maanantaina, huhtikuuta 10, 2023

Rotuesittelyssä hensoninhevonen

Hensoninhevonen on yksi varmasti vähiten tunnetuista roduista virtuaalimaailmassa ja väittäisin, että myös reaalimaailmassa, paitsi ehkä kotiseuduillaan pohjois-Ranskassa. Kirjalähteet eivät sitä juurikaan tunne ja kaikki tähänkin tekstiin koottu tieto on peräisin internet-lähteistä.

Hensoninhevosen historia

Hensoninhevonen sai alkunsa 1970-luvulla koillis-Ranskassa Picardiessa, tarkemmin sanoen Somme-joen suistoalueella. Sen luojina pidetään Bernard Bizet'ä ja Lionel ja Marc Berquinia. Bizet hankki itselleen muutamia vuonohevosia vuonna 1972. Hän oli tutustunut rotuun aiemmin Tanskassa ja piti sitä hyvänä valintana harrastehevoseksi erityisesti nuorille ja kestävänä alkuperäisrotuna se selvisi myös ulkona elämisestä vuoden ympäri, varsinkin Ranskassa. Ratsastusharrastus oli tuolloin kasvattanut suosiotaan Ranskassakin, erityisesti yhdistettynä luontomatkailuun. Tähän tarkoitukseen piti saada hevosia.

Bizet ei kuitenkaan astuttanut vuonotammojaan saman rodun oriilla vaan käytti niille angloarabeja. Tuloksena syntyneistä varsoista kiinnostuttiin ilmeisesti laajemmaltikin niiden käyttöominaisuuksien takia ja niitä teetettiin lisää. Angloarabien lisäksi käytettiin muitakin rotuja, mm. ravureita ja ranskanpuoliverisiä, mutta angloarabi-risteytykset todettiin parhaiksi. Risteytyksissä yhdistyi vuonohevosten hallakkoväritys, rauhallinen luonne ja kestävyys angloarabien eloisuuteen, suurempaan kokoon, keveyteen ja urheilullisuuteen.

Vuonna 1982 perustettiin Association des Cavaliers de la Baie de Somme. Sen tarkoituksena oli luoda vuonohevosristeytyksistä oma rotunsa. Nimi Henson oli keksitty jo aiemmin, mutta sen alkuperää eivät lähteet tiedä tai kerro. Vuonohevosristeytyksistä koottiin mahdollisimman laaja ja laadukas ns. ensimmäinen sukupolvi. Kantakirja suljettiin vuonna 1995 ja siihen pääsevät nykyään vain ne yksilöt, joiden molemmat vanhemmat ovat rekisteröityjä hensoninhevosia. Vuonohevosen osuus suvussa tulisi olla 25-50 %. Alkuperäisiä vuonohevosristeytyksiä ei enää tehdä.

Rakenne

Yleiskuva hensoninhevosesta muistuttaa minusta ns. yleishevosta: keskikokoinen, rakenteeltaan kompakti, jonkinasteista jaloutta on havaittavissa, mutta kuitenkin enemmän tukevammanpuoleinen kuin puoliverimäinen ratsu.

  • Säkäkorkeus on 150-160 cm.
  • Hyvärakenteinen, ei liian raskas.
  • Pää on hienostunut, ilmeikäs ja kevyt.
  • Leukaperät ovat suhteellisen isot.
  • Profiili on suora tai lievästi kovera.
  • Korvat ovat lyhyet ja sirot.
  • Silmissä on vireä, mutta rauhallinen ilme. Silmien ympäryksen iho on tummaa.
  • Kaula on riittävän pitkä eikä saa olla liian raskas. Se on kiinnittynyt hyvin lapoihin.
  • Rintakehä on leveä.
  • Lavat ovat pitkät ja loivat.
  • Runko on usein tuhti.
  • Selkä on lyhyehkö tai keskimittainen, ja leveä.
  • Takaosa on voimakas.
  • Vuohiset ovat melko lyhyet.
  • Jalat ovat yleisesti ottaen lihaksikkaat ja vahvat.
  • Kavioaines on kovaa ja sen tulee olla mustaa.
  • Hyvät, matkaavoittavat liikkeet, erityisesti takajalkojen työskentely on voimakasta.

Väritys

Tavoitelluin väri on ruunihallakko, mutta ruunikko hyväksytään myös Hevosilla tulee olla siima. Jouhet ovat joko mustat tai kaksiväriset. Valkoiset merkit eivät ole toivottuja ja niitä ei siitosoreilla sallita lainkaan. Koska kyseessä on kuitenkin varsin tuore risteytysrotu, voi valkoisia merkkejä esiintyä silloin tällöin. Myös muita värejä voi esiintyä (musta, rautias, hiirakko, punahallakko), mutta en tiedä hyväksytäänkö niitä.

Hallakkoväritys ei ole useimmissa tapauksissa niin vaalea kuin vuonohevosilla vaan tummempisävyinen. Tässä on kuitenkin vaihtelua.

Käyttö

Hensoninhevosen sanotaan olevan luonteeltaan rauhallinen ja ystävällinen, mikä luonnollisesti sopii sen tärkeimpään käyttötarkoitukseen, harrasteratsastukseen. Se on monipuolinen hevonen, joka sopii myös ajohevoseksi.

Hensoninhevosia pidetään varsinkin rodun kotialueella edelleen paljon ulkona vuoden ympäri. Ne selviytyvät hyvin karuhkossa luonnossa, joka koostuu hiekkaisesta ja paikoin soisesta maastosta. 

Hensoninhevoset virtuaalimaailmassa

Minulla ei ole varsinaisesti tietoa virtuaalisista hensoninhevosista. VRL:n rekisterissä niitä on kirjoitushetkellä 5 kappaletta (VRL:n tilasto). Jotkut hensoneista ovat ensimmäisen polven vuonohevosristeytyksiä.

Lähteet

Ei kommentteja: