perjantaina, maaliskuuta 02, 2012

Virtuaaliset show-näyttelyt

Virtuaaliset Show-näyttelyt eli lyhyemmin VSN on Miragen luoma uusi näyttelyjärjestö. Itse olen saanut ilokseni osallistua jossain määrin sääntöjen sun muiden kehitykseen ja ilmoittauduinpa tuomariksikin, olen siellä satunnaisesti arvosteluja tekevien tuomarien listalla.

Sitä ei kuitenkaan pidä pelästyä, että siellä lukee tosiaan että teen vain satunnaisesti arvosteluja ja että toiverodut ovat puoliveriset, täysiveriset ja venäläiset rodut. Toistaiseksi ei tuomarointipyyntöjä ole tullut, joten mailata saa, jos haluaa pitää VSN-näyttelyt ja kaipaa tuomaria. Huomatkaa kuitenkin että sähköpostiosoitteena on tuo Ionicin yleinen osoite eli muistakaa otsikoida oikein. Oikea otsikointi tarkoittaa sitä, että otsikossa on lyhenne VSN.

Tietenkin minä olen tavoilleni uskollinen eli laiska ja mukavuudenhaluinen sekä ronkeli. Siksi tuomaroin todennäköisesti vain itselleni mieluisia luokkia.
Mieluisessa luokassa ei ehkä ole ihan sitä 15 osallistujaa, 10 hevosen luokka on aina helpompi kuin 15, mutta se hevosten lukumäärä ei ole yleensä pahin ongelma.
Mielelläni tuomaroin vain yhdelle rodulle avoimia luokkia (kaikki puoliveriset luetaan tässä yhdeksi roduksi, ne arvostellaan samoilla periaatteilla ja ne näyttävät samanlaisilta kaikki). Kaikkein pahin on ehkä sellainen luokka, jossa on sekä arabeja että englantilaisia täysiverisiä. Ne ovat niin erityyppisiä ja -näköisiä, että niiden asettaminen paremmuusjärjestykseen on vaikeata, minusta jopa mahdotonta.
Lisäksi minua on turha pyytää tuomaroimaan mitään yleisiä kaikkien hevosten tai ponien luokkia. Näihin yleensä tulee tai ainakin on mahdollista tulla mukaan niitä rotuja, joita vain en osaa: suomenhevosia, raskaita kylmäverisiä, shetlanninponeja, ravureita, friisiläisiä jne.

Luonnollisesti haluan arvostella vain niitä rotuja, joista oikeasti kuvittelen tietäväni jotakin. Tällaisia rotuja ovat ainakin seuraavat:

"Perus"hevosrodut
- puoliveriset
- täysiveriset: arabi, englantilainen täysiverinen, angloarabi

Ponit
- miniatyyrit ja falabella
- welshin kaikki sektiot
- ratsuponit
- australianponi
- ylämaanponi
- connemaranponi
- newforestinponi
- gotlanninruss
- dartmoorinponi
- exmoorinponi
- hackneyponi
- amerikanponi
- amerikanshetlanninponi

Venäläiset
- ahaltek
- budjonny
- ukrainanratsuhevonen
- venäjänratsuhevonen
- RBSH
- terskinhevonen

Brittiläiset ja irlantilaiset
- hackney
- clevelandinruunikko
- irlanninhunter/Irish Sport Horse
- irlannintyöhevonen

Eurooppalaiset
- unkarilaiset ratsurodut: furioso, kisber, gidran, shagya, nonius
- puolalaiset ratsurodut: malopolski, wielkopolski
- tanskalaiset ratsurodut: knabstrup, frederiksborg
- andalusianhevonen
- lusitano

Pohjoisamerikkalaiset
- saddlebred ja National Show Horse
- tennesseenwalker
- ara-appaloosa ja pintabian
- morgan
- appaloosa
- paint
- quarter
- morab
- quarab

Eteläamerikkalaiset
- pasot
- mangalarga
- criollo

Muut
- marwarinhevonen
- SGSH

Ei kommentteja: