maanantaina, huhtikuuta 11, 2022

Ionic International?

Aina välillä se iskee: kammottava ajatus siitä, että mitä jos Ionicin sivuille tulee joku, joka ei osaa suomea. Ionichan on (lähes) täysin suomenkielinen, koska harrastan niin kiinteästi täällä omassa kuplassani, jota suomalaiseksi virtuaalimaailmaksi sanotaan. Myönnän etten ole koskaan suuresti perehtynyt muiden maiden/kielialueiden virtuaalihevosharrastukseen, vaikka tiedän että ainakin englannin- ja saksankielisiä harrastajia ja yhteisöitä löytyy. Muutamat suomalaiset harrastajat esimerkiksi kilpailuttavat hevosiaan ulkomaisissa kisoissa.

Tilannehan ei ole aina ollut tämä! Jo silloin kun Virginia Ionicia väänsi kasaan, tarkoituksena oli tehdä siitä kaksikielinen (esimerkki aivan ensimmäisistä hevosten sivuista). Ikävä kyllä hän huomasi varsin pian, että kaksikielisyys teettää myös lähes kaksinkertaisen työn esimerkiksi hevosten sivuja tehtäessä. Niinpä se sitten vähän jäi ja tähteeksi jäi vain englanninkielinen etusivu ja info. Tältä ajalta jäi kuitenkin roikkumaan englanninkielisiä tekstejä sinne sun tänne eikä niitä kukaan ole erityisesti poistellut.

Vuonna 2014 sain minä puolestani päähäni, että olisipa kiva tehdä Ionicista kokonaan englanninkielinen! En muista mikä tähän oli syynä, jos nyt erityisesti mikään. Saattoi olla ihan vain random päähänpisto. Jonkin aikaa Ionicin kasvateille tehtiinkin sivuja pelkästään englanniksi, niissä oli ainoastaan perustiedot suomeksi VRL-rekisteröintiä varten. Ongelmia siinäkin kyllä oli, termistössä erityisesti ja kirjoitin blogiinkin niistä otsikolla Englanninkielisen tallin ongelmat.

Ei sekään pitkäaikainen syrjähyppy ollut. Jo keväällä 2016 tehdyillä sivuilla käytettiin pääkielenä taas suomea ja englanniksi oli ainoastaan aivan perustiedot, nimi, syntymäaika, sukupuoli, rotu ja omistaja. Tällä linjalla onkin sittemmin menty ja jostain syystä arabien sivuilla ei tätä englanninkielistä osiota ole senkään vertaa.

Sen sijaan se Ionicin englanninkielinen pääsivu jäi olemaan. Päivitin sitä pikaisesti joitain vuosia sitten, sillä se ei ollut ihan alkuperäisessä uskossaan. Nyt viikonloppuna kävin katselemassa tuota meidän vaatimatonta englanninkielistä puolta tarkemmalla silmällä ja tein sinne päivityksiä. Löysin samalla myös kivikautisen englanninkielisen info-sivun, joka on taatusti ollut päivittämättä sitten vuoden 2004! Vähäsen saattoi poskia punottaa, kun huomasin, että siellä on vielä sähköpostiosoitteenakin virginia@hevosmaailma.net. Mehän vaihdoimme gmail-osoitteeseen joskus... joskus... 2007 ja sitä ennen käytimme ionic@hevosmaailma.net-osoitetta ainakin siitä lähtien kun minä tulin toiseksi omistajaksi keväällä 2005. Minullahan ei ole ikinä ollut pääsyä Virginian henkilökohtaiseen sähköpostiin, tietenkään. Että siitä voi vähän laskeskella, milloin tuota sivua on viimeksi luettu läpi.

Tein nyt melko tavalla perusteellisen päivityksen tuonne englanninkieliselle puolelle, lisäilin vähän tuplatekstejä ja lupaan yrittää olla unohtamatta sitä englanninkielistä osiota näin perusteellisesti. Blogissakin on vuosien mittaan ollut muutamia englanninkielisiä tekstejä. Ne löytyvät in English -tunnisteen alta. Voisihan sitä joskus taas kirjoittaa jotakin myös englanniksi.

– S

Ei kommentteja: