maanantaina, huhtikuuta 23, 2012

Hienoimmat hevoset

Ht.netissä (taas) kyseltiin ihmisten hienointa hevosta. Ajattelin vastata siihen, mutta tajusin että meillähän on tallit täynnä niitä hienoista hienoimpia hevosia. En minä voi kaikkia kahtatuhatta hevosta sinne listata. Mutta on kuitenkin myönnettävä, että aina jotkut nousevat niistä hienoista hevosista henkilökohtaisiksi suosikeiksi ja tähän ajattelin listata ainakin joitain niistä.
Jätän nyt tietoisesti listaamatta ne vanhat, moneen kertaan kuullut nimet Zoom Dynamic, Wizzerria, White Speedster, Abracadabra K, Iskatel, Gin Gone With The Wind, Kilimanjaro, MVS Srebra, Senna GA ja monet, monet muut...

Junost GA ox, meidän uusimpia arabitulokkaita, suvuton venäläislinjainen ori. Tuo kuva on vain niin hieno, siinä on vanha laukkaori Gepard.

Ghadah Hiyam LIA, Shyaliasta ostettu pitkäsukuinen arabitamma. Tuo suku on oikeasti mieletön, siitä löytyy niin paljon kaikkia vanhoja hevosia, jotka kyllä tunsin ja tiesin silloin vuonna 2002 tai niillä main. On tunnettua, että olen heikkona vanhoihin sukuihin.

Charlemagne Ion, ihan alusta aloitetun ara-appaloosaprojektin viimeisin hedelmä ja ensimmäinen, jossa on oikeasti yli 99% arabia.

Jessamine Ion xx, viimeisiä ja ainoita täysiverisiä, jonka suvusta löytyy vielä suosikit SK Grand Duke, MVS Lord Fenton ja erityisesti Wizzerria. Fenton ja sitä kautta sen emä Wizzerria esiintyy suvussa jopa kaksi kertaa.

Tara af Evengaard, frederiksborgeja ei ole montaa, mutten voi silti olla rakastamatta ruunivoikkoa Taraa.

Algol Ion, kalliovuortenponeissa on monta suosikkia erikoisten väriensä takia, siellä on vaikka mitä: hopeanmustanvoikkoa, hopeanruunikonpäistärikköä, ruunivoikonhallakkoa, tuplavoikkoja ja niin edelleen. Algolin väri on yksi ehkä kauneimmista. Ja tuo suku! Kaikkii hevoset PDM Comedya lukuunottamatta ovat joko meidän kasvattamia tai keksimiä.

Saeros Ion, knabstrupien joukosta löytyy myös monia suosikkeja, osa on sukunsa, osa värinsä takia ja osa muuten vain. Saerosin suvusta ei voi olla pitämättä, siinä esiintyy White Speedster ainakin kolme kertaa. Se näkyy vain kahdesti, mutta on myös Vapour's Sabrinan isä.

R-Generation SIN, tässä viehättää sekä suku että kuva. Kuva on upea ratsastuskuva, luulisin että siinä on laukanvaihtosarja menossa. Ja suvussa on taas niitä vanhoja nimiä, joita jaksan aina ihastella. En voi koskaan olla liian kiitollinen Sonokolle, että sain muiden hienojen kasvattien ohella häneltä myös tämän.

Denisa Ion, RBSH-tamma, jonka kuva on upea vaikkei sovi hevoselle pätkän vertaa. Katsokaa nyt vanhempia, tuo ei muistuta niitä tippaakaan.

Hillbilly Ion, tennesseenwalkereista on myös vaikea valita omaa suosikkiaan, kun niilläkin on jo pelkästään hienoja värejä vaikka miten paljon, samppanjaa, kirjavaa, päistärikköä ja muuta. Hillbillyn kuva on kuitenkin vanha suosikki jo vuosien takaa ja toisaalta niin selkeä voikko sabino kuin vain voi olla. Ja emän puolen suku on tuota meidän vanhempaa kasvatusta, jonka tulokset olivat kadota kun lopetimme.

Shokolad Ion, tämä on vain yksi esimerkki mielestäni mainiosta terskinhevossuvusta. Emän puoli on kokonaan uudempaa tuontia, mutta isän puoli menee sinne Ionicin alkuaikojen hevosiin ja kasvatteihin. Suvusta löytyy myös kantaori ja itselleni tärkeä ori Dopiza (Zenithin isä) ja Kerpan hevosia (Ismeralda Zeni, Aingeal an Uabhair).

Aviarejs Ion, olen maininnut tämän kuvan aiemminkin, mutten voi sille mitään, että rakastan sitä. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että kuvassa on ehta orlov-ravuri, mutta itse olen käyttänyt sitä aina ratsuilla.

Brohim v.d. Djoehem, en ole suinkaan vielä toipunut Djoehemin yllättävästä ja totaalisesta katoamisesta, mutta Brohimin kuvasta olen ylpeä, koska siinä on ehta wielkopolski. Ja minusta vielä todella kaunis hevonen.

Fine By Me GA, myös tämän kuva ansaitsee kaikki ihastelut.

Edgardo Ion, ensimmäisiä ihan alusta asti kasvatettuja AA-aztecoja. 3/16 criolloa, 8/16 andalusiaa ja 5/16 quarteria. Vielä kun löytyisi jostain sopva kuva.

Mithrim Dawn, vastikään ostettu wpb-varsa, isänä meidän oma, vanha kasvatti ja emän puolen suvussa ovat sellaiset vanhat nimet kuin Paithan ja Brigadier Krumelur. Kiitoksia vain Danille tästä varsasta! En tosin tiedä vielä mitä teen welsh part-bredillä, mutta kai sitä nyt johonkin jalostukseen voi käyttää...

Gin Ahaltekin hevosia en ala edes listata, koska jokaisella on joko hieno suku tai hieno kuva tai jopa molemmat.

- Gin

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kasvattajan sydän vähän läikähti, kun näki listalla Ghadah Hiyam LIA:n :)

S + Gin kirjoitti...

No mutta onhan jo tuo suku pelkästään niin mahtava, ainakin meidän mittapuulla :) Ja varsinkin se salapoliisintyö, kun selvittelee ammoin sitten kadonneiden hevosten sivuja ja tietoja.