tätä ei kuitenkaan voi pitää mielestäni minään suurena virheenä, en ainakaan uskoisi niin, mutta kyllä ne silti vähän mietityttävät tuomarointeja tehdessä. Tietenkin oriin selkeän feminiininen ilme ei ole hyvä asia.
Tässä olen vähän esimerkkien kautta avannut noita täysiveristen arvosteluasioita.
o. Aidanus Ion
Juu, ei ole rakennekuva, mutta tässä on hyvinkin selkeä täysiverinen. Sukupuolileimakin on mielestäni vähintään kohtalainen. Mielestäni varsin tyypillinen tapaus ja ihan kivannäköinen myös.
o. Kensington Garden Ion
Itse nimitän tätä omassa päässäni "tyypilliseksi laukkapuolen siitosoriiksi" (kuvan hevonen on varsin todennäköisesti sellainen): hieman takakorkea ja etupainoinen, vähän pitkänomainen yleisvaikutelma, täysiveriseksi jopa ehkä roteva tapaus, mutta selvästi kuitenkin täysiverinen. Rakenteeltaan ja tyypiltään tosi moitteeton. Selkeästi aikuinen hevonen, Aidanuksen kuvassa on tietääkseni kaksivuotias (vaikka näyttääkin kyllä varsin aikuiselta).
o. Pink Hungaroring
Jossain määrin kevyempi kuin Kensington Garden, todella tyypillinen ja tasapainoinen.
t. Sluagh Ion
Vähän tällainen tavallisen näköinen tamma, mutta kyllä minä silti tämän vähintään kohtuulliseksi täysiveriseksi tuomitsisin. Päässä on tuota tiettyä ilmettä, kaula on todella tyypillinen eikä rakenteessakaan mitään hirmuisen suuria ongelmia ole.
o. Viscount Ion
Erinomaisen selkeä täysiverinen siitä huolimatta, että kaula on vähän lyhyt ja muutenkin hevonen on pitkäjalkainen ja "korkea", ei niinkään tuollainen pitkänomainen kuten monet täysiveriset.
o. Babyface
Tässä on nyt sitten sellainen hevonen, joka varmaan laukkahevosena on ihan ok, mutta ratsuhevoselle tuo rakenne ei oikein istu. Pitkärunkoinen, selkeästi takakorkea, massiivinen kaula, kiinnittynyt melko alas eikä mitenkään erityisen pitkä.
– S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti