sunnuntaina, helmikuuta 11, 2018

Esittelyssä peitsaritamma Arlington Heights GA

Jos joku ei tunne Ionicin historiaa, kerrottakoon ensin lyhyesti, että meillä kasvatettiin ja kilpailutettiin sekä lämminveriravureita (lähinnä orloveita) ja peitsareita vuosina 2005-07. Järjestimme tuolloin myös raveja kohtuullisen ahkerasti. Käytimme näiden kasvattajatunnuksena jälkiliitettä Iostream ja peitsarivarsoja syntyi jotakuinkin tusinan verran. Omia tuontihevosia olivat ainakin oriit Deadman Bay ja Iron Devil, sekä tammat Velvetia ja Streamline Phasor. Nämä kaikki olivat ennen jalostusuraansa käyneet myös radoilla näyttämässä kykynsä ja varsin hyväennätyksisiä kaikki olivat. Kun kasvatus loppui, suurin osa peitsareista päätyi Noble Studiin, tuonaikaiseen peitsarisiittolaan. Vielä joitain vuosia sitten ionicilaiset orilinjat olivat vielä elossa, nykytilannetta en tiedä.

Vaikka noista meidän ravureistamme ja peitsareistamme luovuimmekin, aina välillä on tullut mutistua puoliääneen, että olisipa kiva jos vielä jonkin hevosen keksisi ja kilpailisi vähän. Välillä olenkin kokeillut ravipuolta varovasti, jonkin aikaa meillä oli vuokrahevonen, sitten kilpailutin joitain russeja raveissa. Viime kesänä tulin sitten keksineeksi suvuttoman peitsaritamman, tamma Arlington Heights GA:n!


© Suomen Hippos

Arlington Heights GA eli tuttujen kesken Arla aloitti uransa viime heinäkuussa kaksivuotiaana suorittamalla koelähdön. Se starttasi sillä kaudella 5 kertaa, tuloksena yksi voitto, kaksi kakkossijaa, 2600 virtuaalieuroa rahaa ja ennätys p.16,2aly. Kolmivuotiaana se loisti Namerin Fall Pacer shel Namer -karsinnoissa voittaen niistä kolme (tosin yhdessä lähdössä se oli ainoa osallistuja). Finaalissa sen sijaan tuli kolmas sija ja kauden päättäneessä Nuorten Syyskatsauksessa se hylättiin. Ennätys kuitenkin parani kolmivuotiaana lukemiin p.13,4aly ja rahaa lumpsahti tilille 3500v€.

Nelivuotiaana Arla vietti mammalomaa, se varsoi tilausvarsan Reibilille. Isäksi valikoitui Duán Pacersin suvuton Rebell Heil. Varsasta tuli tamma ja se sai nimekseen Algonquin Iostream. Algonquin on aloitellut kisauraansa sekin ja saa nähdä tuleeko eteen tilanne, jossa emä ja tytär ottavat mittaa toisistaan. Siihen sanon vain, että voi tätä virtuaalimaailman joustavaa ikääntymistä, eihän Arla ole vasta kuin viisivuotias! Mutta hienoa nähdä Iostream-hevonen starteissa, ensimmäistä kertaa kai vuosikymmeneen. Toivotan menestystä!

Pieni tauko näemmä teki hyvää, sillä heti ekassa startissa tauolta palattuaan Arla kaunisteli kertaheitolla ennätyksensä lukemiin p.11,2aly ja kahdessa seuraavassakin startissa se on juossut 1.12 pintaan. Näihin mahtuu myös kaksi voittoa. Se on jo ilmoitettu tuleviin startteihin ja odotankin kieli pitkällä tuloksia tasoitusajosta ja 3100 metrin lähdöstä. Ylivoimaisesti suurin osa peitsareiden lähdöistä on mailin ryhmäajoja. Arla onkin startannut tasoitusajossa kaksi kertaa: koelähdössä (joka meni hyvin) ja siinä Nuorten Syyskatsauksessa, joka ei mennyt niin kovin hyvin. Nämä molemmat olivat myös 2100 metrin matkoja, mutta helmikuun lopulla odottaa ensimmäinen 3100 metrin startti.

Tulevaisuus on kuitenkin auki. Kilpailuttanen Arlaa nyt vielä jonkin aikaa, jos tässä ei muuta keksi, ja katson miten pitkälle tamman rahkeet riittävät. Toisaalta Arla olisi myynnissäkin, jos joku peitsarikasvattaja olisi kiinnostunut suvuttomasta tammasta. Tietenkin sen voisi ostaa jo nyt, mutta jättää meille vielä vähäksi aikaa kilpailtavaksi, ihan mielellänihän minä tuota kilpailutan. Jos ostaminen ei kiinnosta, tilausvarsakin on mahdollinen, kuten Algonquinin kohdalla. Tosin aivan heti ei seuraavaa varsaa kyllä kaavailla, kesän korvalla ehkä kannattaa kysellä tarkemmin. Ori pitäisi katsoa sitten itse, kun meiltä ei sellaista löydy.

Niin... kuulostaako nimi Arlington Heights tutulta? Ei se mikään ihme sinänsä ole, varsinkaan jos sattuu seurailemaan reaalimaailman laukka-maailmaa USAsta. Arlington Heights on paikkakunta Illinois'ssa, lähellä Chicagoa. Arlington Heightsissä sijaitsee laukkarata Arlington Park, jossa juostaan useita arvokilpailuita, kuten esimerkiksi Arlington Million, American Derby ja Secretariat Stakes. Itsehän en näistä tiennyt juuri mitään enkä tiennyt niiden kotirataa, mutta puolitoista vuotta sitten kävin Chicagon seudulla lomamatkalla ja silloin tuli pyörittyä myös Arlington Heightsissa. Ei se mikään unohtumaton paikka ollut, mutta totta kai kaikki mahdolliset nimi-ideat täytyy käyttää. On siltä reissulta tarttunut mukaan paljon muitakin nimiä hevosille: Chicago Skyline Ion, Sault Ste Marie Ion, Sarnia Ion, Michigan Avenue Ion, Sheboygan Ion, Iron Mountain Ion, Illinois Ion ja tietenkin myös se Algonquin Iostream.

– S

PS. Voin kertoa, että nimi Arlington Heights huijaa, samoin kuin monet muut jonkinlaiseen mäkeen, harjanteeseen tai sen sellaisiin viittaavat paikannimet, joita Chicagon ympäristössä piisaa: Chicago Heights, Country Club Hills, Hickory Hills, Palos Heights, Park Ridge, East Hazel Crest, Hillside, Mount Prospect, La Grange Highlands, vain muutaman mainitakseni. Chicagon alue on vanhaa preeriaa, mikä käytännössä tarkoittaa sitä että se on yhtä lättänää joka suuntaan. Samaan tulokseen on tullut myös WBEZ: Don't Believe the Height! Why Chicago Suburb Names Flat Out Lie about their Elevation

Ei kommentteja: