perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Haave

Minulla on Haave.
Jonain vuonna nappaan mieheni kameran kanssa kainalooni ja suuntaan suoraan Vermon poninäyttelyyn. Tai oripäiville tai jonnekin, missä on paljon ratsuväkeä paikalla. Miehellä on kohtuullisen hyvä kamera (järkkäri, langetkaa polvillenne!) ja ennen kaikkea hän osaa kuvata. Sieltäpä sitten tarttuisi matkaan varmasti paljon hienoja kuvia hevosista.

Tapansa mukaan hän lataisi ne Flickr.comiin ja kuten on melkein kaikissa hänen kuvissaan, niihinkin tulisi Creative Commons-lisensointi. Joka siis tarkoittaa, että niitä saa kuka tahansa käyttää mihin tahansa, kunhan muistaa mainita tekijän. Siinä menisi Ukkosen Pojat ja muut "emme halua hevosemme kuvia virtuaalihevosille"-hevoset samaan kasaan, eihän mies tiedä mitään noista, saati että käsittäisi miksei hän saa tehdä kuvilleen mitä haluaa.

Voin melkein jo kuulla ne vitunhuuto-raivokohtaukset, joita hevosten omistajat saavat huomatessaan heidän kultamurmeliensa kuvien olevan yleisessä jaossa, aivan jokaisen virtuaalitallin käytettävissä (myös omistajien itsensä käytössä, mutta se varmaan unohtuu). Siitäkös syntyisi meteli ja mellakka! Mieheni saattaisi pahimmassa tapauksessa saada uhkauksia hevosenomistajilta: "Jos et heti poista meidän JulleArmasKreivittären kuvaa netistä, saat kaviosta päähäsi!"

Mies ei ymmärtäisi, luultavasti vain nauraisi. Sehän on hevonen, toki siitä saa ottaa julkisessa tilaisuudessa kuvan ja tällätä nettiin ihan millä tahansa lisenssillä kuvaaja haluaa. Ei hevosella ole mitään yksilönsuojaa, ihmisillä kyllä on, mutta hevonen ei ole ihminen. Mikä ihmeen haloo tästä nyt muka pitää tehdä, selvä asia? Jos virtuaalitalleilijat haluavat kuvia käyttää, niin siitä vain, menevätkö ne hevosen nyt jotenkin pahoiksi siitä? ja nämähän ovat hänen kuviaan, mistä alkaen ei omille kuvilleen ole saanut tehdä ihan mitä haluaa?
Minä toki levittelisin taustalla käsiäni, en minä tiedä mistään mitään, itse se sinne näyttelyyn tuli mukaan ja otti kuvat ja jos se haluaa ne laittaa nettiin, niin mikä minä sitä olen estämään...

2 kommenttia:

Nerith kirjoitti...

Hih :D Tämän päivän haluaisin kyllä nähdä. HT.netti olis täynnä hevosenomistajien valitusvirsiä! xD

Gin kirjoitti...

Saisivat valittaa ht-netissä ihan rauhassa, eipä S:n mies siellä liiku. Eikä muutenkaan ymmärrä mitään hevosista tai hevosihmisistä, niin siellähän hevosenomistajat kiehuisivat omissa liemissään.