sunnuntaina, helmikuuta 25, 2018

Lusitano puoliverijalostuksessa

Osui tässä taannoin haaviin Eurodressagen artikkeli, jonka mukaan lusitano-ori Dragao das Figueiras on hyväksytty oldenburg-jalostukseen. Sekä Eurodressagen artikkeli että St Georgin saksankielinen artikkeli samasta asiasta mainitsivat, että aikaisemmin myös andalusianhevosia on hyväksytty oldenburg-jalostukseen, mutta tämä Dragao oli nyt ensimmäinen lusitano.


© Bob Langrish

Öh.

Artikkelissa toki mainitaan, että päätös on "extraordinary". Syyt siihen ovat Dragaon luonne, selän voimakkuus ja kokoamiskyky, ei mitenkään kovin yllättävät syyt sinänsä. Ja toki Dragao on GP-tason kouluratsu. Lisäksi vuotuinen tammamäärä on rajoitettu 20:een.

Mutta että silti. Kyllä oli kohtuullinen yllätys minulle. Ja että andalusianhevosia on hyväksytty aiemminkin. Haluaisin kyllä tietää nimiä ja nähdä vähän vaikka varsojakin, nopea googlaus ei tuottanut tulosta. Dragaotakaan ei ole ainakaan vielä kirjoittamishetkellä listattu Oldenburg Verbandin orilistalle, mutta minä olen nyt kuvitellut Eurodressagen ja St Georgin olevan varsin luotettavia lähteitä. Lisäksi oriin omilla sivuilla mainitaan tämä "Oldenburg approved" myös, niin että en usko nyt joutuneeni minkään valeuutisoinnin kohteeksi. Odotan kyllä ihan mielenkiinnolla, että minkälaisia varsoja tulee Dragaosta ja puoliveritammoista, toki niiden varsinaisia kisatuloksia saadaan odottaa hyvinkin kymmenen vuotta, mutta hätäkös tässä.

Ovathan nuo barokit (tarkoitan tässä lähinnä andalusioita ja lusitanoja) tunnetusti kouluratsuja ja käytännössä ainoita, jotka pystyvät olympia- ja MM-tasolla edes vähän murtamaan (eurooppalaisten) puoliveristen valta-asemaa, kuten vaikka tämän tekstin kuvassa oleva lusitano-ori Rubi. Karrikoidusti voidaan sanoa, että barokit liikkuvat kovasti ylöspäin ja kokoaminen on niille helppoa. Temppu onkin saada ne lisäämään. No, ei se tietenkään ihan niin yksinkertaista ole edes sen kokoamisen kanssa ja yksilöitä hevosetkin ovat. Jos asia noin muuten kiinnostaa, voin suositella kouluratsastus-aiheista Kootussa Ravissa -blogia, jonka pitäjä ratsastaa tätä nykyä nuorta lusitano-oria ja koska hänen edellinen hevosensa oli puoliveritamma, vertailua tulee toki tehtyä. Muutenkin tuo on ihan mielenkiintoinen blogi jopa tällaiselle, jonka käytännön ratsastustaito on nolla tai peräti miinuksen puolella.

Vaan mites virtuaalimaailma? Aletaanko täällä sekoitella puoliverisiin barokkeja? Tämän perusteella niin voisi tehdä ja vedota siihen, että kyllä se on reaalimaailmassakin sallittua, vaikkakin kovin, kovin harvinaista. Toki aika moni puoliverikasvattaja (kuten Ionic) kulkee jalostuksen suhteen virtuaalimaailman perinteisiä linjoja eli jalostaa näitä pv-kantakirjoja ns. puhtaana, realistista tai ei. Silloin tuskin tulee mieleen alkaa käyttää lusitanoa jalostuksessa. Sitten on niitä kasvattajia, jotka vetoavat reaalimaailmaan ja sekoittelevat oldenburgeihinsa, hannovereihinsa ja muihin lähes mitä tahansa muita kantakirjoja. Heille pitäisi teoriassa olla täysin ok käyttää vaikkapa sitä lusitanoa, mutta jotenkin minulla on nyt sellainen kutina, että välttämättä kaikilla se realisminkaipuu ei ihan tähän taivu. Ei silti, ei virtuaalimaailmassa voi koskaan saavuttaa oikeasti realistista puoliveri-jalostusta, kun ei ole oikeita kantakirjaustilaisuuksia, oritestejä, jälkeläisarvosteluita, röntgenkuvia ja kisatuloksia (älkää puhuko minulle arvotuista "tuloksista") ja mitä kaikkea muuta vaaditaan. Siinä mielessä kukin joutuu valitsemaan sen oman epärealistisen tapansa virtuaalimaailmassa puokkeja kasvattaa. Jos siihen ei sovi barokit, niin sitten ei sovi ja sillä hyvä.

Vaikka olisihan se kyllä aika jännä ajatus risteyttää oma oldenburg-tamma lusitano-oriilla. Saisi vähän uusia verilinjoja, taannoin juuri raapustelin ostopyyntöä Keskustaan, kun melkein kaikki Ionicin oldikset ovat sukua toisilleen (se pirun Honeybee). Ei, en kyllä rupea... En.

–S

Ei kommentteja: