maanantaina, huhtikuuta 24, 2023

Uudet rodut ja VRL

Huomasin taannoin VRL:n tiedotuksen, jossa käsiteltiin uusien rotujen lisäämistä VRL:oon. Se onkin tervetullut lisäys, koska vuosien mittaan käytännöt ovat vaihdelleet ja olleet välillä vähintäänkin sekavia. Nyt jos saadaan jonkinlaista järjestelmällisyyttä tähänkin hommaan, niin sehän ei voi olla kuin plussaa. 

Images: Pixabay

Silloin joskus alkuaikoina lähes mikä tahansa kelpasi rekisteriin roduksi, kuka vain viitsi mitäkin ilmoittaa jollain perusteella. Luulen, että tältä ajalta periytyy muutama rotulistan kummajainen, kuten hackneyarabi. Tuolloin myös keksityt virtuaalirodut menivät aivan sukkana VRL:n listalle. Toki niille oli hakuvaiheessa jo mahdollista tarjota jonkinlaiset rotu- ja jalostusmääritelmät ja se taisi silloin riittää. Näitä olivat ainakin SGSH vuonna 2012, ja Sim Sport Pony ja Sim Sport Horse vuonna 2014.

Jossain vaiheessa myöhemmin listalle lisättävältä rodulta odotettiin jonkinlaista linkkiä rotumääritelmään tai reaalimaailman rotuyhdistykseen. Sitten taisi tulla sellainen vaatimus, että rodusta piti olla suomenkielinen esittely olemassa. Ei sen virallinen tarvinnut olla, mutta jokin teksti jossain. Minähän olen tässä tarjoutunut auttamaan ja blogista löytyy useampikin rotuesittely, joiden avulla rotuja on VRL:oon lisätty. Ainakin Sugarbush Draft ja Kentucky Mountain Saddle Horse ovat tällaisia ja menorcanhevostakin ehkä yritettiin, mutta sitä ei VRL:stä löydy.

Virtuaalisten rotujen kohdalla on sitten ollut enemmän vaihtelua siinä, että miten ne on saatu listoille vai onko saatu lainkaan. Vuosi tai pari sitten taisi jostain suunnasta tulla ukaasi, että virtuaalisia rotuja ei VRL:oon enää oteta lainkaan ja sillä hyvä. Se närästi montaa harrastajaa, minuakin vähän, vaikka ymmärsin periaatteessa kyllä pointin, mutta toisaalta jotkin virtuaaliset rodut ovat ihan oikeasti jääneet elämään virtuaalimaailmaan, "oma" RBSH pitkäikäisimpänä esimerkkinä.

No, nyt sekin on sitten muuttunut näemmä. Tuossa VRL:n tiedotuksessa ei erotella millään tavoin oikeata rotua ja virtuaalista rotua, vaan molemmilla on samat vaatimukset. Se on hyvä! Ja minusta nuo vaatimuksetkin ovat hyvät. Suomenkielinen rotuinfo on minusta paikallaan ja voi, jos niitä kerättäisiin linkkilistaksi johonkin, niin että harrastajat pääsisivät lukemaan niitä törmätessään uuteen, outoon rotunimikkeeseen. Virtuaaliwikiä voisi toki hyödyntää tässä.

Mikä vielä parempaa, rodulta odotetaan "olemassaoloa" ennen kuin se lisätään VRL:n listalle. Rodun yksilöitä täytyy löytyä ja useammalta kuin yhdeltä omistajalta eivätkä ne saa olla mitään pikaisesti kokoon kyhättyjä täytehevosia. Tämä on mielestäni tosi hyvä juttu, koska tällä karsitaan joukosta mahdolliset pilat ja pikaistuksissa keksityt rodut, joilla ei ole sitä menneisyyttä eikä luultavasti tulevaisuuttakaan vaan ne jäisivät roikkumaan VRL:n rotulistalle pelkkinä outoina kuriositeetteina. Vähän niinkuin se mainitsemani hackneyarabi, mutta palaan siihen joskus myöhemmin vielä.

Käytännössä nämä vaatimukset varmistavat aika hyvin sen, että uudelle rodulle on aito tarve. Tilannehan on se, että reaalimaailman rotuja on VRL:n rotulistalla jo tosi kattavasti. Moni niistä ei nykypäivänä läpäisisi yhtäkään noista uusista vaatimuksista. Mutta rotu on rotu ja minun mielestäni ei ole syytä harmitella kaiken maailman guangxeja, egyptinhevosia ja tiibetinponeja. On niitä kaikkia joskus maailmanvaiheessa joitain yksilöitä rekisteröity.

Uudet tarjokkaat rotulistalle ovatkin nyt ja tulevaisuudessa todennäköisesti useimmiten keksittyjä virtuaalirotuja. On hyvä, jos niillä on mahdollisuus päästä VRL:n viralliseksi roduksi, muttei ilman tarvetta.

Ei kommentteja: