maanantaina, huhtikuuta 25, 2022

Inhokkinimiä

Kun viime viikolla listasin suosikkinimiäni, niin tällä viikolla jatkan teemaa, mutta nyt luettelen niitä nimiä, jotka eivät ole mielestäni mitään kovin onnistuneita. Nimittäin niitäkin kyllä riittää!

King Carter Ion x (x-ori): en tiedä mitä olen  ajatellut tätä nimetessäni, mutta varmaan jo silloin nimeä keksiessäni mietin, että eipä ole kovin kummoinen. No, ei olekaan,  mutta menköön.

Sheza Weirdo Ion (appaloosa-tamma): kyllä, kyllä, tämän nimessä yhdistyy elementtejä sekä isän että emän nimistä, mutta ei tuo nyt silti oikein iske. Voisi olla oriilla parempi, muodossa Heza Weirdo.

Nitrogen Ion (ara-appaloosa-ori): vähän tylsä.

Fiddat Cesarz ox (ox-ori): se voi olla jonkun mielestä yllättävää, mutta arabeilla on tosi paljon sellaisia nimiä, jotka ovat korkeintaan välttäviä. Ehkä se johtuu siitä, että arabeja on niin paljon ja paljon kivoja nimiä on käytetty jo. Tämä nyt oli ensimmäinen joka tuli vastaan, mutta voisin listata myös Dazbogin, Guarinin, Prasadin, Haythamin, Carezysin, Firdosin, Seghalin, Qabusin, Eusebioksen, Waldusin, Theophiloksen, Chidiken...

Miccosukee Ion (AWB-ori): tälläkin nimellä on taustansa, se on intiaaniheimon nimi samoin kuin Lakota, mutta jotenkin tuo nyt ei vain iske, ei kirjoitettuna eikä lausuttuna.

Baju Walij Ion (australianponi-ori): mainitsin jo niistä aboriginaalityylisistä nimistä tuossa suosikkilistauksessani, että ovat kyllä erikoisia ja erilaisia verrattuna kaikkiin muihin, mutta niiden nättien kaivaminen on hankalaa. Ei tämäkään sieltä onnistuneimmasta päästä ole. Tämän lisäksi täytyy toki mainita Binnabinna Nyuknyuk. Totta kyllä, että aboriginaalikielissä tunnutaan suosivan toistoa, mutta ei nyt sentään yhteen hevosennimeen toistoa kahteen kertaan.

Diagonalnaja Ionnaja (budjonny-tamma): ajattelin alunperin olleeni kovinkin kekseliäs ja älykäs kun kehittelin venäläisroduille oman kasvattajatunnuksensa, Ionnyj oreille ja Ionnaja tammoille. Paha vain että näiden kanssa tulee helposti tuon loppuosan toistoa, kun oriiden nimissä on -nyj Ionnyj ja tammojen -naja Ionnaja. 

Gemslannon Bec Mac Dé (connemara-ori): muutenhan tämä on tosi kiva nimi, mutta kun tuosta tulee minulle väkisin mieleen aina Big Mac. Urgh.

Tjaard Ion (Dutch Harness Horse -ori): hollantilaiset nimet ovat parhaimmillaan sekä kauniita että hivenen poikkeavia kaikista muista. Tämäkin on poikkeava, jos ei muuten niin tuplavokaalinsa takia, mutta muuten tuo ei kyllä iske.

Megumi Ion xx (xx-tamma): hieman samaa voisin sanoa myös japanilaisista nimistä: aina poikkeuksellisia ja sopivasti valikoiden myös kauniita. Jostain syystä tämä ei kuitenkaan oikein kuulu sinne kauneimpaan kärkeen, vaikka no, kyllähän se toimii. Ei kuitenkaan mikään suosikki, todellakaan.

Hetty Ion (exmoor-tamma): reilu vuosi sitten purnasin erityisesti näistä brittiponeista ja niiden nimistä, kun tällä meidän tylsällä Ion-tunnuksella on niin vaikea saada sellaista sopivaa "fiilistä" niihin nimiin. Hetty on yksi niistä, joissa periaatteessa tuo nimi on kyllä ihan toimiva brittiponin nimenä, muttei Ionin kanssa. Esimerkiksi Poniniemen Hetty olisi heti paljon parempi tai Cloudfield Hetty. Tai miksei Hetty of Esdenwood. Muttei Hetty Ion.

Wilford Ion (fell-ori): ja tässä on toinen ihan samanlainen tapaus.

Jonens Ketilstein (frederiksborg-ori): Jonens Myrgjölin olen maininnut blogissa jo vuosia sitten, joten jätetään se tällä kertaa omaan arvoonsa. En osaa oikein sanoa, että mikä tuossa Ketilsteinissä nyppii ja miksi se on vielä rahtusen verran pahempi kuin isänsä Ketilbjörn. Ehkä se on tuo Ketil, josta en pidä.

Császárné Ion (gidran-tamma): yrittäkääpä saada kirjoitettua tuo nimihirviö kerrasta oikein niin että konsonanttiyhdistelmät ovat oikein päin ja aksentit kohdillaan.

Clarence Ion (hackneyponi-ori): Clarence kyllä mainitaan miehen nimeksi, mutta minä en voi sille mitään, että tamma tästä tulee mieleen silti.

Tsilaisite Ion (hannover-tamma): että minä kirosin tuota hannoverien nimeämissääntöä, että pitää nimen alkaa samalla kirjaimella kuin isänkin. Isä on Tourmaline Ion, Tourmaline on mineraali ja toista mitään toista T:llä alkavaa mineraalia ei oikein ole kuin Tsilaisite ja minä en tykkää tuosta nimestä pätkän vertaa. Vaan kun ei jaksanut alkaa miettiä jotakin muuta nimeä, joka ei olisi kenties liittynyt mitenkään vanhempien nimiin. Liikaa vaivaa.

Völsavilla frá Jón (islanninhevos-tamma): tuo on periaatteessa hauskankuuloinen nimi, mutta silti se suomalaiselle on vähän... lammasmainen. 

Helion Ion (kalliovuortenponi-ori): joillekin kalliovuortenhevosille nimen keksiminen on tosiaan työlästä, kun vanhempien nimistä ei saa mitään irti. Tämä on yksi niistä ja mielestäni tylsähkö.

Kaszkadőrnő GA (kisber-tamma): nämä unkarin kielen erikoismerkit ovat kyllä yksi mieliharmi, vaikka VRL nykyään nieleekin ne mukisematta.

Fantasy Ion (morgan-tamma): tylsä, ei tässä muuta vikaa ole.

Aumoe Ion (National Show Horse -ori): tämä jatkaa isänsä Haalean Kalan havajilaisteemaa, mutta suomalaiselle tulee tuosta nimestä ensimmäisenä mieleen auma. Turveauma, sokerijuurikasauma, ymmärtänette.

Alexander Fleming Ion (newforest-ori): tämä on nimetty pionilajikkeen mukaan, joka on nimetty penisilliinin keksijän kunniaksi. Ihan joo kelpo nimi noin teoriassa, mutta silti en ole koskaan tälle lämmennyt.

Egy Gyűrű Ion (nonius-ori): noniuksissa on useampiakin hirvityksiä, mutta tämä on nyt jotenkin oikein hirveä hirvitys. Ei pelkästään nuo erikoismerkit, mutta se näyttää kirjoitettuna joltain Tolkienin keksimältä örkkinimeltä eikä minulla ole aavistustakaan miten se pitäisi lausua. Jälkimmäinen ongelma toki on kaikkien unkarilaisten nimien kohdalla, ei sillä.

Weltabgeschiedenheit Ion (oldenburg-tamma): jos on saksansa lukenut, niin tästä selviää, mutta muuten kyllä varmaan hätyytellään yksittäisen nimen pituusennätystä.

Time 'N Again Ion (paint-ori): juu, tämä on kehitelty vanhempien nimistä, mutta ei se nimestä silti vielä kovin onnistunutta tee.

Azeneth Ion (paso fino -tamma): tässä nimessä ei sinänsä mitään vikaa ole paitsi että miellän sen aina oriin nimeksi.

Sheikh Ion (paint-ox -ori): tylsä se tämäkin on.

Quick Fast Ion (quarab-ori): ja tämä myös. Herää taas kysymys, että mitähän sitä on tätäkin nimetessä ajatellut.

Sorbet Ion (virtuaalinen ratsuponi -tamma): tylsä-kategoriaan tämäkin menee ja ihmettelen etteikö vanhempien nimistä olisi jotakin muuta keksinyt, mutta ehkä ei.

Quetzalli Ion (saddlebred-tamma): tämä on etunimi, kyllä ja alkaa samalla kirjaimella kuin isänkin nimi ja lisäksi on vielä pohjois-Amerikan intiaanien käyttämä etunimi, että noin niin kuin teoriassa tämä olisi ihan pätevä nimi, mutta kun en vain tykkää siitä. Ärsyttävää, että kuitenkin on nähnyt vaivaa nimen keksimisen eteen ja sitten ei pidemmällä tähtäimellä pidäkään siitä.

Kajetan Ion (SGSH-ori): SGSH:lla ei ole mitään nimeämismetodeita, ei edes mitään tiettyä kieltä, jota voisi käyttää säännönmukaisesti ja jotenkin tuntuu että siellä on paljon sellaisia nimiä, joista ei oikein ota selvää. Tämä ei ole ainoa njääh-nimi.

Spikenard Ion (FWB-ori): eipä FWB:lläkään ole mitään sen kummempia nimeämismetodeita, joten sen tilanne on vähän sama kuin SGSH:nkin: mennään sillä mitä sattuu päästä ulos putkahtamaan. En toki tarkoita, että tiukat nimeämissäännöt jotenkin helpoittaisivat elämää, mutta ehkä niihin keskinkertaisiin nimiin on helpompi olla tyytymätön, kun ei ole mitään rajoituksia. Tämä nimi liittyy emän nimeen jollain tavoin, Vinterkyndel on talvikynteli suomeksi, siis yrtti ja Spikenard, mikä se sitten lieneekään suomeksi, nardus, tupsulaventeli tai jotakin muuta, on kasvi myös. Ei tuo nimi silti kuulosta minusta kovinkaan kivalta.

Rioting Genius Ion (tennesseenwalker-ori): tästä nimestä paistaa kauas se, että se on keksimällä keksitty, yhdistelty elementtejä isän ja emän suvuista ja saatu kasaan tällainen, ei kovin onnistunut tekele.

Imriska Ion (tersk-tamma): en ole koskaan osannut päättää, pidänkö tästä nimestä vai en. Tai ehkä pidän, mutta ei se oikein terskinhevoselle istu. Tai ehkä sopiikin, en minä tiedä. 

Meihuaquan Ion (trakehner-tamma): tämänkin nimi tulee sieltä isän puolelta, jossa on noita itämaisia taistelulajeja, kung-fua, karatea, aikidoa. Ehkä olisi aika lopettaa tämä nimiperhe vähin äänin, jos sieltä tuo tämän kummempia nimiä enää löydy. Eihän tämä edes kuulosta trakehnerin nimeltä!

Gwraid Rhyfeddod Ion (welsh B -tamma): näistä welsh-nimistäkin mainittiin jo tuossa viime viikon postauksessa, että niistä saa helposti pitkiä ja vaikeita. Tässä nyt yksi. Hieman nimien hahmottamista helpottaa se, että w lausutaan (yleensä?) kuin u, mutta ei sekään aina auta riittävästi.

Ediety Knot Ion (westfalen-ori): jep jep, tämä on yhden tyypin kravattisolmu, emän nimestä saanut innoituksensa, mutta kun minä en silti tykkää tästä. En tiedä mikä tökkii.

Księżniczkę Łabędzi Ion (wielkopolski-tamma): en ole varsinaisesti erikoismerkkien ystävä, koska niiden kirjoittaminen on hankalaa (copy-paste on ystävä) ja merkistöjen kanssa tulee helposti ongelmia. Tämä on ehkä pahin erikoismerkkihirviö Ionicin historiassa eikä se olisi muutenkaan helppo nimi.

Fradharc-Tìre Ion (ylämaanponi-ori): gaelin kieli mainittiin jo edellisessä postauksessa, samoin se, että se on sukua kymrille ja että siitäkin saa helposti monimutkaisia, jos tosin massasta erottuvia nimiä.

Semmoisia nimi-inhokkeja! 

– S

4 kommenttia:

02207 kirjoitti...

Tässä taas näkee, miten maut vaihtelee ja toisen mielestä kauhea tai edes mitäänsanomaton nimi voi toisen mielestä olla aivan ihana! =D Ja tietysti asiayhteys aina vaikuttaa: hevosen rotu, ulkonäkö ja luonnekin siihen, minkälainen nimi parhaiten istuu. Joskus nimi tosiaan voi olla noin muuten kiva, mutta juuri tällä hevosella ei toimi.

Tässä listassa oli monta nimeä, joista itse olin heti: "Ooh!" Miccosukee Ion, Baju Walij Ion, Diagonalnaja Ionnaja, Gemslannon Bec Mac Dé (oli kiva, kunnes sanoit big mac ja nyt se meni pilalle, haha! :'D), Tsilaisite Ion, Völsavilla frá Jón, Quetzalli Ion, Imriska Ion, Meihuaquan Ion... nämä kelpaisi kaikki!

Księżniczkę Łabędzi Ion on niin hirveä, että on jo suorastaan makee. ;)

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Minä jotenkin arvasin että tämmöinen kommentti tulee! Ja onhan se kiva tietysti kuulla, että on ainakin yksi tyyppi, joka ei näitä nimiä vihaa :D
Nämä ovat makuasioita, yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta ja olet tosiaan hyvin oikeassa siinä, että moni asia vaikuttaa. Esimerkiksi se Meihuaquan menisi ehkä jollain toisenrotuisella hevosella paremmin ja eihän Diagonalnajassa mitään vikaa ole, päinvastoin, mutta kun sen yhdistää Ionnaja-kasvattajatunnukseen, niin ei hyvä, minusta ainakaan. Ja onhan Völsavillakin tietyllä tapaa hyvin sympaattiselta kuulostava nimi. Makuasioista ei voi (kuin) kiistellä.

Pölhö kirjoitti...

Księżniczkę Łabędzi Ion, en edes tiedä miten tuo lausutaan!

Mutta Tjaard Ion on miusta makea, jotenkin tosi ryhdikäs ja sopivan elegantti, sopiva siis. Völsavillasta tulee mieleen löysävilla, näen mielessäni sellaisen pienen ja tosi pörröisen issikan jostain pihaton perältä. Sellaisen halailtavan ja vähän pystyynkuolleen lasten lempparin. :D

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Eetuperkele, tunnustan etten minäkään tiedä miten tuo hirvitys lausutaan, mutta tunnustan suoraan ettei se ole ainoa sellainen nimi. Minulla ei ole kovin kummoista käsitystä tosiaan puolen, unkarin, kymrin tai gaelin lausumisesta ja Ionicissa on tosi paljon hevosia, joiden nimeä en osaa lausua. Ei sillä ole niinkään merkitystä, koska tosi harvoin, jos koskaan, joudun PUHUMAAN virtuaalihevosistani niiden nimillä. Tärkeämpää nimessä on se, miltä se näyttää kirjoitettuna. No, toki sitä nimiä keksiessään mallailee vähän suussaan, että miltä se kuulostaisi lausuttuna, mutta tätä en kyllä tee näiden nimihirviöiden kanssa. Ne on mitä ne on :)