torstaina, marraskuuta 13, 2008

Lainahöyhenissä

Juuri eilenhän mietin täälläkin, miten kivaa olisikaan tehdä pienimuotoinen paluu ravimaailmaan lainahevosten voimin. Yhden yön nukuttuamme totesin sen olevan ainakin kokeilemisen arvoinen idea.

Niinpä marssin VRER:n foorumiin kyselemään kahta vuokrahevosta, lämminveriravuria ja peitsaria. Etusijalla tietysti venäläissukuiset ja sellaiset, joiden suvusta löytyy meidän vanhoja hevosia.
Ei tarvinnut kauaa odottaa kun alkoi jo löytyä. Ensimmäinen tarjottu lämminverinen oli ori Boogey Boogey Ugo, isä meidän kasvattama Jan Iostream, isänemä Karelija III, meidän ensimmäisiä orlov-tuonteja, emä amerikkalaistamma, joten mitä sitä enempää kyselemään. Siinä on meidän kilpuri. Boogey on nyt 2-vuotias ja ilmoitettu opetuslähtöön. Jos se menee putkeen, ilmoitamme sen koelähtöön 1.12. jolloin se täyttää 3 vuotta.
Peitsarista ei ole vielä päätöstä tehty, useita hienoja varsoja on tarjolla ja monella suvussa meidän hevosia.

Mutta ravimaailma on kokenut kyllä muutoksen tässä parin vuoden aikana, mitä me olemme olleet poissa, enkä minä ainakaan ole yhtään tyytyväinen muutokseen. Silloin "vanhaan hyvään aikaan" 50 starttia ravurin koko uralle oli jo ihan ok suoritus. Meidän parhaat hevoset kilpailivat koko ikänsä aikana semmoiset 70-90 starttia ja se oli jo paljon. Rahaahan ei tällaisilla starttimäärillä kertynyt mitenkään hirveästi, koska VRER on rajoittanut ravien ykköspalkinnon 2500 euroon, joten laukkamaailman miljonääreistä ei voi missään tapauksessa puhua. Niinpä 50.000 euroa ravurille oli jo huikea summa, yli 100 tuhannen pääsivät yleensä vain ne onnelliset, jotka sattuivat voittamaan tai sijoittumaan jossain todella rahakkaassa arvokisassa.

Nyt puhutaan sadasta startista ja kahdesta sadasta startista. 30 startin hevonen on kuoppatavaraa ja voittosummankin pitäisi olla yli sadan tuhannen. Ei herran jumala. Mihin on unohtunut ravimaailman paljon toitotettu realistisuus (se oli kova sana vuosina 05-06, ravi-ihmiset olivat tuolloin NIIN paljon ratsuihmisiä parempia ja rennompia)?
Ovatkohan nämä vilkaisseet milloin viimeksi reaaliravureiden starttimääriä? Sata starttia reaaliravurin uralla on tosi hieno saavutus eikä siihen suinkaan yllä kaikki. Tietysti joidenkin HARVOJEN YKSILÖIDEN starttimäärät hipovat sitä kahta sataa tai menevät yli (mm. Vekseli 281 starttia) mutta että näyttäkää minulle ravitalli, jonka kaikki hevoset juoksevat 200 starttia uransa aikana. Nauraisin oikein räkäisen pilkkanaurun, mutta kun olen itse lykännyt käteni tähän samaan paskaan. Ja arvatkaa mitä? Ei naurata, ei niin pätkän vertaa.
Vilkuilin tuossa satunnaisten ravihevosten starttimääriä Hippoksen tietokannasta. Kyllä sellainen "normaali" starttimäärä reaalimaailmassa liikkuu siinä 50 startin molemmin puolin. Eihän tämä tietysti mikään tilastollinen fakta ole, muutaman kymmenen hevosen tiedot vilkaisin vain läpi. Huiput ovat tietysti huippuja, ne jotka säilyvät terveenä rankasta kilpailutuksesta huolimatta ja joilla pää kestää. Ja niitähän on niinkin paljon kuin ehkä prosentti kustakin ikäluokasta? Kaksi prosenttia? Kymmenen maksimissaan.

Minua pelottaa nähdä, mitä on tapahtunut ravurien ennätyksille. VRER:llä on edelleen aikataulukot, mutta miten niitä noudatetaan ja käytetäänkö sitä nopeinta päätä? Juostaanko paljonkin alle 1.10-kilometriaikoja?

Olin aluksi innoissani tuosta Boogeysta ja siitä, että pääsemme taas kilpailemaan raveissa, mutta nyt alkaa oikeastaan hirvittää. Ravimaailma on tullut todella paljon alaspäin kahden vuoden aikana ja voi olla, että kun saamme Boogeyn pois käsistämme, pysymme mahdollisimman kaukana mistään virtuaaliraveihin liittyvästä.

1 kommentti:

Icengard kirjoitti...

Älä nyt suotta säikähdä :D Ei niitä 100-200(jopa yli) startin hevosia ole loppujen lopuksi kuin ihan parilla hassulla harrastajalla, kyllä normiharrastajan _enimmäismäärät_ ovat tuon 100-150 startin tienoilla. Hevonen, jolla on 50 starttia voi olla jo ihan loistoyksilö. Eikä se starttimäärä ratkaise, ei se tee hevosta parempaa vaikka sillä olisi se 200 starttia.

Omassakin tallissa hevosten enimmät starttimäärät pyörivät 60 startin tienoilla (ulkomaatähtiä ei lasketa). Ja sitten on siitoksessa ne vanhat hevoset, jotka ovat kilpailleet venytetysti useamman IRL-vuoden. Uudempien hevosten starttimäärä ei yllä yhdelläkään edes 70:neen.

Ja ennätyksistä, ei mennä tänä päivänä yhtään sen kovempaa kuin ennenkään. Yhdessä suurkilpailussa tänä vuonna yksi hevonen alitti yhdellä sadasosasekunnilla 10,0 ajan, mutta muutoin kukaan ei uskalla tiputtaa ennätyksiä sen alle.

Että älä suotta pelästy etukäteen ;]