keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2012

Nimihirviöt

Tässä blogissa on kirjoitettu hevosten nimistä varsin paljon tähän mennessä ja syystäkin: nimet ja hevosten, erityisesti kasvattien, nimeäminen on yksi suurimmista jutuista, mitä me virtuaalimaailmassa teemme. Siitä huolimatta että Ionicissa on kasvatettu yli 2500 varsaa ja hevosia on keksitty lukematon määrä, ei ole lainkaan yhdentekevää, millaiset nimet hevosille tällätään.

Siitäkin on mainittu ainakin muutamaan otteeseen, että S keksii meillä ehkä suurimman osan nimistä, koska hän on siinä puuhassa selvästi parempi ja muutenkin on enemmän kieliin suuntautunut. Tässä puuhassa näet ei riitä se, että osaa keksiä englanninkielisiä nimiä, kun suurimmalle osalle roduista ei englanninkieliset nimet meidän mielestä sovi.

Mutta sitten tuli ht.netissä kyselyä nimihirviöistä virtuaalihevosista, joiden nimi on vaikea kirjoittaa ja minä lähdin tekemään pikalistausta nykyisistä hevosistamme. Lista on aika pitkä eikä siis lainkaan täydellinen:
Gin Besstrashnyj
Gin Tadzhik
Gin Vjatsheslav
Gin Zdorovyj
Gin Batratshka
Gin Grazhdanka
Needmoremoney GA
Justtherighttime GA
Bartlomiej Ion
Predprinimatel Ion
Rasputin Ion (ei sinänsä vaikea, mutta liian helppo kirjoittaa Rapsutin Ion eikä huomata erehdystään)
Razvedtshik GA
Krasnyj Izumrud
Vdohnovenie Ion
Szarość GA
Aodhagan Ion (d:n ja h:n järjestys alati epäselvä)
Sozvezdie Ion
Hrodvaldr Ion
Hvidstjern
Yngvildr
Elfat Orocobix
Cosmetik Szamantha

Yhteistä miltei kaikille luettelemilleni nimille on se, että niissä on vaikeita konsonanttiyhdistelmiä eivätkä nimet ole selkeästi lausuttavissa suomeksi. Aika iso osa noista on myös venäjää tai venäläisvaikutteisia sanoja ja venäjässä nuo kaikki s-äänteet ja niiden erilaiset merkitsemistavat tekevät sekä kirjoittamisesta että lausumisesta haastavaa. Ja muutenkin venäjänkieli tuntuu olevan täynnä vaikeita konsonantteja. S:llä on takanaan jonkin verran venäjänopintoja, joten hän sentään selviää näiden kanssa ja minun ei auta kuin parkua itsekseni.

- Gin

Ei kommentteja: