maanantaina, helmikuuta 28, 2022

Rotuesittelyssä Kentucky Mountain Saddle Horse

Olen toisinaan eri yhteyksissä maininnut kalliovuortenhevosen yhteydessä lisäyksen "ja muut lähisukuiset rekisterit". Appalakkien alueelta itäisistä Yhdysvalloista on tosiaan kotoisin muitakin hyvin samankaltaisia rotuja kuin kalliovuortenhevonen: Kentucky Mountain Saddle Horse, Spotted Saddle Horse ja Mountain Pleasure Horse, ainakin. Näiden kohdalla voisi jopa sanan "rotu" panna lainausmerkkeihin, sillä osa hevosista voi olla rekisteröity kahteen tai jopa kolmeenkin eri rekisteriin. Näiden rekisterien hevoset ovat siis koko lailla samasta kannasta lähtöisin, mutta eri rekistereillä on vain tiettyjä painotuseroja. 

Ja tähän väliin huomautus: nimestään huolimatta kalliovuortenhevonen ei ole kotoisin Kalliovuorilta vaan Appalakeilta, Kentuckysta. Nimen rotu sai siitä, että tiettävästi jokin sen kantahevosista oli tuotu Kentuckyyn läntisistä osavaltioista.

Keskityn tässä esittelyssä Kentucky Mountain Saddle Horseen (KMSH), mutta tuon esille myös sen eroja ja yhtäläisyyksiä muihin nähden.

Historia

Kuten sanottu ja nimikin kertoo, KMSH on kotoisin itäisen Kentuckyn vuoristoseuduilta. Näiden hevosten kaltainen tyyppi on vanhaa perua, lähteet puhuvat 200 vuodesta. Vuoriston asukkaat olivat pääasiassa köyhänsorttisia pientilallisia, joilla ei ollut varaa pitää monia hevosia, mutta he tarvitsivat hevosta paljon ja moneen tarkoitukseen. Hevosista kehittyi suhteellisen pienikokoisia, mutta voimakkaita, hyväluonteisia, varmajalkaisia, kestäviä ja arvostetuimpia ominaisuuksia oli tasainen erikoisaskellaji.

Hevosten alkuperä oli todennäköisesti kirjava. Alueelle kulkeutui hevosia koillisista osavaltioista ja kaakosta, Floridan suunnasta. Ensinmainitut saattoivat hyvinkin olla narragansettinpeitsareita tai ainakin sen sukuisia hevosia. Narragansettinpeitsari on kadonnut hevostyyppi, mutta se ehti jättää erikoisaskellajiaan useille USA:n itäosien askellajiroduille. Kaakosta tulleet hevoset taas saattoivat olla espanjalaisperäisiä, tulleet Floridaan esimerkiksi Kuubasta ja muilta Karibianmeren saarilta. Näilläkin saattoi olla matkassaan taipumus erikoisaskellajeihin.

Vaikka rotutyyppi on vanha, rekistereitä näille alettiin perustaa vasta 1900-luvun loppupuolella. KMSH:n "luojana" pidetään kentuckyläistä Robert Robinsonia, joka perusti Kentucky Mountain Horse Associationin (KMSHA) vuonna 1989. Rekisteri oli aluksi avoin, mutta on sittemmin suljettu. Tietyin ehdoin ainakin tammoja saa vielä rekisteröidä ns. appendix-luokkaan, vaikka ne eivät polveutuisi rekisteröidyistä vanhemmista. 

Rakenne

Tämä rotumääritelmä on vapaa ja siten epävirallinen suomennos.

  • Yleiskuva on kaunispiirteinen, voimakas, lihaksikas ja tiivis ratsuhevonen.
  • Pää on viehättävä, keskikokoinen, eikä liian pitkä tai leveä.
  • Leukapielet ovat selkeät.
  • Profiili suora tai hieman kovera tai kyömy. Koveruus tai kyömyys ei kuitenkaan saa olla liioiteltua.
  • Kaula on keskimittainen, kaareva ja lihaksikas. Se ei saa olla liian paksu.
  • Kaulan ylälinja on alalinjaa pidempi.
  • Päänliittymän tulee olla avoin ja sallia niskan taipuminen.
  • Kaula ei saa liittyä lapoihin liian alhaalta.
  • Säkä on matala.
  • Lapa on loiva.
  • Rintakehä on syvä.
  • Etuosan, rungon ja takaosa ovat tasapainoiset keskenään, mikään näistä ei saa olla liian pitkä tai lyhyt.
  • Ylälinja on voimakas ja lanne lyhyt.
  • Takaosa on pyöreämuotoinen. Hännänkiinnitys on luonnollinen.
  • Jalat ovat hyväasentoiset.
  • Etujalat eivät saa olla sijoittuneet liian taakse.
  • Jouhet ovat runsaat.
  • Säkäkorkeuden minimi on 112 senttiä. Rotu jaetaan korkeuden perusteella kahteen luokkaan: Class A yli 147-senttisille, Class B 112-147-senttisille. Korkeus ylittää harvoin 160 senttiä. Mountain Pleasure Horse Association ei hyväksy alle 147-senttisiä hevosia

Värit

KMSHA sallii ainakin teoriassa kaikki yksiväriset värit. Valkoiset merkit ovat sallittuja, mutta rajoitetusti. Valkopää (engl. bald face) on kielletty, ts. valkoinen väri ei saa ylittää silmiä. Jaloissa saa olla hieman valkoista etupolven tai kintereen yläpuolella, muttei liikaa. Vatsassa saa olla korkeintaan noin kämmenen kokoinen (36 neliötuumaa, 6*6 tuumaa) valkoinen laikku. Leuan allakaan ei ilmeisesti saa olla valkoisia laikkuja.

Hopeavärit ovat tavoiteltuja ja ilmeisesti myös yleisiä KMSH:lla, samoin kuin kalliovuortenhevosella. Muitakin värejä esiintyy

Spotted Mountain Horse (SMH) on KMSHA:n alarekisteri, joka rekisteröi kirjavat yksilöt. 

Askellajit ja käyttö

KMSH:n rotumääritelmään kuuluu olennaisena osana rodun erikoisaskellaji, nelitahtinen single-foot tai amble. Se on ratsastajalle mukava askellaji istua ja hevoselle ilmeisen energiatehokas, jota se voi kulkea pitkiä matkoja väsymättä.

KMSH on alkuperältään yleishevonen, joka kelpasi kaikkeen käyttöön ja koko perheen hevoseksi. Tämä pitää edelleen paikkaansa. Ne tunnetaan edelleen erityisesti vaellusratsuina.

Virtuaalimaailmassa rotu ei ole VRL:n listalla (edit 7.3.22: nyt rotu löytyy myös VRL:stä), mutta todennäköisesti sen sinne helposti saisi. ARJ listaa rodun ykkösryhmän erikoisaskellajirotuna.

Lähteet

4 kommenttia:

Taciturn kirjoitti...

Kiitos tästä rotuesittelystä! Olen yrittänyt itse tätä suomentaa jo ties miten pitkän aikaa, jotta rodun saisi rekisteriin. Intoa söi vähän VRL:n tiukka suhtautuminen uusiin rotuihin niin sekin sitten jäi, eli en ole kehdannut edes yrittää :P Nyt kun on näin laaja, suomenkielinen kuvaus rodusta, niin ehkä tämä hyväksytään jos joku tuota käy sinne ehdottamassa.

Hazardissa on ollut jo pari vuotta yksi KMSH-tamma, mutta sekin on jäänyt vähän unohduksiin nimenomaan tuon rekisteröimättömyyden takia. Tietysti jos rodun pariin tulisi noin muutenkin lisää ihmisiä niin mielelläni hankkisin silloin näitäkin laumallisen talliin. :)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Että ainakin joku yksilö löytyy! Hyvä tietää. Itseäkin kiinnostaisi rotu kyllä, en kiellä, mutta kun meillä on jo kalliovuortenhevosia, niin mietityttää vähäsen että ovatko ne nyt oikeasti niin erilaiset rodut että kannattaisi hankkia myös KMSH:ita. Ja riittääkö kuvatkaan hevosille... Noo, tarttee katsella.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Ps. Lähetin nyt VRL-tuen kautta ehdotusta uuden rodun lisäämiseksi rekisteriin.

Taciturn kirjoitti...

Aina kannattaa hankkia lisää rotuja talliin, vaikka ei niinkään eroa edellisistä. :D