Tänään tutustumme Show Pony Circuitiin (SPC) tai ainakin minun mielipiteeseeni siitä.
En varsinaisesti edes tiedä mistä suunnasta alkaisin purkaa ajatuksiani SPC:stä. Lyhyesti voisin tiivistää sanottavani kahteen sanaan: "Ihan parasta!" Ehkä kuitenkin pitää avata vähän enemmän tätä, siltä varalta että SPC ei ole lukijoille tuttu.
SPC:ssä kilpailevat brittiläiset mountain&moorland -ponirodut ja valikoima muita ponirotuja. Rodut on jaettu kolmeen ryhmään, mountain&moorland-rodut isoihin ja pieniin (ryhmä 1 ja 2) ja muut rodut omaansa (ryhmä 3). Täydellinen lista roduista löytyy luonnollisesti SPC:n sääntösivulta.
Kilpailulajeja on niinikään kolme: riding (R), driving (D) ja in-hand (ID). Riding-luokassa ponit esitetään ratsain, driving-luokassa vaunujen edessä ja in-hand -luokissa maasta käsin. Luokille on esikuvansa Brittein saarten show-kilpailuissa. Enemmän tietoa näistä löytyy British Show Pony Societyn ja Britannian rotujärjestöjen sivuilta, joten en puutu niihin tässä sen enempää. Ei sillä että ihan hirveästi näistä tietäisinkään.
Virtuaalimaailmassa SPC on ehkä jonkinlainen outolintu, ainakin jos on tottunut kilpailemaan VRL:n alaisissa olympialajien kilpailuissa, kirjaamaan sijoitukset hevostensa sivuille, säätämään kisakutsut käsin ja arpomaan tulokset itse sopivaksi katsomallaan tavalla.
Jokainen poni tulee rekisteröidä ennen kuin se voi osallistua SPC-luokkiin. Rekisteröitymällä poni saa itselleen SPC-tunnuksen, jota tarvitaan kisaosallistumisissa. Rekisteröinti ei ole kuitenkaan samanlainen kuin VRL:ssä, rekisteröitävästä ponista tarvitaan vain omistaja, nimi, rotu ja sukupuoli. SPC:n rekisterisivulla onkin nähtävissä vain ponin perustiedot ja sen saavutukset, esimerkiksi linkkiä sen sivuille ei ole.
SPC-rekisterisivulta löytyvät tarkat tiedot ponin kilpailuista, tuloksista ja sen saavuttamista titteleistä. Niinpä harva, jos yksikään SPC-kisaaja siirtää ponin tuloksia varsinaisesti ponin omille sivuille. Itse ainakin vain linkitän ponin sivuille kisakalenterin yhteyteen SPC-profiilisivun ja huvin vuoksi olen lisäillyt tittelilitanioita, kun ponin kisaura on ohitse. Tämä on aivan loistava systeemi tällaiselle yliveltolle kilpailijalle, joka kyllä saattaa joskus ja jouluna osallistua kisoihin, mutta tulosten merkintä hevosten sivuille sakkaa pahoin.
Niin, ne tittelit. Poni saa tietyn määrän pisteitä tietyistä sijoituksista ja kun pisteitä on koossa tietty määrä yhdestä lajista, napsahtaa ponille kyseisen lajin titteli. Automaattisesti, ilman laatuarvostelutilaisuuksia, ilman minkäänlaista vaivannäköä kenenkään taholta! Titteli vain ilmestyy listalle ja ponin profiilisivulle! Ja kun poni on saavuttanut korkeimman tittelin, Eliten eli 5000 pistettä jostain lajista, sitä ei voi enää ilmoittaa tämän lajin luokkiin, koska osallistumiskaavake osaa karsia "ylimeritoituneet" ponit pois luokista. Tällaisen ponin voi siirtää joko pois kisauksesta ja todeta sen olevan valmis tai siirtää kilpailemaan toiseen lajiin, josta sillä ei ole vielä Elite-titteliä.
Kilpailujen järjestäminen vaatii tunnuksen SPC:n show groundille, mutta sen jälkeen homma onkin varsin yksinkertaista. Kilpailut luodaan järjestelmässä ja oikeastaan ainoa vaivannäkö on päivämäärän ja luokkien päättäminen sekä tietenkin päheän nimen miettiminen kilpailulleen. Sitten vain kliksutellaan kisakutsu hyväksyntään.
Kun VIP on ohitse, tulokset pitää arpoa. Se onkin niin haastava operaatio kuin että kutsu auki ja klikkaa "Arvo tulokset"-nappia. Ja sitten tulokset lähetetään – yllätys – klikkaamalla "Lähetä tulokset" -nappia. Ja se on siinä. Koko kisahässäkkä hoidettuna muutamalla hassulla klikkauksella! Ja tuloksetkin menivät automaattisesti kaikkien osallistujien sivuille. Voiko olla fiksumpaa tapaa hoitaa kilpailemista? Tai helpompaa?
Vaikkei SPC-kisoja haluaisikaan ihan vielä järjestää, kannattaa hankkia tunnus show groundille, koska silloin pääsee käyttämään myös äärikätevää ponihallintaa. Kaikki rekisteröityneet ponit näkyvät ponihallinnassa ja niiden kilpailulajin ja statuksen (kilpailee, tauolla, valmis, kuollut) pystyy siellä määrittelemään. Näiden määrityksien perusteella ponihallinnasta löytyvät myös kisalistat, jotka voi kätevästi kopioida suoraan kisakutsuun.
Kuten sanottu, olen kilpaillut viime aikoina varsin ahkerasti SPC:ssä ja voin ylpeänä kertoa, että Ionicista löytyy jo kymmenkunta eri lajien Elite-ponia (korkein tittelitaso) ja paria poikkeusta lukuunottamatta ovat ihan itse kisattuja. Nyt olen tutustunut myös kisajärjestämiseen, muutamat kisat olen pitänyt ja seuraava askel on useamman kisan bundlen järjestäminen. Eli kun siis minä, maailman ehkä vetelin virtuaaliharrastaja järjestää ihan intona kisoja, kilpailuttaa omia ponejaan ja on vieläpä perillä niiden titteleistä ja tuloksista, voitte arvata, että tämä on ihan oikeasti tosi helppo, simppeli ja kiva systeemi.
Yhteenvetona siis voisin sanoa, että jos omistat sopivanrotuisen ponin, kipin kapin kokeilemaan SPC:tä. Jos et, osta sellainen ja kipin kapin kokeilemaan SPC:tä. Se saa vanhan kisasysteemin näyttämään juuri siltä mitä se onkin: kivikautiselta.
Seuraavassa tekstissä on luvassa käytännön asioita SPC:stä.
– S
"Eli kun siis minä, maailman ehkä vetelin virtuaaliharrastaja järjestää ihan intona kisoja, kilpailuttaa omia ponejaan ja on vieläpä perillä niiden titteleistä ja tuloksista, voitte arvata, että tämä on ihan oikeasti tosi helppo, simppeli ja kiva systeemi."
VastaaPoistaMe ollaan siis saavutettu se mitä tavoilteltiin kun SPC kasattiin alkujaan :)
Jos tämä oli tavoite, olette kyllä onnistuneet jotakuinkin täydellisesti plus että tavoite oli jo lähtöönsä aivan erinomainen! SPC:n porukkaa saan sitten syyttää, jos minusta tulee himokisaaja :D
VastaaPoista