keskiviikkona, joulukuuta 12, 2012

Joulukalenteri 12: Kaikesta voi loukkaantua

VRL:n hevosrekisterin hylkypolitiikasta taas keskusteltiin ht.netissä ja mukaan vedettiin myös nimipolitiikka. VRL:n sivuilla lukee näin: "Rekisteriin ei hyväksytä hevosia, joiden nimessä on kirosanoja tai alkoholiin, huumeisiin, väkivaltaan, rasismiin, seksiin tai muuhun sopimattomaan materiaaliin selkeästi viittaavia sanoja." Tätä on perusteltu sillä, että iso osa harrastajia on alaikäisiä ja voivat saada huonoja vaikutteita vääränlaisista nimistä tai ainakin vanhemmat voivat vetää herneen nenäänsä, jos huomaavat, että lapsi liikkuu sivuilla, joilla on pahoja sanoja. Virtuaalimaailman maine kärsii.

Rajanveto on kuitenkin äärimmäisen vaikeata esimerkiksi siinä, mikä voidaan tulkita sopimattomaksi ja mitä taas ei mitenkään päin voida pitää paheksuttavana. Siksi hylkäyskäytännöt ovat näemmä täysin sattumanvaraiset. Yhtenä päivänä meiltä rekisteröitiin nukisematta sekä Cava Ion että Cosmoquila Ion, vaikka Cava onkin espanjalaista kuoharia ja Cosmoquila alkoholidrinkki nimiä. More Wine Ion puolestaan hylättiin kahteen kertaan nimen perusteella. Tänä vuonna rekisteriin on hyväksytty meiltä ainakin Caipirosca Ion, Mojito Ion, Cosmopolitan Ion ja Daiquiri Ion, kaikki alkoholidrinkkien nimiä.

VRL:n pitäisikin miettiä tarkkaan, haluaako se kaikki virtuaalihevoset rekisteriin, jolloin rekisteristä tulisi kattava sukutietokanta, vai aikooko se käyttää aikansa mahdollisten ammattiloukkaantujien nuoleskeluun. Sillä ihan mistä tahansa voi loukkaantua ja melkein mistä tahansa hevosen nimestä voi saada vääränlaisia mielikuvia kun oikein yrittää. Mihin siis vedetään raja, Black Beautyyn, More Wineen vai Pikku Pirihuoraan?

Thor Ionia varmasti pidetään lapsille sopimattomana Yhdysvaltojen tietyissä piireissä ja varmaan Suomenkin harvojen fundamentalistikristittyjen mielestä kaikki muinaisiin mytologioihin viittaavat nimet ovat epäkristillisiä ja niin ollen paheksuttavia ja syntisiä: Uranus, Icarus, Cliodhna, Bedwyr, Branwen, Isolde, Minerva... Lista on pitkä.
Samoin tietyissä piireissä kaikki vähänkään islamiin viittaavat eli pääasiassa arabialaiset nimet ovat paheksuttuja, pahin kaikista taitaa olla meidän Salah-ad-Din Ion, nimi tulee kuuluisalta muslimihallitsijalta, joka löi ristiretkiarmeijan Hattinin taistelussa. Suomessa on varmasti ihmisiä, joiden mielissä mitkään vähänkään muslimeihin viittaavat nimet eivät herätä ainakaan positiivisia mielikuvia. Mitä vastataan vanhemmalle, joka tulee valittamaan VRL:n tarjoavan hänen viattomalle lapselleen islamistipropagandaa? Sehän voi johtaa terrorismiin ja sen ihailuun.

Gambler 2782, All In Ion, Casino Shark Ion, Full House Ion, Belfalas Gambler, Hold'Em Ion, Baccarat Ion, Roulette BRN, Who's Gambling Ion ja Russian Roulette Ion puolestaan yllyttävät uhkapelaamiseen, viimeksimainittu myös aseiden käyttöön. Pitäisi olla kielletty ainakin alle 18-vuotiailta.

Pureblood RDN voidaan tulkita hyvin rasistiseksi nimeksi. Lisäksi rasismin pelossa kaikki hevoset, joiden nimessä on Anders tai Adolf pitäisi poistaa, koska ne voivat viitata Anders Breivikiin tai Adolf Hitleriin. Natsi-Saksan johtohahmoihin yleisesti voi viitata moni nimi: Hermann (Hermann Göring) kaikkine variaatioineen, Joseph/Josef (Joseph Goebbels, Josef Mengele) variaatioineen, Heinrich (Heinrich Himmler), Martin ja Ludwig (Martin Ludwig Bormann) vain muutaman mainitakseni.

Eikä eriasteisten rikollisten tai suoranaisten murhaajien lista tähän pääty. Pahoja viboja voi saada myös seuraavista nimistä: Ibrahim (Ibrahim Shkupolli), Eric ja Harris (Eric Harris), Dylan (Dylan Klebold), Jammu (Veikko "Jammu" Siltavuori), Andrei (Andrei Tsikatilo), Elizabeth (Elizabeth Báthory), jälleen vain muutama sieltä kuuluisimmasta päästä. Hitman Ion, hitman tarkoittaa palkkamurhaajaa, me siis ihannoimme tappamista ja väkivaltaa ja tuputamme niitä pienemmillemme.
Ja jos on sitä mieltä ettei näiden nimien kieltämisessä ole järkeä, voidaan esittää oikeutettu vastakysymys, vähätteleekö kyseenalaistaja uhrien ja heidän läheistensä kärsimyksiä tai ihannoiko hän jollain tavalla kyseisiä rikollisia, jos kerran nimeää virtuaalihevosensa heidän mukaan.

Klassikkonimi Black Beauty kuuluu myös rasistisiin nimiin, viitataanhan siinä mustaan eli potentiaalisesti mustaihoiseen ihmiseen ja beautyn voi käsittää ironisesti, jolloin nimi on loukkaava. Itse asiassa kaikki hevosen nimet, joissa on sana musta, black, svart, schwarz tai noir voidaan tulkita rasistisiksi herjauksiksi! Varmuuden vuoksi ja ollaksemme mahdollisimman poliittisesti korrekteja tulisi kieltää myös kaikki dark-nimet.

Huumeisiin liittyvät nimet ovat kiellettyjä myös ja se on todella laaja alue, koska huumeita on paljon ja niistä käytetään monia peitenimiä. Tosin Egztasy Ion meni ihan sellaisenaan VRL:n rekisteriin. Kaikki mari-sanan sisältävät nimet voivat viitata marihuanaan: Maria, Marinka, Marinea, Marilyn, Marie, Marion, Marina. Samoin coke, cola/kola, cokis, crack, kukka, essi, eve, gold dust, heinä, high, jarru, junk, lumi/snow, pilvi, ruoho, savu, nämä kaikki voivat viitata huumeisiin tai niiden käyttöön ja pitäisi olla kiellettyjä.

Jossain joku parahtaa nyt tietysti: ei näitä kaikkia voi rekisteröijät tietää! Ei voi niin, mutta kelpaako se selitykseksi närkästyneelle vanhemmalle, joka yrittää suojella pikkupilttiään maailman pahuudelta ja vääriltä vaikutteilta? Ja varsinkin kun VRL:n säännöissä moiset ehdottomasti kielletään? Eipä taida riittää.

Niin että aloitetaanko VRL:n rekistereissä siis totaalinen puhdistus? Poistetaan ensin kaikki nimet, jotka sisältävät tässä luetellut kirjainyhdistelmät ja niihin läheisesti viittaavat nimet sekä hevosista että talleista. Sitten aletaan koluta läpi kaikkia muita nimiä, jotka voivat olla jonkun mielestä poliittisesti tai muuten vain epäkorrekteja tai lapsille sopimattomia.
Tai ehkä VRL:n rekistereihin tehdään K18-osasto, jonka hevosia ja talleja pääsevät selaamaan vain ne, jotka ovat pankkitunnuksilla tunnistautuneet ja todistaneet täysi-ikäisyytensä. Tälle puolelle siirrettäisiin mm. Marinean Doc Holliday (mari viittaa huumeisiin, voi vaikka ihannoida niiden käyttöä, Doc Holliday puolestaan oli uhkapelaaja ja ilmeisesti myös tappaja, ei siis sopiva roolimalli kellekään).

–S

2 kommenttia:

Jenna kirjoitti...

Tämä oli asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei ollut asiaa.