perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Väriteoriaa, osa 9: tiikerinkirjavat

Huom! Väriteoria-sarja on päivittynyt: sisällysluettelo

Tiikerinkirjava on yleisimmin täplikäs hevonen, toisin kuin lehmänkirjava, jolla yleensä on suurempia laikkuja. Tiikerinkirjavassa on kuitenkin paljon kuvioiden vaihtelua ja todella erilaisia tyyppejä.
Tiikerinkirjavan pohjaväri voi olla mikä tahansa aiemmin esitellyistä, mutta joissain tapauksissa hevosessa on niin paljon valkoista, ettei pohjaväri näy. Tiikerinkirjavan kuviotyyppejä ovat ainakin leopard, few-spotted leopard, blanket, spotted blanket, frost, roan ja marble, mutta useissa yksilöissä saattaa yhdistyä useampia tyyppejä tai muuten vain kuvio saattaa olla erikoinen ja hankalasti tunnistettava.

Tiikerinkirjava on harvinainen väri, kuuluisimmat tiikerinkirjavat rodut ovat appaloosa ja knabstrupinhevonen.

Sitten erilaisia kuvia eri tyypeistä kommentteineen:
- selkeä leopard, valkoisella pohjalla tummia täpliä, tunnetuin ja luultavasti myös yleisin tiikerinkirjavan kuvio.
- few-spotted leopard, leopard, jolta ovat pilkut unohtuneet... Hieman tummaa jouhissa ja jaloissa, muttei suoranaista viitettä pilkkujen suuntaan. Iho vaalea, huomatkaa kuitenkin pilkkuisuus turvassa. Joskus vaikea erottaa isomerkkisestä sabinosta, rotu yleensä paljastaa, onko tiikerinkirjavuus mahdollista
- marble tai ainakin jotain sinne päin viittaavaa. Takaosan vaaleus saattaa viitata myös blanket-kuvioon
- marble, merkitty tosin tiedoissaan few-spotted leopardiksi, mutta on kyllä marble
- spotted blanket, hyvin selkeä kuvio, valkoista takaosassa, siinä tummia pilkkuja. Blanket on samanlainen, mutta ilman noita tummia pilkkuja. Blanket-kuvio on suurimmillaan niin iso, että se peittää koko hevosen, vain ryntäissä ja kaulan alla on perusväriä näkyvissä
- isompipilkkuinen leopard
- spotted blanket ja todennäköisesti myös roan-kuviointia
- selkeä roan+spotted blanket
- näyttäisi eniten marblen ja leopardin yhdistelmältä
- roan- ja spotted blaket
- hauskannäköinen leopard
- huonolaatuinen mv-kuva blanketista
- jonkinlainen frost-kuvio, luulisin
- jokseenkin eriskummallinen väritys, leopardin ja blanketin piirteitä
- roanin ja spotted blanketin piirteitä
- iso spotted blanket
- luultavasti iso blanket kuvio
- marble
- frost tai snowflake

Nämä eivät tällä kertaa ole mitään virallisia tietoja, koska tiikerinkirjavien luokitteluja on luultavasti yhtä monta kuin on luokittelijoitakin. Genetiikasta ei ole mitään käryä...

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi vitsi, kiitos hurjasti näistä väriteoria- jutuista. Selkeytti tosi paljon kun musta tuntuu että jos lähden yrittää jostaki kirjasta lukee ja opettelee niin ei vaan opi. Tulostelin näitä itselle :D

Gin kirjoitti...

Kuvat kuitenkin kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten katso tarkasti nekin läpi :) Kiva kuitenkin jos S:n ideasta on ollut apua ja iloa. Muutama jakso lienee vielä tulossa.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista! Mukava lukea näitä värijuttuja :) Tämä poni taitaa olla roan? http://sukuposti.net/galleria.php?rotu=38&image=171441

Entä voivatkohan seuraavan ponin turvan- ja silmänympärykset olla osa väritystä? http://sukuposti.net/sukutietokanta.php?Numero=9172

Kiitos!

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Mielenkiintoisia kuvia, Russit!

Tuo ensimmäinen on heti jo vaikea, russeilla on esiintynyt joskus muinoin tiikerinkirjavaa väritystä, tosin harvinaisena. Se on perua joistain risteytyksistä, joita käytettiin russin parantamiseen. Vaan esiintyykö nykyrusseilla enää tiikerinkirjavuutta eli voiko tuo poni ylipäänsä olla tiikerinkirjava, sitäpä en tiedä! Kovasti se kyllä näyttää joltain roan- tai frost-sekoitelmalta. Mikään sabino se ei taida olla, vaikka päässä onkin aika tavalla valkoista. Päistärikköä ei russeilla esiinny tiettävästi ja aika omituinen tuo olisi päistäriköksikin. Ja poni näyttää olevan kuvassa jo 9-vuotias eli jos kyse olisi kimosta, sen luulisi jo tuolla iällä olevan vaaleampi. Voihan tuo olla ihan perusruunikkokin, jolla vain on päistärkarvaa aika paljon.
Eli en todellakaan tiedä!

Toinen lienee ihan normaali tummanruunikko, jolta on ihon pigmentti haalistunut, todennäköisesti iän myötä, onhan tuo poni noissa kuvissa jo hyvän matkaa päälle kahdenkymmenen.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoisia nämä väriteoriajutut! Olisi kiva tietää vielä mitkä kaikki värit voivat periaatteessa geneettisesti yhdistyä? Esimerkiksi voiko olla tiikerin- ja lehmänkirjava samaan aikaan, voivatko kaikki diluutiovärit yhdistyä samassa hevosessa jne.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Lilith, teoriassa kaikki nämä värit voivat kyllä yhdistyä. Ainoastaan perusvärit (ruunikko, musta, rautias) eivät voi yhdistyä vaan ne ovat aina "erikseen", mutta yhteen perusväriin voi liittyä vaikka kaikki muokkaavat tekijät: voikko, hallakko, päistärikkö, hopea, kirjavat, samppanja...

Miltä tällainen sitten näyttäisi, en tiedä. Ja miten sen voisi tunnistaa? No, osan geeneistä pystyy tunnistamaan geenitesteillä, mutta kaikkia ei ilmeisesti vielä ja luultavasti hevosen ulkonäöstä ei pystyisi tunnistamaan kaikkia piirteitä.

Tietyt värit (kuten tuplavoikot ja kimo ajan myötä) ovat niin "peittäviä" että jos niitä esiintyy, jäävät muiden geenien aiheuttamat värit ikäänkuin näiden alle piiloon eivätkä välttämättä näy.

Tiikerin- ja lehmänkirjava voivat yhdistyä myös, sitä kutsutaan useimmiten pintaloosaksi englanninkielisissä maissa. Meillä on Ionicissa yksi esimerkki, ruuna Crux Ion, joka on pintaloosa. Kuten kuvasta näkyy, sen lautasilla on pilkkuja kuten tiikerinkirjavalla ja toisaalta päässä ja etuosassa on sitten lehmänkirjavalle tyypillistä kuviointia.
Tämä ei ole kovin havainnollinen esimerkki, mutta tähän hätään en löytänyt parempaakaan. Nämä ovat harvinaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Hei miten tiikerinkirjavien hevosten, esimerkiksi appaloosien jalostustuksessa värit periytyvät? Jos esimerkiksi few-spotted leopard ja blanket risteytettäisiin keskenään, olisiko varsalla mahdollisuus ainoastaan vanhempiensa väreihin (few-spotted/leopard), vai olisiko vaikka spotted blanket täysin mahdollinen väritys varsalla?

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Äh, ei ole minkäänlaista käryä kyllä tuosta kuvioiden periytymisestä! Wikipedian mukaan tiikerinkirjavuutta aiheuttaa epätäydellisestä dominoiva geeni Lp, joka heterotsygoottina (Lplp) aiheuttaa pienemmän kuvion ja homotsygoottina (LpLp) isomman kuvion. Kuinka paikkaansa pitävä tämä nyt sitten on ja pystyykö nuo erottamaan toisistaan pelkän ulkoasun perusteella, siitä en osaa sanoa. Luulen kuitenkin, että tuo yksi ja sama geeni on vastuussa kaikista tiikerinkirjavuuden kuvioista, ainakaan Wikipedia ei mainitse muita geenejä, joten sen pohjalta voisi olla realistista että leopard-vanhemmista syntyisi blanket-kuvioitu varsa. Täytyy kaivella vähän enemmän tietoja, lupaan palata asiaan!