perjantaina, huhtikuuta 06, 2012

Vanhat, ei-niin-hyvät ajat...

Katsokaapas mitä löysin tuossa surffaillessani virtuaalitalleja:

Sivun tekijän pyynnöstä screenshot on poistettu. Kuvassa kuitenkin oli pop-up-viesti, joka ilmestyy kun sivulla painetaan hiiren oikeata nappia. Pop-up-viestin teksti kuului suunnilleen näin: "Hyihyii! Olet kirottu koko loppuelämäsi. Yritit kopioida LAITTOMASTI sivuiltani kuvia!! AAARGH! Kidutu!" Aion pitää tämän tekstin tässä koska se oivalla tavalla esimerkin kautta esittää sen, mikä on tulos kun halutaan olla oikein epäkohteliaita ajattelematta lainkaan käytöstapoja tai netikettiä. Se on toinen pointti sen lisäksi, että tällaisten koodien käyttäminen on turhaa, älytöntä ja haitallista.

Kyllä! Se on pop-up-viesti, joka tulee kun sivulla painaa hiiren kakkosnäppäintä. Minä tosissani luulin, että tätä on viimeksi käytetty vuonna 2003.

Vuonna 2012 kuitenkin luulisi jokaisen tietävän, että tuo koodi ei estä mitään. Ei kuvien kopiointia, ei koodin näkemistä, ei mitään. Varsinkaan kun sivuilla olevista thumbnail-kuvista on linkki varsinaisiin kuviin, jotka aukeavat yksikseen selaimeen ja josta ne paremmat kuvat voi suoraan kopioida niin halutessaan. Tässä kohdassa viimeistään tulee purskahtaa huutonauruun.

Vuonna 2012 luulisi jokaisen myös tietävän, että hiiren kakkosnäppäintä voi selaimessa käyttää muuhunkin kuin vain kuvien kopiointiin. Itse törmäsin tuohon niin hassunhauskaan viestiin siinä vaiheessa, kun käytin Operan "hiirieleitä" (engl. mouse gesture, en tiedä tuolle suomennosta, lisää tietoa), joilla voi kätevästi liikkua selaimessa sivulta toiselle. Niihin liittyy kakkospainikkeen käyttöä.

Jos nyt vielä jäi jotain epäselväksi, niin väännetään rautalangasta: älkää käyttäkö ikinä, koskaan, missään tilanteessa, millään perusteella sivuillanne kakkospainikkeen "estoa". Syyt: siitä ei ole mitään hyötyä, se ei estä mitään etkä saavuta sillä mitään. Mutta siitä voi olla haittaa niille, jotka eivät olleet kopioimassa rakkaita valokuviasi.

-Gin

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jaan raivosi. Joskus kakkospainikkeen esto estää myös hiiren scrollin pohjaan painamisen, millä lailla mä yleensä tykkään sivuja scrollailla. Siinä sitten selataan sivua vaivalloisesti sivupalkista ylös alas painellen... Jos ei muuta, niin loppuikäni välttelen kys. sivustoa sen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

kyllä se tietääkseni aloittelijoita estää kopioimasta, jotka eivät tiedä kiertokeinoja. heitähän sillä halutaankin varmaan torjua, kun ovat niitä pahimpia kopioijia? silti, itse en käyttäisi ja ihan hyvä pointti teillä :)