keskiviikkona, joulukuuta 03, 2014

Joulukalenteri 3: mosaikismi, kimeeri ja brindle

- DISCLAIMER -
Varoitan jo etukäteen, että tässä blogitekstissä käsitellään asioita, joista itsekään en tajua kuin perusteet ja nekin hämärästi. Ja koska en ole biologi tai perinnöllisyystieteilijä, ja lukion perus-biologian kursseistakin on vierähtänyt tovi, olen varsinkin tuon terminologian kanssa ihan pihalla.
Älkää siis ristiinnaulitko minua jos jotkin asiat ovat aivan päin mäntyä ja yleisesti ottaen suhtautukaa tähän tekstiin ja tässä esitettyihin asioihin suurella varovaisuudella. Kirjoittaja ei yleensäkään vastaa tuottamansa sisällön oikeellisuudesta, mutta tällä kertaa vielä tavallistakin vähemmän.
---


Mosaiikki- ja kimeerikuviot ovat hevosten värien omituisuuksia. Kummassakin kuviossa (ne eivät varsinaisesti ole kuvioita, mutta puhun niistä tässä yhteydessä kuvioina) osa peitinkarvasta on "väärän väristä". Toisinaan nämä aiheuttavat ison laikun (esimerkki), joskus muilta eläimiltä tutun brindle-kuvion (esimerkki), oudon päämerkin (esimerkki) tai joskus muita erikoisia merkkejä (esimerkki).

Molemmat, sekä mosaikismi (ilmeisesti sama tai ainakin lähes sama asia kuin somaattinen mutaatio?) että kimeeri (engl. chimera tai chimaira) menevät ihan solu- ja geenitasolle.
Mosaikismi tarkoittaa sitä, että osassa soluissa on eri alleelit kuin muissa ja tämän on aiheuttanut satunnainen mutaatio.
Kimeeri puolestaan syntyy sellaisessa tilanteessa, että alkioaikana tamman kohdussa on erimunaiset kaksoset (ts. ei identtiset), mutta jostain syystä ne hyvin varhaisessa vaiheessa jollain tavoin sulautuvat yhteen ja syntyy vain yksi varsa, mutta sillä on molempien kaksosten geenejä.

Näitä molempia tapauksia esiintyy myös muissa eläimissä, ei vain hevosissa. Toisinaan näitä ilmenee myös ihmisissä, kimeereillä voi olla esimerkiksi eriväriset silmät. Läheskään aina nämä toisistaan eroavat geenit eivät vaikuta ulkonäköön vaan niitä voi esiintyä missä tahansa soluissa. Ainakin Downin oireyhtymä voi esiintyä myös mosaiikkimuodossa, jolloin osassa soluista on ylimääräinen kromosomi, osassa taas ei. Aina mosaikismi tai kimeeri ei edes näy ulkoasussa vaikka eroavat geenit sattuisivat olemaan juuri näitä "ulkonäkögeenejä", kuten hevosella väri. Jos esimerkiksi kimeerin kohdalla molemmat kaksosvarsat ovat geneettisesti samansävyisiä rautiaita, niin eivät mahdollisesti olemassa olevat kimeerilaikut erotu toisistaan.

Kimeeriä ja mosaikismia ei aina pysty erottamaan pelkästään ulkoasusta, kumpikin tapaus voi tuottaa samannäköisen värityksen. Geenitestaus lienee ainoa tapa saada varmuus asiasta. Kimeerien geenitestaus saattaa tuottaa outoja tuloksia, koska yhdessä hevosessa on kahden hevosen geenejä. Lisäksi molemmat ovat erittäin satunnaisia ilmiöitä, jotka eivät näin maalaisjärjellä ole perinnöllisiä, ainakaan useimmissa tapauksissa. Mosaiikki- tai kimeerihevosten kasvattaminen noin vain ei onnistu. Tai ei luulisi onnistuvan, minua ihmetyttää kovasti tarina quarter-ori Sharp Barcoderista, jonka molemmat vanhemmat ovat testatusti kimeerejä ja ulkoasultaan brindlejä, ja joka myös itse on geneettisesti kimeeri, muttei näkyvästi brindle!

No niin, brindle eli juovikkuus tuli sitten mainittua. Yleisesti ottaen brindle tarkoittaa sitä, että vaaleammassa karvassa on tummempia, pystysuoria viiruja, yleensä ne ovat melko sekoittuneita eivätkä erityisen selvärajaisia. Nämä viirut alkavat yleensä ylälinjasta ja "häviävät" alaspäin, jalat ovat yksiväriset. Ainakin hevosilla esiintyy satunnaisesti myös "käänteisbrindleä", tummassa karvassa on vaaleampia, jopa valkoisia brindle-viiruja. Sponenbergin mukaan perinteistä brindleä esiintyy useimmiten ruunikoilla, mutta se ei ole täysin tavatonta muillakaan väreillä.

Brindleä esiintyy koirilla ymmärtääkseni suhteellisen yleisesti ja sen genetiikka on ainakin osin selvitetty. Sitä esiintyy myös naudoilla ja marsuilla. Ilmeisesti näilläkin se on tiettyjen värigeenien aiheuttamaa eli perinnöllistä ja jalostettavissa olevaa. Hevosilta tällaista brindle-geeniä ei ole löytynyt ja se on erittäin harvinainen kuvio. Edellä kuvatussa Sharp Barcoderin tapauksessa brindlet vanhemmat ovat kimeerejä ja brindle-väritys johtuu siitä.

Kaikki brindlet eivät kuitenkaan ole kimeerejä ja toisaalta kaikki kimeerit eivät ole brindlejä. Sponenberg epäili vuonna 2006 brindlen johtuvan erillisistä muuntelijageeneistä, joita ei vielä tunneta (olettaen että niitä on olemassa). Perinteinen brindle liittyy hänen mukaansa usein nokikuvioon. Käänteis-brindlen puolestaan voi aiheuttaa kimeerin sijaan laajasti kuvioitu rabicano , päistärikkö tai muu päistärkarvaisuus, joka näkyy viiruina (syynä ne vielä tuntemattomat muuntelijageenit, ns. Blasckon juovat tai sitten jokin muu tekijä, herra tietää mikä).

Virtuaalimaailmassa brindlejä, sen paremmin kuin mosaikismia tai kimeeriäkään, ei ole tainnut vastaan. Jollain piirrostallilla saattoi ehkä olla jokin brindle, olisikohan ollut jokin Stiinun quartereista? En mene vannomaan. Joka tapauksessa valokuvia näistä on saatavilla varsin vähän, kun ilmiö on niin harvinainen ja satunnainen reaalimaailmassakin. Ja koska yleensä nämä kuviot eivät ole jalostettavissa eteenpäin, ei yksittäisillä kimeeri- tai mosaiikkihevosilla olisi juuri sen suurempaa merkitystä värijalostuksen kannalta.

Lähteet
Color Genetics: Brindle in Dogs: New Information about Stripes
Doggenetics.com: Brindle
Fern Hill Farm: Coat Color in Cattle: Brindle
Mustangs 4 Us: Chimeras and Somatic Mutations
Rinnekotisäätiö: Downin oireyhtymä
Tawny Horse: Mosaic Chimera
Tawny Horse: Somatic mutation
Wikipedia: Blaschko's lines
Wikipedia: Chimea
Wikipedia: Mosaic
J. Viitanen
D. P. Sponenberg

- S

3 kommenttia:

  1. Yeshh, tätä on odotettu, kiitos <333

    Miulta löytyy yksi kesällä ostettu brindle ranger-varsa Dead's Tiger Eye jonka emä on brindle. Muistaakseni jossakin vaiheessa tätä vuotta taisi yksi ruunikko brindle xx-orikin liikkua jalostuksessa, vieläpä valokuvallinen! Nyt jos muistaisin sen nimen niin kävisin heti tyrkkimässä sata tammaa sille. :D

    Olen niin sekaisin tuon brindlen periytymisen kanssa että olen ottanut tylsän suoralinjaisen käytännön periyttää sitä tylsästi suoraan vanhemmilta. Olen värinipottaja, mutta jossakin kohtaa se pipo on höllättävä omien aivosolujen parhaaksi...

    VastaaPoista
  2. Heh, aloitetaanpa näin helpommasta päästä aiheiden puolesta ;) Siis kimerismiä kehiin!

    Mä aloin tässä miettiä tuota kahdesta brindlestä syntynyttä kimeeri-varsaa, ja voiko perimä jotenkin vaikuttaa sen todennäköisyyteen. Jotenkin on aina tottunut ajattelemaan, että kahden varsan sulautuminen yhdeksi olisi täysin sattuman kauppaa. Toisaalta ehkä ihan jo kaksosvarsarasite saattaisi nostaa todennäköisyyttä - jos hevosilla tämä edes kulkee suvuissa (toki edelleen liikutaan hyvin hyvin hyvin epätodennäköisissä luvuissa).

    Toinen juttu on se, että jos brindlestä joskus löytyykin sellainen versio, joka on periytyvä (eikä aiheuta suoraan varsan kuolemaa), onkohan se rajoittunut vain tiettyihin rotuihin vai onko se niin vanha muunnos (tai sellainen, joka voi tapahtua aina uudestaan!) että se olisi teoriassa mahdollinen missä tahansa hevosessa. Jos se siis edes periytyisi "perinteisellä" tavalla. Mulla selvästi menevät heti aivot solmuun, kun poistutaan tältä dominantti-resessiivinen -akselilta :D Ja kaikki väriajatukset palaavat tietysti suomenhevosiin, kun kerran niistä onkin löytynyt piilosta vaikka ja mitä. Brindlejä suokkeja en kyllä ole nähnyt, mutta tässä saattaa olla kyse ihan vain täysin erilaisesta syntymävolyymista kuin vaikka täysiverisillä, joista näitä outouksia kuulee putkahtelevan aina välillä.

    Täysiverisistä puheen ollen - saatoin nähdä taannoin eräissä laukkakilpailuissa gulastra plume -häntäisen hevosen. Kovin läheltä en sitä päässyt katsomaan, eikä kameraakaan ollut silloin mukana (tätä kyllä kirosin jälkikäteen!), joten se jäi osittaiseksi mysteeriksi. Jälkikäteen osallistujaluetteloa selatessani totesin, että hevonen oli varmasti tunnistettu vain bayksi. Sääli, ettei laukkahevosista ole Sukupostin kaltaista kuvapankkia - olisin heti syöttänyt kaikki kisassa olleiden hevosten nimet sinne :D

    Samalla tätä kirjoitusta lukiessa tuli myös mietittyä, että olivatkohan erään lapsuudessa tuntemani hevosen erikoiset, symmetriset päänmerkit seurausta jostain kolhusta vai peräti tästä ilmiöstä... En ollut koskaan nähnyt vastaavia, enkä kyllä sen jälkeenkään, vaikka kaikennäköistä epäsymmetriaa onkin tullut vastaan.

    VastaaPoista
  3. Eetuperkele, kiva jos tästä tekstistä oli jotain hyötyä. Tai edes iloa :) Hieno tuo mainitsemasi ranger-varsa.

    Dea, jotain tämänsorttista minäkin (ja myös asiaan paremmin perehtyneet) ovat miettineet, mitä tulee siihen kimeeriin. Jos kahden kimeerihevosen varsakin on kimeeri, siinä on mielestäni vähän liian monta yhteensattumaa, että kyse voisi olla täysin sattumanvaraisesta tapauksesta. Kaksosvarsarasite on yksi mahdollinen syy, muttei luultavasti ainoa.
    Toisaalta pitää myös kysyä, että miten yleisiä kimeerit ylipäänsä ovat hevosilla, kun kaikki ei näy hevosen ulkoasussa siten, että niitä alettaisiin testata. Tosin joillain roduilla otetaan nyt jo jouhinäytteet periytymisen varmistamiseksi (Sharp Barcoderin tapaus löydettiin juuri siksi). En osaa sanoa, kunhan vain mietin.

    Pakko vielä lisätä, että yksi perinnöllinen bridlen kaltainen juttu on olemassa, mutta se on sairaus: Incontinentia pigmenti (IP). Siinä tummemmat juovat aiheuttaa karvattomuus ja ihon hyperpigmentaatio. Geeni on dominoiva, mutta sitä kantavat vain tammat. Geenin saaneet orivarsat kuolevat ilmeisesti jo alkiovaiheessa. Lisäksi IP aiheuttaa ihovammoja, joten kyseessä ei todellakaan ole sellainen asia, jota kukaan haluaisi jalostaa. Kuva ja lisää tietoa: A heritable form of brindle discovered in horses.

    VastaaPoista