Hevostalli.netissä oli vastikään topikki uudesta VRL:n talliarvostelusta ja sen pisteytyssuunnitelmista. No, pisteytys oli aika yksisilmäisesti tehty vastaamaan laatuarvosteluihannetta ja siitä kommenttia tulikin. Meidän talleillehan tuo pisteytys olisi ollut myrkkyä miinuspisteineen kaikkineen. Paitsi että olisin kyllä halunnut nähdä miten arvostelijat olisivat käyneet läpi kaikki meidän hevoset ja laskeneet löytämiensä kisaamattomien ja tekstittömien hevosten miinuspisteet...
Pisteytyksen tekijältä katosi inspiraatio asiaan, joten uutta talliarvostelun päävastaavaa ollaan etsimässä par'aikaa. Minä voisin ilmoittautua, minulla olisi jo valmiina muutama ideakin siittoloiden pisteytystä varten.
1. Jokaisesta kasvatusrodusta saa yhden pisteen eli mitä useampia rotuja kasvattaa, sen paremmat pisteet saa. Maksimissaan pisteitä voi saada 50. Kasvatuksen määritelmä on vähintään 5 syntynyttä varsaa eri yhdistelmistä.
2. Jokaisesta aktiivisesta toimintavuodesta saa pisteen. Ylärajaa tällä pistemäärällä teoriassa ei ole.
3. Hevosten määrästä palkitaan myös. Alle 50 hevosesta saisi miinuspisteen, sadasta jalostushevosesta saisi jo yhden pisteen ja siitä ylöspäin aina piste per sata hevosta. Ylärajaa ei ole.
4. Laatuarvostelupalkinnoista ja epärealistisesta kilpailemisesta saisi miinuspisteitä, varsinkin tammojen kohdalla. Jos oriilla on enemmän kuin 20 sijoitusta painotuslajissaan ja yhtään sijoitusta missään muussa lajissa, -1p. Tammoilla samasta saisi -3p. Ylärajaa miinuspisteillä ei olisi. Ravureilla ja laukkahevosilla kiinnitettäisiin huomiota myös kisamäärien realistisuuteen.
Ennen kuin kukaan älähtää tästä, niin kannattaa muistaa, että tässä käsitellään nimenomaan siittolan pisteytystä. Se, että siittolan omistaja valmistelee hevosiaan laatuarvostelua varten kertoo siitä, ettei hän oikein keskity olennaiseen eli kasvatustoimintaan.
5. Värien realistisesta periytymisestä saisi pisteitä. Miinusta tulisi taas jos värit periytyvät miten sattuu. Genotyyppien merkitsemisestä sivuille saisi lisäpisteen per hevonen, mutta miinusta, jos genotyypit olisivat väärin, mehdottomat tai rodulle sopimattomat. Yleisestikin joitain pisteitä voisi antaa muidenkin asioiden realistisesta periyttämisestä, esim. säkäkorkeuden, lajipainotuksen tai luonteen voisi olettaa jossain määrin periytyvän, mutta nämä eivät mene aina niin yksi yhteen kuin värit, joten arvostelu ja erityisesti virheiden osoittaminen olisi haastavampaa.
6. Rotumääritelmien vastaisista hevosista saisi miinuspisteitä. Tämä koskisi värien lisäksi säkäkorkeuksia, osittain lajipainotuksia, polveutumista (risteytysroduilla), ja ennen kaikkea kuvia (niiden hevosten kohdalla, joilla kuva olisi).
7. Kasvatustoiminnasta ja sen aktiivisuudesta yleisesti saisi pisteitä: yksi piste per 50 syntynyttä kasvattia. Kasvatuksessa määrä on laatua, koska yksiselitteistä laatua ei ole olemassa.
8. Hevosten sukutaulut tulisi olla merkitty selkeästi vähintään 4-5 polveen asti, pidemmät suvut oman harkinnan mukaan. Vanhasukuisista hevosista ja niiden jalostuskäytöstä voisi saada jotain yksittäisiä pisteitä.
9. Kasvattien ja muiden hevosten aktiivisesta myynnistä saisi pisteitä, kuten myös hevosten ostamisesta ja vieraiden hevosten jalostuskäytöstä. Miinusta sen sijaan tulisi, jos myyntiehdoissa mainittaisiin mitään vaatimuksia kisaamisesta.
10. Hevosten rekisteröinnistä VRL:ään saisi pisteitä, samoin hevosten ja tallin sivujen tallentamisesta Web Archiveen.
11. Teksteistä, jos niitä olisi, arvosteltaisiin luettavuus. Liian pitkästä tekstistä saisi miinuspisteitä, samoin huonosta kappalejaosta, hankalasti luettavasta fontista, ja kirjoitusvirheistä. Hevosten perustietojen puutteellisuudesta saisi miinusta.
12. Tallin ulkoasusta arvosteltaisiin käytettävyys, arvostelussa kiinnitettäisiin huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:
– sivujen toimivuus eri selaimilla ja näytöillä, erityisesti mobiililaitteilla
– sivujen ja navigoinnin yksinkertaisuus ja helppous (jos linkki ei vaihda väriä, kun sivulla on käyty, menee kaikki pisteet nollaan ilman neuvotteluvaraa)
– hevoslistauksen toimivuus
– käytetyn grafiikan tarpeellisuus, tarpeettomista kuvista saisi miinusta
– yhteystiedot helposti löydettävissä
– järkevästi toimivat kuvagalleriat hevosilla, liian laajoista kuvagallerioista tulisi miinusta
– tekstit ja niiden luettavuus tulikin jo mainittua
Jaa etteikö olisi hyvä? Kyllä tämä minusta olisi tosi hyvä lähtökohta talliarvostelulle, ainakin jos tuijotan pelkästään omaa napaani...
– S
On tuossa teidän pisteytyksessä varsin hyviä pointteja ja ihan oikeasti osan voisi sellaisenaan laittaakin siittolan määritelmään! Ja useampi menisi ehkä pienoisella hölläämisellä myös :D
VastaaPoista" –-jos linkki ei vaihda väriä, kun sivulla on käyty, menee kaikki pisteet nollaan ilman neuvotteluvaraa)"
Tässä naurahdin ja pitääkin kyllä mennä heti vähän fiksaamaan omaa ulkoasua, linkki kyllä vaihtaa väriä, mutta en ainakaan omalla näytölläni sitä huomaa, jos en tiedä, että tuossa linkissä on käyty ja tuossa ei.