keskiviikkona, elokuuta 22, 2018

Mitä hevosen sivuilla pitäisi olla: perustiedot

Virtuaalihevonen on yhtä kuin sen sivu, noin pääasiassa. Mitä sivulta sitten pitäisi löytyä? No, se hevonen, niine tietoineen mitä siitä on olemassa. Omistajahan sen lopulta päättää, millainen kukin hevonen on ja mitä siitä tiedetään eli mitä sivuilla on. Mutta jospa jätetään individualismi sikseen ja aletaan kunnolla besserwisseröidä, mitä niillä sivuilla oikeasti pitäisi lukea.


NIMI
Tämä nyt on itsestäänselvyys. Virtuaalihevosella pitää olla nimi, se vaaditaan joka paikassa ja on mielestäni perusedellytys sille, että virtuaalihevonen voi olla edes olemassa.

Hevosen nimi pitäisi lukea sen sivuilla ihan tekstinä ja mielellään useampaankin kertaan. Jos katsotte oikeastaan mitä tahansa Ionicin hevosta, nimi on sivuilla näkyvissä ainakin kolmessa eri paikassa: selainpalkissa, otsikossa ja sitten vielä perustietolistassa, osalla vielä neljännen kerran englanninkielisessä infossa. Hakukoneet tykkäävät tästä ja myös muiden hevosten omistajat. Luojan kiitos virtuaalimaailmassa ollaan päästy pääosin eroon ~15 vuoden takaisesta villityksestä tehdä jokaiselle hevoselle oma nimikylttikuva, jossa hevosen nimi luki. Arvatkaapa vain miten hauskaa tällaisia hevosia on perata nykyään jostain Web Archivesta, jos kuvat ovat sattuneet jäämään jonnekin matkan varrelle?

Plussaa saa sillä, että nimi lukee sivulla ns. normaalisti kirjoitettuna, ensimmäiset kirjaimet isolla, loput pienellä. Ei siis kokonaan isoilla kirjaimilla, kuten melko usein näkee, eikä kokonaan pienillä kirjaimilla, tätä nyt ei ole vastaan tullutkaan. Siihen on kaksi syytä:
1. Nimen voi helposti kopioida ja liittää vaikkapa sukutauluun. Mahdollisten kirjoitus- ja muiden huolimattomuusvirheiden määrä vähenee tällä, samoin laiskan työnvälttelijän vaiva. Mitä monimutkaisempi nimi, sitä kivempi se on vain kopioida suoraan.
2. Nimen oikeinkirjoituksesta ei synny epäselvyyksiä. Tämä on huomionarvoinen seikka varsinkin kasvattajatunnuksina käytettyjen kirjainyhdistelmien tai muuten poikkeuksellisten kirjoitusasujen kanssa. Otan esimerkiksi Melody McCorey GA. Jos tämän nimen kirjoittaisi pelkillä isoilla kirjaimilla, jäisi epäselväksi, että C sanan välissä tulee isolla ja GA tulee myös isoilla kirjaimilla ja tuloksena voisi olla Melody Mccorey Ga. Tämä on vielä suhteellisen helppo tapaus, jossa erehdykselle on vähän sijaa.

ROTU, SUKUPUOLI
Nämä nyt ovat ehdottoman selkeitä asioita ja sinänsä oikeastaan turha sanoa. Harvoin näitä näkee unohdettavan, mutta varsinkaan sukupuolen jättäminen pois ei ole täysin tavatonta. Olen joskus törmännyt moiseen VSN-tuomarina ja hylkyhän siitä tuli. Ymmärrän pointin sinänsä: jos ajatellaan että hevosen sivuille tullaan tallin orien listasta, on ilman muuta selvää, että kyseinen hevonen on ori. Mutta aina pitäisi muistaa se, että kävijä voi tulla käytännössä mistä tahansa eikä välttämättä näe koko orilistaa. Kuten näyttelytuomari.

SYNTYMÄAIKA
Tämäkin unohtuu nykyään harvoin, VRL sen vaatii rekisteröinnin yhteydessä ja kasvattajalle päivämäärät ovat yleensä tärkeitä. Expage-aikana saattoikin vielä nähdä hevosia, joiden sivuilla luki vain "6 vuotta", mutta taas puhutaan jostain yli 15 vuoden aikuisista asioista.
Itsehän rakastan tutkailla varsinkin pitkäsukuisten hevosten esivanhempien syntymäaikoja, sillä kyllä se on hienoa, kun löytyy jokin hevonen, jonka syntymäaika on vaikkapa vuodelta 2003!

Ikä sen sijaan ei ole mielestäni mitenkään relevantti asia, yleensä. Ravureilla ja laukkahevosilla tilanne on aivan toinen ja joissain laatuarvosteluissakin iällä on merkitystä asioihin. Onneksi, voi onneksi NJ on luopunut takavuosien säännöstä, jossa hevosen kolmi- tai nelivuotispäivä piti ilmoittaa tai muuten vain tehdä selväksi eikä muuten riittänyt se, että sivulla lukee syntymäajan perässä esim. VHKR, joka nyt sentään on tunnetuimpia ja vanhimpia ikääntymismetodeita. Joka tapauksessa iän ilmoittaminen on mielestäni täysin vapaaehtoista, koska se ikä on virtuaalimaailmassa venyvä käsite joka tapauksessa.

SÄKÄKORKEUS
Äärimmäisen tärkeä asia erityisesti niillä (poni)roduilla, joilla säkäkorkeus on jollain tavoin rajattu rotumääritelmässä! Olen taannoin hylännyt erään ponin VSN-näyttelyistä sillä perusteella, että se oli ylikorkea. Samoin peruin kaupat toisesta ponista, jonka suvussa oli ylikorkeita hevosia. Yli- tai alikorkeus on kuitenkin monessa tapauksessa jopa jalostuksesta poissulkeva tekijä. Welsheillä se määrittää sektion, ylikasvaneesta A:sta tulee B ja alamittainen D on C.

VÄRI
Värifriikin yöunet vie hevonen, jonka sivuilla ei lue väriä. Totaalipainajaiseksi homma muuttuu jos hevosella ei ole kuva näkyvissä eikä väriä määritelty. Ja se herne patjan alla on kimo, jolle ei ole ilmoitettu pohjaväriä.
Väriasioista olen paahtanut mittavan tekstin alkuvuodesta, Väärän värinen hevonen – ja entä sitten?, ja siellä käsitellään myös syyt siihen, miksi se väri nyt vain pitäisi olla kirjoitettuna sinne hevosen sivulle.

–S

3 kommenttia:

Ada kirjoitti...

Toivottavasti joku tämän sarjan postauksista käsittelee omistajaa.

Terveisin,
hevosen sivuilla omistaja on Tallinen, tallin etusivulla Kerttu Keksitty kauniilla kaunokirjoituksella, sähköpostia ei tietenkään ole linkitetty minnekään ja allekirjoittanutta ei oikeasti huvittanut lähteä leikkimään salapoliisia VRL:n hevosrekisteriin.

Ireth kirjoitti...

Komppaan Adaa tämän suhteen.

T. Hevosen sivuilla omistajana Talli, tallin sivuilla ei lue omistajan nimeä tai sähköpostiosoitetta lainkaan. Miten ihmeessä tällaisessa tilanteessa pitäisi ottaa omistajaan yhteyttä??

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Omistajakin tullaan käsittelemään, ei huolta! Harmittaa näin jälkikäteen vähän etten hoksannut kirjoittaa sitä jo tähän perustieto-postaukseen, koska onhan se nyt aika perustieto sekin.