perjantaina, maaliskuuta 30, 2012

Kymmenen vihatuinta webbisuunnittelumokaa

Jo muinaiset roomalaiset...
Ei ihan, mutta vuonna 2005 käytettävyysguru Jacob Nielsen listasi kymmenen pahinta käytettävyysmokaa. Internet, saati internetin käyttäjät (eli me ihmiset) eivät ole muuttuneet seitsemässä vuodessa niin paljon, että tuo lista olisi missään määrin vanhentunut.
Surullista kyllä, liian moni noista listalla olevista asioista on yleisiä virtuaalitallien sivuilla huolimatta siitä, että Gin on vuosikausia paasannut niistä enemmän tai vähemmän ponnekkaasti (viime vuosina ollut kyllä pääosin hiljaa, hyvistä syistä). Silti edelleen virtuaalimaailmasta löytyy nenäkkäitä teinejä, jotka nykäisevät niskojaan ja toteavat, että sehän on vain sinun mielipide, minusta tämä on parempi näin.

Nyt voin sanoa, että tähän seuraavaan blogitekstiin saa olla eri mieltä sitten, kun on tohtorintutkinto sopivasta aihepiiristä. Jacob Nielseniltä löytyy tohtorinarvo aiheesta human-computer interaction (jota en osaa suomentaa oikein, mutta joka tapauksessa ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta käsittelee). Jos ei moista paperia löydy takataskusta, olkaa hiljaa ja ottakaa opiksenne.

Tässä virtuaalimaailmaan sovitettuna käännökset kriittisimmistä kohdista.

----
1. luettavuusongelmat
Eniten valituksia keräsi liian pieni fonttikoko, liian heikko kontrasti taustaan nähden ja se, että fonttikokoa ei voinut käyttäjä säätää.

2. Ei-standardinmukaiset linkit
(suora käännös)
Seuraavat ovat viisi pääohjetta linkeille:
- tee selväksi, mitä voi klikata: tekstilinkeissä käytä värillistä, alleviivattua tekstiä (älä alleviivaa tekstiä, joka ei ole linkki)
- erottele vieraillut ja vielä vierailemattomat linkit
- kerro mitä käyttäjä löytää linkin takaa ja lisää joitain tärkeimpiä termejä linkkitekstiin lisätäksesi tekstin silmäiltävyyttä ja hakukoneoptimointia. Älä käytä "klikkaa tästä" tai muita ei-informatiivisia linkkitekstejä
- vältä JavaScriptiä ja muita "hienoja" tekniikoita, jotka rikkovat linkkien käsittelyn standardin
- älä avaa sivuja uuteen ikkunaan, poikkeuksena PDF ja vastaavat

Linkit ovat webin tärkein vuorovaikutuselementti. Rikkomalla yleisiä odotuksia siitä kuinka linkit toimivat aiheutat varmasti epätietoisuutta ja viivästyksiä. Pahimmassa tapauksessa huonosti toimivat linkit estävät koko sivuston käytön.

(miten monta kertaa Gin on tästä asiasta sanonut, täh? Miten monta??!)

3. Flash
Ei yleensä löydy virtuaalitalleilta ja hyvä niin. Joissain paikoissa ihan toimiva ja paikallaan, mutta yleensä ei toimi esim. mobiiliselaimilla. Jos esimerkiksi navigointi tehdään flashilla, on sivu täysin käyttökelvoton mobiilikäyttäjille.
Hyvänä nyrkkisääntönä toimii: When in doubt, leave it out ("Jos epäilyttää, ÄLÄ!")

4. Sisältö, jota ei ole kirjoitettu webbiin
Liittyy minusta jossain määrin ykköskohtaan, mutta joka tapauksessa netissä julkaistun tekstin tulee olla nettikäyttöä varten optimoitua. Ohjeet ovat helpot: lyhyt, silmäiltävä ja vain se asia.
Lisää luettavaa aiheesta.

5. Huono hakutoiminto
Ei yleensä koske virtuaalitalleja, täällä pääsee pitkälle selkeällä navigointirakenteella.

6. Toimivuusongelmat selainten kanssa
Viimeisen kappaleen sanoma on selkeä: kenen tallilla on niin paljon kävijöitä, että omistajalla on varaa pyllistää tietyn selaimen käyttäjille siten ettei sivusto toimi kunnolla jollain selaimella?
Ei ole katastrofi, jos sivusto ei näytä tismalleen samanlaiselta kaikilla selaimilla tai jos jollain asiat nyt ovat vähän sekaisin, mutta kunhan sitä pystyy käyttämään.

7. Kömpelöt lomakkeet
Tässä VRL on kunnostautunut vuosien mittaan, mutta koskee harvemmin virtuaalitalleja.

8. Puuttuvat yhteystiedot (ja yritysinfo)
Tässä asiassa aika iso osa virtuaalitalleja voi taputtaa itselleen, koska useimmiten edes se sähköpostiosoite löytyy. Tarkista nyt vielä kuitenkin kertaalleen, että se on oman tallisi sivuilla, pääsivulla ja/tai erillisellä yhteystietosivulla.

9. Skaalautumattomat ulkoasut, kiinteästi määritellyt leveydet
Virtuaalitallien helmasynti jo kymmenen vuotta! Pienellä näytöllä joutuu skrollaamaan sivusuunnassa, isolla näytöllä ruutu näyttää tyhjältä. Kännyköiden näytöistä en halua edes puhua (te kuitenkin kysytte: "Kuka hullu surffaa kännykällä virtuaalitalleja?". Esimerkiksi minä toisinaan.)

10. Puutteellisesti toteutettu kuviensuurennus
Teksti nyt taas käsittelee pääasiassa kaupallisia nettisivuja, mutta nappaan sieltä virtuaalitalleille sopivat kohdat.
Jos sivuilla on kuva ja sitä voi klikata, käyttäjä ei halua nähdä samankokoista kuvaa kuin sivulla vaan isomman. Jos ei ole isompaa kuvaa kuin se mikä sivuilla on, älä tarjoa mahdollisuutta "isompaan" kuvaan.
Sivuilla tulisi käyttää pienempää kuvaa selkeyden ja latausaikojen takia, vaikka nykyään eletäänkin laajakaistojen valtakautta.
(suomeksi: tehkää kunnon thumbnailit, älkää vain html-koodissa pienentäkö isoja kuvia näkymään pienempinä sivuilla).
----

Nyt se on sanottu suomeksi, lähteet on tarjolla jokaisen tarkistettavaksi, samoin alkuperäisen kirjoittajan taustat. Tässä on siis faktaa alan asiantuntijalta, joten kukaan ei voi sanoa, että tuo on vain sinun mielipiteesi, ei minun siitä tarvitse välittää.
Tietenkin voit olla noudattamatta näitä ohjeita, mutta samalla hyväksyt sen, että kaikki käsittävät sinut idiootiksi, joka ei osaa ottaa oppia viisaampien neuvoista. Tässä tapauksessa se viisaampi osapuoli en siis ole minä (olen vain onneton kääntäjä) vaan Jacob Nielsen. Voit toki väittää vastaan Nielsenille, mutta sitten olisi hyvä olla jotain pohjaa niille väitteille, kun mielipide ei ihan riitä faktaa kumoamaan.

-S

1 kommentti:

Viivuska kirjoitti...

Tuohon linkit osioon ja katkelmaan "te kuitenkin kysytte: 'Kuka hullu surffaa kännykällä virtuaalitalleja?'. Esimerkiksi minä toisinaan." liittyen. On todella ärsyttävä selata kännykällä tallien sivuja joissa on mapatut linkit. Toki kuulun ainakin vielä vähemmistöön, muttei se ole kivaa yrittää etsiä esim. tiettyä hevosta, kun ei pääse edes hevosten listaussivulle. Siinä sitten arvailemaan, että millä nimellä tallilla on hevoset-sivu, mikä on loppuliite jne..

Muutenkaan en ymmärrä enää mapattavia linkkejä. Nykyään osataan koodata niin hyvin kaikilla diveillä jne niin linkit saa hyvin siihen kuvan päälle ja itse linkkejä pystyy hyvin muokkaamaan.. aah.

Joo ja pakko myöntään, että en mäkään ole täydellinen. Osa noista kuuluu munkin synteihin. Skaalausta haluaisin enemmän harrastaa, mutta joihin ulkoasuihin ne eivät vain sovi. Mutta toivottavasti mun seuraavaan ulkoasuun saan sellaisen.. :D