torstaina, maaliskuuta 01, 2012

Kalliovuortenponin rakennearvostelusta

Mietin tuossa osallistumisia ensimmäisiin VSN-näyttelyihin, mutta kun tapani mukaan olen myöhässä, ei tilaa ollut enää kuin muutamassa luokassa. Harvinaisten ponirotujen luokkaan ilmoitin kalliovuortenponeja, vaikka rotu ei oikeastaan olekaan varsinainen poni ja meidänkin olisi todella syytä alkaa korjata rodun nimi muotoon kalliovuorenhevonen. Mutta oli mikä oli, ilmoitin niitä nyt vielä poniluokkaan, koska toistaiseksi VSN ei jaottele harvinaisten listalla olevia rotuja poneihin ja hevosiin.

Totesin sitten, etten ole koskaan oikeastaan arvostellut itse kalliovuortenponeja, vaikka olen 8 vuotta kasvattanut niitä virtuaalimaailmassa ja että arvostelu olisi enemmän kuin vaikeaa. Okei, rotumääritelmä löytyy varmasti netistä (noinkohan, ainakin RMHA:n sivuilla se oli niin piilotettu ettei osunut silmään), se olisi varmasti syytä kerrata läpi, mutta jäin pohtimaan rodun rotuleimaa.
Minusta tuntuu, että sitä ei ole!

Minun on tunnustettava, että lukuunottamatta toivottua hopeanruunikkoa/-mustaa väritystä (eivätkä kaikki rockyt ole hopeavärisiä eikä niiden oletetakaan olevan!) ei minulla ole oikein kunnon käsitystä siitä, miltä kalliovuortenponin tulisi näyttää. Rodussa tuntuu olevan aika paljon hajontaa tyypissä ja rakenteessa. Ei tarvitse kuin katsoa Ionicin kalliovuortenponilaumaa, jonka kuvissa seikkailee joko ehtoja kalliovuortenponeja tai ainakin lähisukuisten rotujen edustajia.

Esimerkiksi Armageddon Knox näyttää minusta tosi ihanteelliselta rockylta, mutta se onkin hopeanmusta. Bolide Ion samoin näyttää hienolta ja nämä ovatkin noita tuommoisia näyttäviä yksilöitä.

Heti kun otetaan hopeaväri pois, niin hevoset muuttuvat varsin geneerisen näköisiksi, kuten vaikka Daiquiri Ion. Komea ja näyttävä ori, mutta jos en tietäisi, en osaisi ensimmäiseksi arvata tuon olevan kalliovuortenponi. Ihan samaa voisin kirjoittaa Dark Dollar Ionista.

Montgomery Ion on sitten jo ihan mahdoton, siitä voisi käyttää termiä "just another horse". Mikään siinä ei oikein viittaa kalliovuortenponiin, vaikkei sen rakenne nyt niin kehno ole. Mutta kalliovuortenponi kuvassa komeilee.

Ei se värikään kaikkea pelasta. Spritzer Ion on hopeavärinen (ei tosin se kaikkein tyypillisin hpm) ja minä en näe tuossa mitään kalliovuortenponimaisuutta.

Tietenkin rotu on vielä nuori, vaikka polveutuukin vanhoista linjoista. Se saattaa selittää ainakin jossain määrin tyypin hajanaisuuden. Asiaa ei todellakaan auta se, etten tosiaan löytänyt nopealla haulla mistään rotumääritelmää.

Ei kommentteja: