maanantaina, huhtikuuta 18, 2022

Suosikkinimiä

Nimistä on vuosien mittaan ollut usein puhetta eikä ihme: jos tallilta löytyy yli 3000 hevosta ja kasvatteja on syntynyt ainakin 6000, puhumattakaan lukemattomista keksityistä ja ostetuista hevosista, niin siinä on oikeasti tuhansittain nimiä. Nimien keksiminen on yksi isoimmista hommista Ionicin ja Gin Ahaltekin kanssa. Ja kuten hyvin tiedetään, aina ei nimi osukaan ihan maaliin, mutta toisinaan jostain tulee ihan suosikki. Tässä olen yrittänyt valita jokaisesta rodusta jonkin suosikin.

Neontia Ree (PRE-tamma): en osaa tarkemmin analysoida miksi pidän niin kovasti juuri tästä nimestä. No, Breawan kasvattajatunnus Ree on tietysti kiva ja Neontia on nimenä myös kiva ja kaunis.

Abele Nelis Ion x (x-ori): tämän isälinja tulee vanhasta, tunnetusta arabioriista Kees Nelisistä ja tämän isäkin on nimeltään Solanka Khaled Nelis. Päätin luoda arabeihin Nelis-nimiperheen tuon oriin pohjalta kunnioittaakseni Kees Nelisiä, mutta sopii tuo Nelis myös risteytysroduille.

Sarnia Ion (appaloosa-tamma): appaloosissa on monta kivaa nimeä, mutta tämä voitti turpakarvan mitalla. Paitsi nätti, lyhyt ja ytimekäs, Sarnia on myös kanadalaisen rajakaupungin nimi.

Liljelunds Vinter Pärla (ara-appaloosa -tamma): joo, ei ehkä kovin rotutyypillinen nimi, mutta meillä on tosi vähän reilusti ruotsinkielisiä hevosten nimiä.

Kabala Falakee ox (ox-ori): arabeilla on paljon kivoja nimiä, joten valikoitsin sieltä tuoreimmasta päästä nyt tämän. Noita tuplavokaaleja näkyy meidän arabeilla usein, tämä ei suinkaan ole ainoa ja voisin sanoa pitäväni kaikista. Älkää nyt vain kysykö että miksi.

Kailyn Ion (Arabian Warmblood -tamma): tämä mukailee emä Kabala Kaeleen nimeä ja pidän siitä paljon. Kaunis nimi mielestäni.

It's Solely Queen Mayhem (australianhevos-tamma): tämä nauratti kun taisin itse valikoida varsalle nimeä.

Kanangara Sea Pearl (australianponi-tamma): australianponeilla käytän paljon aboriginaalikielistä nyysittyjä nimiä. Ne ovat erikoisia ja poikkeavia muista, mutta eivät välttämättä aina sieltä kauneimmasta päästä, jos minulta kysytään. Tässä on yhdistetty australialaistyyppinen "kasvattajanimi" englantilaiseen "omaan nimeen" ja pidän molemmista elementeistä sekä niiden yhdistelmästä.

Priton Ninetron (budjonny-ori): Pritonin kasvattien nimet ovat yleensä vähintäänkin kelvollisia, usein todella onnistuneita vaikkeivät aina välttämättä erityisen venäläistyyppisiä. Olin valita tähän tamma Priton Nidaleen, mutta se olisi ollut liian ennalta-arvattavaa.

Virginianess Ion (Cleveland Hunter -tamma): Gin sanoo olevansa ikuisesti otettu siitä, että tein hienosta tammasta hänen melkein-kaimansa ja että sille löytyi vielä maailman täydellisin kuva. Ja pidän kyllä itsekin tuosta nimestä kovasti. Kuvasta myös, mutta se ei nyt kuulu tähän.

All These Worlds Are Yours (clevelandinruunikko-ori): clevelandeissa on monta hyvää ja kivaa nimeä, mutta valikoin tämän. Sehän on (jälleen kerran) Clarke-viittaus, 2010 Avaruusodysseiassa HAL 9000 lähetti maahan viestin vieraalta siviilisaatiolta ja viesti kuului näin: "ALL THESE WORLDS ARE YOURS — EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDING THERE."

Lublebah Lehja (clydesdale-tamma): tämän nimestä on kirjoitettu jo tamman omilla sivuilla. Siihen ei ole juuri lisättävää.

Darsana di Sierra (connemara-tamma): tässä on niin paljon tykättävää etten tiedä mistä päästä aloittaisin! Päätin aikoinaan itse tamman oman nimen, Darsanan. Se tulee Ingressistä, Darsana-anomalia oli vuonna 2014 ja Darsana Prime 2019. Idea tuli tamman isän nimestä, sillä Obsidian oli yksi anomalia-sarja myös. Ja sitten tuo kasvattajanimi di Sierra on ihan suosikkini myös. Jostain syystä Sierra on aina ollut suosikkinimiäni ja se vilahtelee omien hevostenkin nimissä useammin kuin kerran. Tai mitäpä sitä syytä peittelemään: kun olin lapsi/teini, isällä oli pitkän aikaa autona Ford Sierra. Kyllä, olen fordistin tytär.

Rushock Dragonfruitpie (dartmoor-tamma): Dragonfruitpie nyt vain on hauska nimi ja siitä keksii helposti varsoille kaikenlaista kivaa. Ekastahan tuli jo Banoffee Pie Ion.

Senna Ion xx (xx-ori): täysiverisillä on paljon kivoja nimiä ja valinta olisi ollut vaikea, jos ei olisi Sennaa. Näistä formula-nimistä olen vaahdonnut jo useampaan otteeseen blogihistoriassa ja yleensä pidän niistä kaikista. Mutta Senna, Senna! Brasilialainen Ayrton Senna oli suosikkiajajani kun aloin seurata formuloita 90-luvun alussa ja hänen kuolemansa Imolassa -94 (tietysti näin sen kisan ja törmäyksen) oli järjetön menetys.

Alicent Ion (exmoor-tamma): taas yksi kaunis etunimi käytössä.

Drake Hill Appleblossom (fell-tamma): kuka voisi vastustaa omenankukkia?

Jonens Marcipan (frederiksborg-tamma): ... tai marsipaania? Tiedän toki, että kyseinen herkku jakaa mielipiteitä. Itse olen puolesta.

Bold American Ion (Georgian Grande -tamma): tässä yhdistyvät elementit sekä isän että emän nimestä ja mielestäni tuo on ihan just täydellinen nimi tälle rodulle. Kyllä Georgian Grande on oikeasti sekä bold että ehdottomasti American.

Katalin Ion (gidran-tamma): taas kerran mielipideasioita, mutta minusta unkarin kieli ei ainakaan kirjoitettuna ole välttämättä sieltä kauneimmasta päästä. Tässä kuitenkin unkarilainen etunimi, joka on kaunis, lyhyt, yksinkertainen ja jossa ei ole aksentteja eikä hankalia konsonanttiyhdistelmiä.

Hot Little Honey Ion (hackneyponi-tamma): tämä nyt oli pakko valita, vaikka hackneyponeissa on monta muutakin tosi kivaa nimeä. Nimestä on ollut puhe aiemminkin ja sitä voi pitää jossain määrin kyseenalaisena.

Sokkadís frá Ljóma (islanninhevos-tamma): issikoissa on myös useampia kivoja nimiä, mutta Sokkadís vie nyt voiton ainakin siihen asti, kunnes saan sen kauan kaavailemani Geppur-nimisen hevosen tallille.

Macarena Ion (kalliovuortenhevos-tamma): ei ole ensimmäinen (eikä viimeinen, lupaan sen) ysärimusiikkiin liittyvä nimi tämä. Paheensa ja pakkomielteensä kaikilla. Tehkää itsellenne palvelus älkääkä ainakaan menkö googlaamaan tätä, jos ette tiedä mistä on kyse. Tietenkin menette kun näin kirjoitin, mutta ainakin varoitin.

Rosette-i Kő Ion (kisber-tamma): tämän kauneudesta voi taas olla useampaa kuin yhtä mieltä ja voin sanoa inhoavani noita unkarin kielen erikoismerkkejä, joiden kanssa on jatkuvaa taistelua. Mutta tämä on unkarinkielinen nimitys Rosettan kivelle ja minä jaksan olla tällaisista asioista aina innoissani.

Ionin Pilvikirsikka (knabstrup-tamma): Pilvikirsikka on nimenä niin kaunis, ettei kyllä toista! 

Concordia (lipizza-tamma): huolimatta siitä, että tästä tulee helposti mieleen Concorde-lentokoneet, kuuluu Concordia suosikkinimiini.

Tiago de Íon (lusitano-ori): lusitanoilla on paljon muitakin kivoja nimiä ja jostain syystä niiden nimissä ei häiritse yhtään ne aksentit ynnä muut tarkkeet.

Nyota Uhura Ion (missourinfoxtrotter-tamma): tämä tulee alkuperäisestä Star Trekistä. En ole trekkie, mutten ole silti voinut välttyä tutustumasta Uhuran hahmoon. Foxtrottereilla olisi kyllä paljon muitakin suosikkinimiä.

Catahoula Ion (morgan-tamma): Catahoula on myös näitä ikuisuusnimiä, joka tarttui alunperin mieleen joskus teininä selaillessani kirjastossa jotakin tavanomaista kattavampaa koirarotukirjaa ja törmäsin siellä catahoulanleopardikoiraan. Rotu (tai ehkä paremminkin tyyppi) jäi mieleen erityisesti värityksensä takia, mutta myös nimensä vuoksi.

Trinidad Scorpion Ion (National Show Horse -ori): näitä chili-lajikkeiden nimiä olen penkonut aiemminkin. Ehdottomia suosikkeja olivat Fatalii ja Aji Cristal, mutta molemmat ovat kuolleet ja Trinidad Scorpion sukulaisineen on perinyt niiden paikan.

Lavender Rose Ion (newforest-tamma): tämä on taas niitä nimiä, joita en aio edes perustella. Varsinkin kun tästä tulee mieleen eräs suosikkiruusuni, Rhapsody In Blue.

Oldfinion Iconic (oldenburg-ori): Iconic, Ionic, melkein sama, eikö? Lisäksi tämän isä on Iconia, jota ja jonka nimeä kuolasin pitkään.

Sonofabtch GA (paint-ori): tästä ja tämän hyvyydestä voidaan taas olla montaa mieltä, myönnän auliisti että mennään vähän mauttomuuden puolelle, ehkä. Silti tämä on sellaisena poikkeuksellinen ja minusta hauska. Ehkä se joskus päätyy katumuslistalleni, mutta vielä ei ole se päivä. Huomatkaa toki tämän tammavarsa Sweet Btch GA ja sen poika Whata Bstrd GA...

San Suelte Primoroso (paso fino -ori): espanjalaistyyliset nimet eivät ole ihan sieltä helpoimmasta päästä, kun ei osaa kieltä, mutta on niitä hankalampiakin (siitä unkarista jo mainitsin), mutta kun tarpeeksi päkistää, saa aikaiseksi ihan kivojakin tekeleitä. Tämä on yksi niistä, ei toki ainoa.

Ghislaine d'Ion (percheron-tamma): ah, ranskalaiset nimet! Niistä löytyy parhaimmillaan niin kauniita nimiä, ettei osaa edes valita. Olisi percheroneissa muitakin suosikkeja.

Mainstream Jazz Ion (paint-arabi -ori): tämä ori on yksi meidän ikuisuuksia vanhan Jazz-linjan jatkaja. Näitä Jazz-nimiä ei ole aina ihan helppo keksiä, mutta tämä on kyllä suosikki. 

Noix de Muscade d'Ion (poitou-ori): niistä ranskalaisista nimistä mainitsin jo kertaalleen. Tämä on suomeksi muskottipähkinä.

Some Hot Sunday GA (quarter-ori): quartereissa olisi monta muutakin suosikkia kuin vain tämä. 

Belleteuse d'Béni (ranskanpuoliveri-tamma): juu, taas niitä ranskalaissävyisiä nimiä, yksi kauneimmista, oli pakko ostaa tämäkin aikanaa vaikka ostin samalla tämän emän.

Opuntija Ionnaja (RBSH-tamma): vanhan kaktusten ystävän suosikkinimi, luonnollisesti vaikka oikeasti vihasin opuntia-kaktuksia niiden piikkien takia.

Highway Of Tears WCR (saddlebred-ori): saddlebredeiltä löytyisi kyllä muitakin suosikkeja ja iloisemmasta aiheesta kuin tämä. Muistelen tämän nimen olleen minun ideani, jotenkin se sopi vanhempien nimiin niin hyvin, että hyväksyin näinkin synkän nimen.

Valyria Ion (SGSH-tamma): Game of Thronesista kaivetuista nimistä on ollut puhetta aiemminkin. Valyria kuuluu niihin ja on mielestäni sieltä kauneimmasta päästä.

Tyrannosaurus Ex 76 (FWB-ori): jälleen yksi nimen perusteella ostettu hevonen, onneksi sillä oli kiva ja komea sukukin, koska olisin ostanut sen joka tapauksessa. Oivaltava ja hauska nimi.

Pimeää Tämä Keskiaika (suomenhevos-tamma): suomenhevosista ei tosiaan ollut helppo valita sitä suosikkia ja jonain toisena päivänä saattaisin valita jonkun toisen. Sillä ehdokkaitahan riittää: Muriseva Mutakakku, Orikiven Valopallo, Äksy-Äyriäinen, Ionin Merimiesnuttuinen Auervaara... Tämä nimi kuuluu vuoden 2019 Aku Ankka -nimiin.

Iceman Ion (tanskanpuoliveri-ori): joku pitäisi tätä, ehkä oikeutetustikin, maailman tylsimpänä nimenä, sillä tämän isä on Iceman AD. Mutta kun ne formula ykköset tuli jo mainittua, niin enhän minä voinut vastustaa kiusausta nimetä tätä myös Icemaniksi (Kimi Räikkösen lempinimi).

Flintheart Glomgold Ion (tennesseenwalker-ori): myös tämä tennesseenwalker on sellainen "yritäpä valita yksi" -rotu, kivoja nimiä on monia, sekä itse keksittyjä että muualta ostettuja! Tämä ori on mainittu joskus aiemmin jo, nimi tulee Ankka-maailmasta, Kulta-Into Piin alkuperäiskielinen nimi. Rakastan myös hahmon suomenkielistä nimeä, se on kaikessa kekseliäisyydessään loistava. Mietin juuri, että miksen koskaan tällännyt sitä yhdellekään Ankka-vuonna syntyneelle suomenhevoselle.

Altansarnai Ionnaja (tersk-tamma): en ole ihan varma, miksi terskitamma sai mongolialaisperäisen nimen. Tai no, todennäköisesti selasin läpi kaikkea mahdollista A:lla alkavaa, kun emälinja on täynnä A-alkuisia nimiä, ja takerruin Altansarnaihin, joka on kaunis ja poikkeavakin nimi meillä.

Lvcivs Vegas (trakehner-ori): tämä on myös sieltä kekseliäämmästä päästä nimiä, vähän niinkuin Lucius, mutta v:llä. En saa ikinä kirjoitettua nimeä kerrasta oikein, en ymmärrä miten se niin vaikea on, mutta kiva silti! Toisella sijalla on luonnollisesti Mordor Ion. Tai Alderaan Ion tai Minhiriath Ion tai tai tai...

Ljuby-Mene Ion (ukrainanratsuhevos-tamma): Ljuby-Mene on lemmikkien ukrainankielinen nimitys ja sopii kuin nenä päähän tammalle, jonka emä on Ljubomira.

Karkan GA (venäjänratsuhevos-ori): tämä on yksi aivan uusimpia tuonteja, keksitty viikko sitten tai silleen. Venäläistyylisten nimien keksiminen ei ole maailman helpointa, omaan korvaan ja silmään sopivien venäläistyylisten nimien keksiminen on ehkä maailman toiseksi vaikeinta (en tiedä mikä olisi maailman vaikeinta, mutta pidetään mahdollisuus auki). Karkan oli yksi tällainen harvinainen tähdenlento aivoista ja tietenkin se löytyy myös Sukupostista yhdeltä ruotsalaissyntyiseltä lv-ravurilta. Mutta hei! Siellä on se GA perässä! That's my excuse.

Ionin Hannemor (vuonohevos-tamma): en tiedä mikä tuossa Hannemorissa niin kiehtoo, mutta tekisi mieli hokea sitä puoliääneen päivät päästään. En kuitenkaan tee sitä, koska tässä on kuitenkin selväjärkisen ihmisen maine varjeltavana.

Mwrllwch Ion (welsh cob -ori): walesilaiset nimet kuuluvat vähän samaan kategoriaan kuin unkarilaisetkin: helposti monimutkaisia, täynnä vaikeita konsonanttiyhdistelmiä eikä välttämättä aina niin erityisen kauniita vaikkakin takuulla erilaisia. Olen käyttänyt surutta pitkiä ja hankalia nimiä omilla kasvateillani ja tulos on se, etten oikeasti hahmota welshien sukutauluja yhtään. Islanninhevonen on toinen tällainen rotu. Mutta viis minä siitä. Mwrllwch on yksi niitä harvoja (ehkä ainoakin) Ionicin kasvattien nimiä, joissa ei ole vokaaleja kuin kasvattajatunnuksessa.

Morwenna Ion (welsh mountain -tamma): eivät ihan kaikki welshien nimet ole mitään hirviöitä, kuten tämä: selkeä, yksinkertainen ja nätti.

Cloudfield Falling Star (welsh B -tamma): tätä voisi sanoa ehkä jopa perinteiseksi nimeksi, varsinkin brittiponeilla. Falling Star ei ole tosiaan mikään erikoisuudella ja ainutkertaisuudella pilattu nimi, mutta kaunis ja kasvattajatunnus (superkaunis sekin!) tekee siitä ihan tarpeeksi uniikin. Minä olen kateudesta vihreä tällaisten kasvattajanimien kanssa.

V. K2 (westfalen-ori): yksi taatusti erikoisimpia nimiä mitä meillä on koskaan ollut ja myös sieltä lyhyimmästä päästä. Tai mitä minä selitän, kyllä tuo on lyhyin, ainakin lyhyin kasvattajanimellinen nimi. Tästä tulee mieleen eräs ikivanha kasvatti nimeltä XYZ Ion.

Cinnteach II (ylämaanponi-ori): gaelin kieli on sukua kymrille, joten myös ylämaanponien nimistä saa helposti welshimäisiä maanvaivoja. Tämä ei kuulu niihin vaikka muuten onkin asiaankuuluva ylämaanponille. Käytän harvakseltaan noita järjestysnumeroita keksittyjen tai muidenkaan hevosten nimissä, mutta joskus ne vain istuvat niin hyvin ettei voi välttää.

Löytyykö lukijoilta suosikkinimiä omista tai meidän hevosista? Tai jotakin muuta sanottavaa nimistä? Varmasti löytyy, joten kommenttikenttä on vapaa.

– S

Ei kommentteja: