maanantaina, toukokuuta 01, 2023

Mikä on kirjava?

Kirjavista hevosista, niiden eri kirjavuuskuvioista, miltä ne voisivat teoriassa näyttää ja miltä ne näyttävät käytännössä on puhuttu paljon erityisesti Keskustan värikeskustelussa. Tämä kirjoitus nojaakin paljolti muutamiin vastauksiin ja pohdintoihini, mitä olen tuolla Keskustassa esittänyt. Olen kirjoittanut asiasta myös blogissa eri näkökulmista (esimerkiksi Suuri sabinosekaannus, osat 1-4), mutta tästä en varsinaisesti, vaikka sitä on pariinkin otteeseen kyselty siellä ja täällä. 

Mikä on kirjava hevonen ja mikä taas on yksivärinen hevonen? Mitä voidaan nimittää kirjavaksi? Yksinkertainen kysymys, mutta yksinkertaista vastausta siihen ei ole olemassa.


© Pixabay

Genetiikan kannalta vastaus on suhteellisen yksinkertainen: jos hevosella on kirjavuusgeeni, se on kirjava, muuten ei. Kirjavuusgeeneinä on "perinteisesti" pidetty näitä ("perinteisesti" on lainausmerkeissä siksi, että eihän näitä asioita ole tunnettu tai tutkittu kovinkaan kauaa):

  • Tobiano
  • Frame (overo)
  • Splashed white
  • Sabino
  • Tiikerinkirjavuuteen liittyvät LP ja PATN1
  • (Valkomerkkisyys W)

Tuo valkomerkkisyys eli tunnettu harminkappale W kymmenine eri variantteineen on vähän kysymysmerkki, sillä "perinteisesti" sitä ei ole pidetty kirjavuutena. Alkuperäinen dominanttivalkoinen väritys oli kokovalkoinen ja sitten taas yleisin ja laajimmalle levinnyt variantti eli W20 ei näytä kirjavalta yleensä. Mutta joka tapauksessa W lisää valkoista väriä hevoseen ja lisäksi se on vielä sijoittunut samaan lokukseen tobianon ja sabinon kanssa, niin että on hyviä syitä pitää sitäkin kirjavuuskuviona.

Kuitenkin tämä genetiikan sinänsä selkeä jako kirjaviin ja yksivärisiin soveltuu aika huonosti reaalimaailmaan ja sitä kautta virtuaalihevosiin. Ensinnäkin, tosi harva reaalihevonen lopulta geenitestataan. Testit eivät ole ilmaisia ja väri ei ole sinänsä merkitsevä asia. Toki selkeästi kirjavat hevoset tunnistaa kirjaviksi ilman geenitestejäkin pelkästään ulkonäön perusteella. Tähänkään ei ihan aina voi luottaa, koska voi olla olemassa hevosia, jotka näyttävät kirjavilta, mutteivät ole sitä geneettisesti. Tällaisia ovat ainakin sopivasti sattuessaan ääriharvinaiset mosaiikki- ja kimeeri-tapaukset.

Yleensä murheenkryyneinä ovatkin ne kaikki rajatapaukset eli hevoset, joilla on isoja merkkejä, muttei kuitenkaan vielä "perinteistä" kirjavuutta. Ilman geenitestausta emme voi pelkästä ulkonäöstä tietää, onko jollain suurimerkkisellä hevosella vaikkapa W20 tai SW1 tai molemmat tai jotain muita kirjavuuskuvioita. Toisaalta olen monta kertaa sanonut, että itse uskon vielä siihen, että hevosella on mahdollista olla ainakin jonkin kokoisia merkkejä ilman kirjavuutta. En tiedä olenko oikeassa tässä asiassa, mutta merkkien muodostumiseen vaikuttaa perinnöllisten tekijöiden lisäksi jossain määrin myös sattuma tämänhetkisen tiedon perusteella.

Hankalaksi tämän nimitysasian tekee myös se, että on olemassa näitä hevosia, jotka ovat geneettisesti kirjavia, mutteivät näytä siltä. Suosikkiesimerkkini on nyt jo edesmennyt suomenpienhevostamma Vieno-Kaneli, joka on tietääkseni ihan testattu SW1:ksi ja on periyttänyt sitä varsoilleenkin. Tammalla itsellään on Sukupostin mukaan vain muutama hassu sekakarva, ei edes splashille tyypillisiä herasilmiä. Voidaanko tätä nyt sitten nimittää kirjavaksi, kun ei hevosessa ole näkyvää valkoista lainkaan, kas siinä pulma!

Näitä esimerkkejä on toki enemmänkin. Russiori Zidane Zojvide on homotsygootti eli samanperintäinen SW1, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että sekä sen isän että emän on molempien oltava SW1-kirjavia. Sen isällä on toisessa takasessa vähän valkeaa ruununrajassa ja emällä kuonopilkku, ei varsinaisesti kovin kirjavia siis noin ulkomuodoltaan.

Sitten on olemassa aina näitä perinteitä. Isomerkkisiä suomenhevosia ei yleensä ole nimitetty kirjaviksi, koska pitkään on ollut vallalla uskomus, ettei suomenhevonen ole kirjava tai ainakin kirjavuutta on pidetty merkkinä vierasverisyydestä. Kuitenkin nykytiedon mukaan suomenhevosista on löytynyt sekä tuo mainittu SW1 että W20. Sen sijaan Paint Horseilla kirjavuus on ollut aina tavoiteltua ja tietynlainen rodun tavaramerkkikin, ja niinpä siellä on kirjaviksi nimitetty niitäkin splashed whiteja ja sabinoja, joilla ei ole ollut suuria valkoisia laikkuja vaan ne ovat muistuttaneet enemmänkin isomerkkistä hevosta.

Täällä virtuaalimaailmassa emme ole sidottuja siihen, mitä kuvissa olevat hevoset oikeasti ovat väriltään. Jos meillä on kuva isomerkkisestä hevosesta, voimme sanoa sen olevan splashed white, sabino, jokin sopiva W-variantti tai sitten todeta, että tämä on yksivärinen isoilla merkeillä. Tietysti on mahdollista merkitä jokin hevonen vain kirjavaksi ja jättää tarkemmin määrittelemättä, että mikä kirjava se on. Jos haluaa realismista pitää kiinni, voi näitä asioita kysellä tuolla Keskustan värikeskustelussa, siellä on useampia harrastajia, jotka jaksavat pohtia näitä hankaliakin kirjavuusasioita.

Ei kommentteja: