Miten aloittaa?
Mainitsin sen, että koko SPC on pohjia myöten erilainen systeemi kuin perinteiset VRL:n alaiset kilpailut. Miten siinä sitten pääsee alkuun? No, tietenkin kannattaa ensin tutustua SPC:n sivuihin, siellä neuvotaan kyllä kaikki, mutta tässä on lyhyt steppilista siitä, miten aloitat SPC-kisaamisen.
- Hanki sopivanrotuinen poni.
Sallitut ponirodut löytyvät SPC:n ohjesivulta. Sivustolla määritellään lisäksi että ponin tulee olla rotumääritelmänsä mukainen. Ykkösryhmä on oman näppituntumani perusteella yleisin ja sille on eniten luokkiakin. Kakkosryhmä on toiseksi yleisin ja kolmosryhmä harvinaisin. Suosittelen toki kolmosryhmän rotuja.
- Rekisteröi poni SPC:hen.
Rekisteröinti tehdään SPC:n oman lomakkeen kautta. Rekisteröinnin yhteydessä poni saa itselleen SPC-tunnuksen ja oman profiilisivun. Rekisteröinnistä ei tule erikseen mitään viestiä, poni ja omistaja vain ilmestyvät SPC:n tietokantaan. Voit etsiä omaa poniasi pistearkistosta tai etsiä oman nimesi omistajalistalta.
- Etsi sopiva kisa.
Kaikki tulossa olevat kisat löytyvät kalenterista. Kalenterista näkee suoraan mille roturyhmille kutsu on ja mitä lajeja kilpaillaan. Merkintä M&M tarkoittaa mountain&moorland-rotuja eli ryhmiä 1 ja 2.
- Osallistu.
Avaa kutsu, etsi sopiva luokka ponillesi ja kirjoita osallistumisesi lomakkeeseen ohjeiden mukaisesti. Varmistuskysymyksen vastaus on aina elen ja jos osallistuminen onnistuu, Lähetä osallistuminen -napin painamisen jälkeen saat kisakutsusivun ylälaitaan tekstin "Kiitos osallistumisesta". Kisakutsusivu päivittyy samalla ja ponisi näkyy osallistujalistassa. Töpeksiminen on tehty vaikeaksi: jos yrität osallistua väärän roturyhmän tai sukupuolen luokkaan, saat siitä virheilmoituksen. Samoin jos ponillasi on jo Elite-titteli kyseisestä lajista.
- Seuraa ponisi tuloksia.
Ponisi profiilisivulla näet kaikki sen saavuttamat SPC-tulokset, tittelit ja ruusukkeet. SPC:n sivuilla esitellään nämä palkinnot ja tittelit
Miten kannattaa kisata?
SPC:llä on omat rajoituksensa kisaamiseen. Tärkein rajoite on tietenkin rotu, mutta tässä olen listannut muita rajoituksia ja huomionarvoisia asioita:
- Yksi poni saa osallistua yhteen luokkaan.
- Yksi omistaja saa tuoda 4 ponia yhteen luokkaan.
- Yhteen luokkaan otetaan 40 osallistujaa.
- Ponin tulee lopettaa kilpaileminen tietyssä lajissa saavutettuaan siinä Elite-tittelin eli 5000 pistettä.
- Yksi poni saa kilpailla vaikka kaikissa lajeissa (tietenkin vain yhden lajin luokassa per kisa).
Miten Ionicin poneja kilpailutetaan?
No, meillä tietenkin on poneja kirjaimellisesti joka lähtöön, tavoitteena on se, että jokaiseen mahdolliseen luokkaan on meiltä aina tarjolla 4 ponia.
Ykkösryhmä on suurin, tietenkin, koska siihen kuuluvat C- ja D-welshit, connemara, nyffi, fell ja ylämaanponi, welsh C:tä ja felliä lukuunottamatta nämä kaikki ovat meillä vähintäänkin keskikokoisia rotuja. Poneja on siis paljon. Ykkösryhmän ponien tavoitteena on saavuttaa Supreme Champion jossain lajissa, sen jälkeen siirrän sen syrjään ja otan tallista uuden ponin kilpailtavaksi. En siis kilpailuta näitä Elite-tasolle asti. Näiden kanssa teen kuitenkin jonkin verran sitä, että kilpailutan eri lajeja vähän sekaisin. Jokaisella ponilla on se oma päälajinsa, mutta aina silloin tällöin ilmoitan poneja toisiin lajeihin. Kuten yllä mainitsin, ykkösryhmälle taidetaan järjestää kaikkein eniten kisoja ja luokkiin on aina tulijoita. Vielä en ole kyllä törmännyt sellaiseen tilanteeseen, että luokkaan ei mahtuisi, että osallistujia olisi niin paljon.
Kakkosryhmäläisistä meiltä löytyy pikku-welshejä ja exmoorinponeja, mikään näistä ei ole erityisen suuri rotu. Niinpä ponien vaihtuvuus on pienempää kun niitä nyt vain ei ole tarpeeksi. Näilläkin pyrin saavuttamaan Supreme Championin vähintään yhdessä lajissa, mutta monia kilpailutan paljonkin yli Supreme Championin, ehkä jopa Eliteen asti. Toisaalta saatan myös vaihtaa lajia ja hankkia yhdelle ponille kahdesta (tai ehkä jopa kolmesta) lajista vähintään Champion-tittelin. Tällä hetkellä kilpailutan eniten noita welshejäni, exmoorit ovat toistaiseksi vähän telakalla. Tilanne pakottaa kuitenkin harkitsemaan vakavasti dartmoorien hankintaa.
Kolmosryhmä on oma suosikkini, kuuluuhan siihen koko porukan harvinaisimmat otukset (ehkä kakkosryhmän kerry bogia ja eriskayta lukuunottamatta). Meiltäkään ei löydy noista roduista kuin ratsuponeja, welsh part-bredejä, australianponeja, hackneyponeja ja russeja. Varsinkin aussiponit ja hackneyponit ovatkin lempilapsiani ja saattepa nähdä, että hankin useimmille poneille peräti kolme Elite-titteliä! Tosin tällä hetkellä näitä poneja ei käytännössä ole juurikaan enempää kilpailutettavaksi, niin että samalla laumalla mennään.
Yleisesti ottaen kolmosryhmäläisiä kilpailutetaan tällä hetkellä kovin vähän. Jos Ionicista tulee 4 ponia luokkaan, saattaa mukana olla niiden lisäksi vain poni tai pari jostain muualta. Aina ei sitäkään. Minä kuitenkin lupaan aktiivisesti heiluttaa kolmosryhmäläisten lippua ja järjestää niille omia luokkia (tai ainakin kaikille avoimia luokkia), niin että harkitkaa toki näiden kilpailuttamista. Ratsuponien tai russien ei edes pitäisi olla mitenkään harvinaisia.
Ja sitten vain aktiivisesti kilpailemaan SPC:ssä! Sainkin jo palautetta ylläpidolta, että aiheutin rekisteröintiryntäyksen edellisellä tekstilläni, joten nyt sitten loputkin lukijat mukaan vain.
– S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti