keskiviikkona, toukokuuta 08, 2019

Hallakkoväritys exmoorinponeilla

Exmoorinponin väritys on tarkkaan määritelty rotumääritelmässä: ruunikko, tummanruunikko/mustanruunikko ja hallakko. Mustat jalat ja jouhet, jauhoturpa ja vaaleata väriä myös kupeilla ja silmien ympärillä, siis tyypilliset pangare-merkit. Kavioista sanotaan vielä erikseen että kavioaines on tummaa. Valkoisia merkkejä sen sijaan ei saa olla.


© suzannemeaker080/Pixabay

Minua on aina mietityttänyt tuo hallakko, koska en muista koskaan nähneeni kuvaa exmoorinponista, joka olisi selkeästi hallakko. Suurin osa poneista on tummia tai keskiruskeita ruunikoita. Pangare-kuvio toki voi vaalentaa yleiskuvaa ponin väristä, varsinkin jos se on levinnyt koko rungon alaosaan ja jalkojen yläosaan, mitä se toisinaan tekee (esimerkki). Se saattaa myös aiheuttaa kellertävää sävyä näille alueille, joka voi olla helposti sekoitettavissa hallakkoon.

Mitä muihin hallakkovärien tunnusmerkkeihin tulee, niin siimoja exmooreilla näkyy kyllä jonkin verran mutta se ei ole muutenkaan mitenkään harvinainen ruunikoilla. Melko usein myös ponin päässä saattaa olla tummempaa väriä, mutta osittain tämä saattaa olla optinen harha joka johtuu vaaleasta turvasta ja vaaleista silmänympäryksistä: muu väri näyttää niiden vierellä tummemmalta. Osa tummista päistä selittyy selkeällä nokikuviolla, joka sekään ei mielestäni ole mitenkään harvinainen näky exmoorinponeilla.

En sen paremmin ole törmännyt exmoor-kuviin, joissa ponilla olisi selkeästi kaksivärinen harja ja häntä hallakon tapaan. Toisinaan näkyy vaaleampaa sävyä varsinkin harjassa, mutta se voi olla ihan vain auringon aiheuttamaa haalistumista. Toki kaikilla hallakoilla ei jouhien kaksivärisyys ole mitenkään selvää. Sen sijaan exmoorinponien jaloissa en ole nähnyt koskaan mitään merkkiä raidallisuudesta, joka on selkeästi hallakkovärin ominaisuus. Ja puhun tässä nyt sellaisista ponikuvista, jotka edes jonkinlaisella varmuudella voidaan olettaa puhtaiksi exmooreiksi. Sen sijaan kaikki ne exmoorit, joita on väitetty hallakoiksi, ovat olleet minun silmiini melko selkeitä ruunikoita tai että ainakin se hallakkous on ihan vain hyvän uskon varassa.

Ei se ole mitenkään tavatonta, että vaaleahkot ruunikot merkitään rekisteriin hallakoina, varsinkin ennen vanhaan kun tietämys väreistä oli mitä oli. Joissain lähteissä väitetään exmooreissa olleen ruunivoikkoakin, mitä sentään en suostu nielemään, mutta eipä olisi ensimmäinen kerta jos vaaleanruunikko, hallakko ja ruunivoikko menevät suloisesti sekaisin. Ja mistä sen tietää, onhan toki muinoin voinut ollakin ruunivoikkoja. Vanhoista sukutiedoista löytyy merkintöjä myös kimoista exmooreista, vaikka se nykyään ei ole sallittu väri.

Toisaalta ei hallakkogeenin esiintyminen exmoorinponilla olisi mitenkään mahdotonta noin teoriassa. Sehän on vanha alkuperäisrotu, hyvinkin vanha, ehkä Brittein saarten vanhin. Ja Brittein saarten roduilta löytyy hallakkoväritystä, nykyään ainakin ylämaanponeilta ja shetlanninponeilta, mahdollisesti myös kerry bog -poneilta Irlannista. Toki ylämaanponi ja shettis ovat kotoisin aivan toisesta päästä Iso-Britanniaa, Skotlannin pohjoisosista kun taas exmoorinponin kotiseutu on lounaisosassa saarta. En kuitenkaan pitäisi mitenkään mahdottomana, että vuosisatoja sitten erilaisia hallakkovärisiä hevos- ja ponityyppejä olisi ollut laajemminkin levinneenä Iso-Britanniassa.

Muutamasta nettilähteestä kuitenkin putkahti silmille asia, joka saattaisi selittää sen miksi hallakkoa on saattanut exmoorinponeissa esiintyä, mutta nykyään ei ehkä enää: Ancient Exmoor pony colouring in danger, The Exmoor Pony Society votes to discriminate against ponies - bad call. Näiden tekstien sisältö lyhyesti on se, että vaaleasävyisten ponien on ollut vaikea päästä rekisteriin. Jutun taustalla on nähtävästi valkoisten merkkien kielto. Laaja pangare-väritys voi aiheuttaa sen että ponien jaloissa on paljon vaaleata väriä, jota on ehkä vaikea erottaa valkoisesta, vaikka kyseessä ei siis ole varsinainen sukka. Jos tähän lisätään vielä hallakkogeeni, voivat jalat olla tosi vaaleat, kuten tiedämme vaikka vuonohevosista (esimerkki ruunihallakosta). Jospa siis onkin käynyt niin, että vaaleajalkaiset hallakot exmoorit on rajattu pois rekisteristä, koska niitä on pidetty värivirheellisinä (ja sanoohan rotumääritelmäkin "black points"). Tämä on kuitenkin vain ihan omaa arvailuani.

Virtuaalimaailmassa näkee toisinaan hallakoiksi merkittyjä exmoorinponeja, mutta myös näillä kuvassa on melko selkeä ruunikko, ehkä vaaleahko laajalla pangare-kuviolla. Omista poneistani ei hallakoita löydy eikä tule löytymäänkään ennen kuin löydän jotain kouriintuntuvampia todisteita siitä, että reaalimaailman exmooreilla esiintyy hallakkoa. Silti ei minulla ole minkäänlaista aihetta mussuttaa kanssaharrastajille vääränvärisistä poneista, koska hallakko on täysin sallittu väri exmoorilla. Siitä toki voisi sanoa jotakin, että onko värit tunnistettu kuvista oikein, mutta toisaalta sitten taas olen monta kertaa sanonut eri asiayhteyksissä että kaikki hevoset eivät aina ole niitä malliesimerkkejä väristään.

– S

Ei kommentteja: