tiistaina, tammikuuta 17, 2012

Rakennearvostelu: RBSH-ori

Vaihteeksi taas rakennearvosteluita. Tällä kertaa vuorossa on RBSH-ori Originalnyj Ion.
Saatteeksi haluaisin jokaisen lukevan virtuaaliwikin sivuilta RBSH:n rotumääritelmän ja sen kommentit. Olen sinne raapustanut pitkiä selityksiä siitä, mitä RBSH:lta toivotaan ja mitkä ovat virheitä.

Muistutuksena pisteskaala 0-5p:
0 - ei voi arvostella tai 100% surkea
1 - huono
2 - välttävä
3 - kohtalainen
4 - hyvä
5 - erinomainen

Yleisvaikutelma 3p
Toisaalta sopusuhtainen, kevyt ja jäntevä, kuten ihanteellisen RBSH:n tulee ollakin, mutta hieman etupainoisen oloinen vaikkei ole takakorkea.

Rotuleima 4p
Rotuleima on RBSH:lla vaikea asia, koska kyseessä on virtuaalinen rotu eikä virtuaali-RBSH:ita voi mennä vertailemaan reaalimaailman RBSH:ihin, koska jälkimmäisiä ei ole. Lisäksi kantarotujen monimuotoisuus tekee RBSH:sta parhaimmillaan hyvin vaihtelevan rodun. Mutta tältä puuttuu paheksuttu pv-leima täysin ja täysiverileimaa puolestaan on runsain mitoin, joten 4 pistettä ei ole todellakaan liioiteltua. Lepsumpi antaisi täydet 5 pistettä eikä sekään olisi vielä liioittelua.

Sukupuolileima 3p
Rotumääritelmässä ei puhuta sukupuolileimasta halaistua sanaa, mutta oletettavaa on, että sukupuolileima on ihanteellisessa tapauksessa selkeä kummallakin sukupuolella. Tämä on kohtuullisen orimainen, erityisesti pää ja sen ilme sen tekevät, muutenhan tuo ei tyypiltään ole mikään maskuliinisuuden huippu.

Pää 4p
Tässä olisi melkeinpä täydellinen pää RBSH:lle: kuiva, jalo, ilme rohkea. Kooltaan sopiva, profiili ok sen verran mitä sitä näkee, ei liioiteltu mihinkään suuntaan. Miinusta on hieman pieni ja ylösasettunut silmä, ilman sitä olisin antanut täydet pisteet.

Kaula 3p
Asiaa voisi parantaa, jos hevonen seisoisi ryhdikkäämmin kaula enemmän pystyssä. Nyt se näyttää hieman matalalta ja aavistuksenomaista alakaulaa on nähtävissä. Kuitenkin kaula on kevyt, riittävän pitkä ja liittymän molemmissa päissä erinomaiset.

Etuosa 4p
Säkä täydellinen, lapa likimain täydellinen. Tällä on oikeasti mainio säkä, erottuva, muttei liioiteltu, tarjoaa varmasti mainion satulansijan. Lapakin on pitkä ja mielestäni riittävän viistokin sekä selkeän lihaksikas.

Runko 3p
Syvyys edestä on loistava, mutta vatsanlinja on aika nouseva ja sungon syvyys takapolven edestä on puutteellinen. Lanne on pikkuisen liian pitkä ja yleisesti hevonen on lievästi avorunkoinen, mutta kumpikaan näistä ei ole kovin pahasti vialla.

Takaosa 2p
Risti on kyllä ok, mutta lautanen on hieman liian luisu. Muuten takaosa on säännöllinen ja lihaksikas. Hännänkiinnitys voisi olla vähän korkeampi.

Etujalat 3p
Hieman takanojoiset tässä kuvassa, muuten tosi asialliset. Olkavarsi lihaksikas, etusääri ei liian pitkä, asennot ok. Vuohiset ovat mielestäni hieman pitkät, mutta koska ne eivät ole vennot, ei se mielestäni ole ongelma.

Takajalat 4p
Takaset ovat hieman huonosti, mutta mielestäni todella korrektit. Reidessä ja koivessa on lihasta, sääri ei liian pitkä, luusto riittävä ja asennoissa ei huomauttamista.

Yhteistulos 33/50
Keskiarvon (30p) yläpuolella ja toisaalta minun tiukkaan arvosteluun mahtuu harvoin vitosia, vaikka tälle hevoselle pari vitosta (rotuleima, etuosa) olisi ollut ihan perusteltavissa. Joten kyseessä on varsin laadukas ori, ainoa suoranainen murhe on tuo takaosa, josta tuli vain 2 pistettä, muutenhan kaikki oli likimain hyvää.

3 kommenttia:

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Mun täytyy sanoa, että oon vähän eri mieltä noista jaloista. Kaviot on todella huonosti hoidetun näköiset. Kuitenkin jalat on kuivat ja hyväasentoisen näköiset, joten ei liene kovin paha virhe. Etusten vuohiset ei kyllä ole kummoiset minustakaan, mutta enemmän itsellä pisti silti silmään takaset juurikin. Ehkä se on asento, joka saa näyttämään vtj:n vuohisen pahalta, tai sitten hevosella on joku vamma tapahtunut siihen joskus. Lautasesta ja lanteesta en minäkään tykkää, ne jotenkin kuuluu kokonaan eri hevoseen. Ja ori saisi seisoa ryhdikkäämmin, näyttäisi tasapainoisemmalta.

Tyypistä tykkään minäkin, urheilullisen näköinen, melko orimainenkin, vaikka eleganssista ei tämän hevosen kohdalla voikaan puhua. :)

Anonyymi kirjoitti...

No joo, etukaviot eivät tosiaan näytä mallikkaasti hoidetuilta (tai sitten niissä on vain sopivasti likaa), mutta kavioiden mallissa itsessään ei ole moittimista, eivät ole liian pitkät eivätkä liian pystyt. Tässä kuitenkin arvostellaan rakennetta, ei hevosen kuntoa.
Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat tuolla vtj:n vuohisella, että näyttää pahalta tai on vanha vamma? Hevonen ei seiso hyvin, totta, vuohinen näyttää pystyltä, mutta toisaalta se on pitkä.

-Gin

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Hih, mun mielestä se vuohisnivelen etuosa näyttää siltä, kuin siinä olisi joku patti. Tuo valkoinen merkki saattaa toki antaa sellasen vaikutelman myös. :)
- aavistus.