maanantaina, joulukuuta 10, 2012

Joulukalenteri 10: Ahaltek-artikkeli ja miten sille kävi

En muista onko blogissamme mainittu vielä mitään Virmasta, VRL:n uudesta lehdestä, joka on maksullinen. Ensimmäinen numerohan ilmestyi syyskuun alussa vai mahtoiko olla elokuun puolta ja uutta ollaan vääntämässä kasaan näinä päivinä, materiaalin deadline oli 3.12. Olin lupautunut kirjoittamaan Virmaan jotakin, koska Vippoksesta ei ole taas kuulunut mitään.

Aiheideaksi keksin (mielestäni) maailmankaikkeuden parhaan aiheen: ahaltekit! Laaja rotuesittely ahaltekeistä reaali- ja virtuaalimaailmassa! Pipariina lupasi minulle ruhtinaalliset kaksi aukeamaa tilaa artikkelille, jotta saisin kirjoittaa laveasti.

Minähän olen vuosien varrella kirjoittanut ahaltekeistä kasoittain materiaalia. Virtuaaliwikin ahaltek-artikkeli on pääosin minun käsialaa, samoin merkittävien ahaltek-orien ja -tammojen listat tietoineen. Samoin olen aikoinani raapustanut kasaan vanhan VATYn sivut ja sieltä jos mistä löytyy tietoa: rotumääritelmä, rakennetietoa, rakennearvosteluita, värejä, perustietoa Turkmenistanista ja turkmeenin kielestä sekä turkmeeninkielisiä sanoja, rodun virtuaalihistoriaa, kasvattaja- ja kasvattilistoja, orilinjoja, tammalinjoja... Ja kaiken lisäksi täällä blogissakin on tekeistä tullut kirjoitettua aika paljon.

Tässä kohtaa sitten ensimmäinen Virma-artikkelini ikinä törmäsikin kiviseinään. Kaikki on jo sanottu, kaikki on kirjoitettu ainakin kertaalleen jonnekin. Viime vuosina ei tekkemaailmassa ole tapahtunut suuria mullistuksia enkä kerta kaikkiaan löytänyt vanhoihin asioihin enää uutta näkökulmaa. Hajaantukaa, minulla ei ole mitään sanottavaa! Olisin voinut kopioida artikkeliini tekstin suoraan Virtuaaliwikistä tai VATYn sivuilta. Se taas ei olisi palvellut ketään. Turkmenistanin poliittisesta tilanteesta olisi kyllä saanut jännittävää materiaalia kasakaupalla, mutta sen liittymäkohta virtuaalihevosiin on hieman keinotekoinen.

En kuitenkaan suostu luovuttamaan vielä ahaltekien kanssa, kyllä jossain täytyy olla jokin pieni nurkka, jota en ole vielä puinut perusteellisesti läpi ja jos ei muuta, niin ainakin Wikin merkittävien hevosten lista on vielä hyvin puutteellinen. Tosin toivoisin Wikin suhteen sitä, että muutkin kirjoittaisivat sinne jotain, vaikka niistä uudemmista merkittävistä hevosista, joita minä taas en tunne niin hyvin. Ja se hevosen merkittävyyskin on aika venyvä käsite. Mutta jos jollain on jotain kysyttävää ahaltekeistä tai jokin idea ahaltek-aiheiseen tekstiin, niin otan mielelläni vastaan.

–Gin

Ei kommentteja: