Tämä teksti on pieni spin-off edellisestä postauksesta, jossa vaahtosin suvuista ja siitä, mitä kaikkea sukutauluun pitäisi merkitä ja miten. Nettisivut eli tieto on katoavaista internetissäkin ja sukutauluilla on oma tärkeä osansa siinä, että vaikka jonkin hevosen sivut katoaisivatkin, kaikki tieto ei katoa sivujen mukana. Nyt esittelen ne merkinnät, mitä käytän sukutauluissa itse. Ideoita saa vapaasti varastaa, en minä näitä ole itse keksinyt. Itse asiassa Gin on kirjoittanut jotakuinkin saman tekstin jo 13 vuotta sitten.
EVM
Varmasti kaikille tuttu EVM-merkintä tulee aina sellaisen hevosen nimen yhteyteen, joka ei ole ollut virtuaalimaailmassa vaan on sukuun keksitty nimi. Äärimmäisen käyttökelpoinen keksintö, en tiedä kuka tätä aikoinaan alkoi ensimmäisenä käyttää, mutta hän ansaitsisi virtuaalihevosmaailman Nobel-palkinnon.
Itse käytän tätä aina kirjoitettuna isoilla kirjaimilla ja suoraan hevosen nimen perässä, en esimerkiksi lisää rivinvaihtoa sukutauluun. Tapoja on monia, kaikki hyviä paitsi tämän jättäminen pois silloin kun kyseessä on EVM-hevonen.
EVM?
EVM:ää ei kannata käyttää kuitenkaan jos on vähänkään epävarma siitä, onko hevonen ollut joskus olemassa, vaikkakin kadonnut tyystin netistä. Jos haluaa, voi epäselvien tapausten yhteydessä käyttää tätä merkintää, joka kertoo muille harrastajille, että nyt ei olla ihan varmoja asiasta. Reilusti epätarkka tieto on parempi tieto kuin väärä tieto. Itse en juuri käytä tätä, ennemmin käytän alla esiteltyä kadonnut-merkintää.
Kadonnut / kad.
Kuten tiedetään, joskus jokin hevonen katoaa niin, ettei netistä löydy mitään. Ei sivuja, ei VRL-profiilia, ei Web Archiveen tallentunutta vanhaa sivua. Ikävää, mutta sitä sattuu. Se ei kuitenkaan tee hevosesta EVM-hevosta ja itse ainakin käytän sukutauluissa nimen perässä merkintää (kad.) selventämään, että tämä ei todellakaan ole EVM-hevonen vaan kadonnut. Suosittelen lämpimästi muillekin.
Kadonnut?
Tämä voi olla vähän epäselvä, koska sinänsä hevonen joko on kadonnut tai ei ole kadonnut, jolloin sille löytyy sivu eikä näiden vaihtoehtojen välissä ole mitään epävarmaa aluetta. Tätä käytetäänkin harvoin, nykyään tuskin lainkaan ja sen käyttötarkoitus on ollut lähinnä se, että hevosesta ei olla ihan varmoja, että onko se vain kadonnut vai EVM-hevonen. En tiedä, siinä mielessä tämä voi olla ihan käyttökelpoinenkin merkintä, joskin aika yhteneväinen EVM?-merkinnän kanssa.
- (viiva)
Viivalla merkitse sukutauluun ne solut, joihin ei ole mitään nimeä kirjoitettavaksi eli kun EVM-sukuisen hevosen sukua ei ole jatkettu pidemmälle. Viivalla merkitty solu tarkoittaa aina EVM-hevosta.
? (kysymysmerkki)
Kysymysmerkkiä käytän silloin kun minulla ei ole mitään aavistusta, mitä tässä sukutaulun solussa pitäisi olla, tiedot ovat kadonneet niin täysin. En siis ole varma edes, pitäisikö tässä olla EVM-hevonen vai mahdollisesti olemassa ollut hevonen. Näitä onneksi tulee vastaan suhteellisen harvoin, yleensä löytyy jollain haulla jotakin, mistä saa kiinni. Kysymysmerkki sukutaulussa onkin yleensä katastrofia lähentelevä tilanne.
–S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti