Tutkin vastikään FWB:n jalostuksessa sallittujen ulkomaisten kantakirjojen listaa ja törmäsin siinä kantakirjaan nimeltä Norwegian Warmblood Association, joka siis kantakirjaa norjanpuoliveristä (NWB). Onhan toki tunnettua, että lähestulkoon jokaisessa Euroopan maassa on oma puoliverikantakirjansa, mutta norjalainen on kyllä sieltä tuntemattomimmasta päästä.
Eipä silti, NWB (tai NV norjalaisena lyhenteenä) on ihan tavallinen puoliverinen. Rotumääritelmässä puhutaan jalosta, sopusuhtaisesta, isokokoisesta hevosesta, jolla on moitteeton ratsun rakenne, virheettömät jalka-asennot ja hyvät liikkeet. Ideaalinen säkäkorkeus on 160-170 senttiä. Ei siis todellakaan mitään poikkeavaa.
En löytänyt mistään listaa NWB:n jalostuksessa sallituista kantakirjoista, mutta kuten muillakin, muita puoliverisiä saa jalostuksessa käyttää. Tänä vuonna käytössä olevat oriit ovat suurelta osin holsteineja, mutta jonkin verran on myös Norjassa syntyneitä oreja ja tietenkin tanskalaisia. Niiden lisäksi listalta löytyy muita tuttuja rotuja: SWB, hannover, oldenburg, westfalen, täysiverinen ja niin edelleen.
Jos katsotaan NWB:n jalostukseen hyväksyttyjä oreja vuodesta 1974 lähtien (lähde), on iso osa niistä tanskalaista syntyperää, tanskalaisia on ollut aina tarjolla reilusti. 70-80-luvuilla myös ruotsalaisia oli melko paljon, mutta niiden määrä on vähentynyt orien kantakirjauksissa myöhemmin. 90-luvun puolivälin jälkeen on kantakirjattu paljon saksalaisia oreja, sitä ennen ne olivat harvinaisempi näky. Ja aina on ollut tarjolla myös kotimaassa syntyneitä oreja. Ensimmäinen lämminverisen ratsuhevosen jalostusyhdistys perustettiin Norjaan käsittääkseni 1901. Tietenkin myös täysiverisiä on ollut usein tarjolla.
Mitä NWB:llä sitten olisi annettavaa virtuaalimaailmaan? Rehellinen ollakseni, minusta aika vähän. Ei se todellakaan eroa millään tavoin vaikkapa FWB:stä tai hannoverista, samannäköinen hevonen samoihin käyttötarkoituksiin. Tietysti se sopisi FWB-jalostukseen ja NWB:n kautta voitaisiin FWB:hen saada kokonaan uusia linjoja, mutta toisaalta niitä saa käyttämällä muitakin pv-rotuja.
–S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti