maanantaina, maaliskuuta 11, 2013

Hyvä kasvattaja

Ht.netissä kyseltiin tänään millainen on kunkin mielestä hyvä kasvattaja, tarjoaako sellainen kuvan kasvatin mukana, kyseleekö kuulumisia, järjestääkö toimintaa kasvateilleen ja kaikenlaista muuta (topic). Vastailin siihen jo itseni/meidän puolesta jotain sekavaa, mutta ajattelin jatkaa tajunnanvirtaa tänne aiheesta, mutta kuitenkin vähän vierestä.

No, me haluaisimme olla mieluusti hyviä kasvattajia, ellemme suorastaan maailman parhaita. Valitettavasti se ei ihan aina onnistu, vaikka tahto on hyvä ja yritystäkin joskus ja jouluna.

Me myymme kasvattejamme miltei mihin tahansa. Jos nyt on jollain tavoin järkevänoloinen virtuaalitalli tai omistaja, niin kyllä lähtee. Emme karsasta Suntuubi-tallejakaan, jos niillä on hevosten perustiedot ja tekijänoikeudet edes pintapuolisesti hallinnassa.
Tämän lisäksi ostajalta ei edellytetä mitään, paitsi joissain harvoissa poikkeustilanteissa, kun myymme esimerkiksi jotain menestynyttä laukkahevosta. Yleisesti omistaja saa kuitenkin menetellä hevosen kanssa kuten tahtoo: kisata tai unohtaa, ruunata tai tappaa, myydä eteenpäin ilman lupaa tai teettää sata varsaa. Mikä ei ole meidän, ei meillä ole oikeutta puuttua sen tekemisiin. Tällainen leväperäisyys on johtanut tietenkin siihen, että jonkinlainen osa meiltä myydyistä kasvateista on kadonnut tyystin. Kun me emme kyttää omistajien tekemisiä ja ota kasvattia takaisin, jos se on kadonnut, niin ei sitä kukaan muukaan tee. Miksi pitäisi? Meillä syntyy niin paljon varsoja, ettei se ole katastrofi, jos muutama katoaa ja me emme koskaan myy mitään sellaista, mikä olisi korvaamatonta (sillä hetkellä).

Tämä ei ole pelkästään hyvä asia omistajan kannalta. Jos aikoo lopettaa virtuaalihevostelun jotenkin kunniallisesti eikä vain kadota vähin äänin, on omistajan nähtävä se vaiva, että myy meidän kasvatin eteenpäin. Me otamme toisinaan takaisin vanhoja kasvatteja, jos niitä meille tarjotaan, mutta ei ole mitenkään itsestäänselvää, että sen voi noin vain tuupata meille takaisin kun itseä ei enää kiinnostakaan.

Tätä ei kuitenkaan pidä ymmärtää siten, etteikö meitä kiinnostaisi kasvattiemme ja ylipäänsä meidän joskus omistamien hevosten tai niiden jälkeläisten kuulumiset ja uutiset. Olihan täällä blogissakin vuosia sitten kirjoitus, että jos omistat Ion-, Iostream-, GA-, tai Gin-hevosen tai jonkin sellaisen, jolla on näitä suvussa, tai sellaisen hevosen, jonka tiedät tai epäilet jotenkin muuten olleen joskus sidoksissa meidän talleihin, niin saa tulla kertomaan kuulumisia ja uutisia. Se on ajankohtainen edelleen ja meistä on tosi hauska nähdä meidän kasvattien sivuja ja niiden jälkeläisiä ja yleisesti tietää mitä niille kuuluu. Ei muuta kuin mailia meille tai saa tänne blogiinkin jättää terveiset minkä tahansa tekstin kommentteihin.

Tähän väliin haluan kertoa siitä, kun eilisiltana selailin laukkakisoja läpi ja silmään osui yksi statistiikkojensa mukaan loistavasti pärjännyt hevonen. Lähdin sitten katselemaan, että mitä kyseisestä hevosesta löytyy tietoja. No, sen isäkin oli hienosti pärjännyt, loistavat statistiikat ja G1-voittaja. Sitten löytyi isälle kunnollinen sivu sukutauluineen kaikkineen: sen molemmat vanhemmat ovat GA-hevosia, meillä Pinkissä kisattuja laukkureita, jotka myytiin myöhemmin siitoshevosiksi. Ja niistä, meidän hevosista, polveutuu yksi tämän hetken ehkä kovimmista kolmivuotiaista täysiverisistä! Tällaisista kuulumisista pidämme aivan erityisen paljon!

Muttei sen hevosen tarvitse olla mikään huippuperiyttäjä tai ratsastuskilpailuiden suurin tähti, että sitä voisi meille hehkuttaa. Jos kyse on kasvatista, meille riittää uutiseksi jo ihan se, että sillä on olemassa omat sivut. Sekin nimittäin on enemmän kuin mitä monella meidän poismyydyllä kasvatilla on... Ja vaikka hevonen olisi millainen pullaponi, tallinkoriste ja puskaratsu, mutta suvusta jostain 5. polvesta löytyy joku ehkä-joskus-muinoin-Ionicin-omistuksessa-ollut hevonen, niin kyllä meitä silti kiinnostaa semmoinenkin nähdä.

Voidaan sanoa, että kasvateillamme ja muilla meiltä poismyydyillä hevosilla on ikuinen kasvattajan tuki. Jos et tiedä sopiiko jokin kuva rodulle tai minkä värinen sen pitäisi olla tai missä sen kadonneet esivanhemmat ovat tai minkätasoisia luokkia sillä olisi realistista kilpailla tai sen vanhemmilta puuttuu luonne ja sukuselvitys ja haluaisit kasvatille ne kirjoittaa tai et ole varma esimerkiksi RBSH-tammalle sopivasta isäoriista tai mitä tahansa muuta tällaista tuleekaan mieleen, niin älkää epäröikö laittaa mailia ja kysyä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa ja yritämme auttaa jos se vain on mahdollista. Se palvelee yleensä meidänkin etua, osa meiltä myytävistä hevosista on suoraan sanottuna suht eksoottisia kopukoita eivätkä siis välttämättä erityisen tuttuja ostajille. Jos kasvattaja ei osaisi näihin liittyvien ongelmien kanssa neuvoa, niin kukas sitten?

Meidän ongelma on se, että me emme juuri markkinoi. Jotta saa ostettua meiltä hevosen, sitä pitää yleensä itse osata tulla kysymään. Lisähaasteen ostamiseen tekee se, että varsinkin vanhempia hevosia suostumme myymään varsin harvoin muualle. Yleensä kannattaa joko kysyä suoraan tilausvarsaa tai katsoa kasvattilistalta jokin sopiva kasvatti, jolla ei vielä ole sivua olemassa. Tämä riippuu vähän rodusta ja paljon hevosen vanhemmista. Mutta jos sinulla on kiikarissa jokin hevonen, jonka aivan ehdottomasti meiltä haluaisit, niin kerro se. Me ymmärrämme perusteluna mm. sen, että jollain hevosella on niin äärettömän kiva nimi, että haluat sen siksi eikä tällöin luonnollisesti mikään korvaava tilausvarsa ole oikein sopiva ratkaisu. Useimmiten tämä on ihan vain sovittelukysymys, ehkä teetämme hevosesta varsan tai pari itsellemme tai jotain.

Toimintaakin olisi tietysti kiva järjestää omille kasvateille, mutta kun ei meillä sitä toimintaa nyt muutenkaan juuri ole, laukkoja lukuunottamatta. Periaatteessa tietysti voisi järjestää vaikka jotain valmennuksia, jotka on rajattu vain meidän hevosille. Ehkä Ion-/Gin-kasvateille avoimet VSN-näyttelytkään eivät olisi mahdoton idea. Pidetään mielessä.

–S

Ei kommentteja: