sunnuntai, tammikuuta 07, 2018

Ionicin quarterit

Olenko minä koskaan sanonut miten paljon rakastan Ionicin quartereita? Jos en, niin sanon sen nyt: minä rakastan quartereita! Omia ja vieraita!


Quarterien tarina on samankaltainen kuin kovin monella muullakin rodulla: sitä kasvatettiin aluksi, sitten siitä luovuttiin ja ainakin suurin osa hevosista lopetettiin tai myytiin. Sitten se jotenkin palasi takaisin, lupaa kysymättä ja melkein vahingossa. En kyllä ihan ymmärrä, että mitä meidän päässä on liikkunut silloin vuosina 2005-07 kun niin monen rodun kanssa on näin käynyt. Onneksi olemme sittemmin tulleet järkiimme, ainakin osittain, onhan tuo jalostus muutaman rodun kohdalla edelleen melkoista rimpuilua sisäsiitoksen välttämiseksi. Vaan ei piitata nyt siitä.

Quartereidenkin jalostus saattaisi olla samanlaista rimpuilua, mutta onneksi on Pink! Pinkkiinhän keksittiin melkoisia määriä suvuttomia laukkahevosia ja sitten niistä kasvatettiin jonkin verran laukkavarsoja. No, Pink on olemassa edelleen, lopettanut toki ja tulee sellaisena pysymäänkin, mutta ne hevoset ovat siellä edelleen. Ja tietenkin vapaasti käytettävissä jalostukseen. Muutamia hevosia on siirretty ihan virallisesti Ionicin puolella, ne on samalla koulittu laukkaratsuista kelvollisiksi western-hevosiksi. Sen lisäksi Ionicin tammoilla saatetaan käyttää Pinkin oreja silloin kun on tarvis.

Lisäksi quarter on siitä jännä rotu, että vaikka se on olevinaan melko harvinainen, niin kyllä niitä kuitenkin löytyy kun vähän kaivelee. Muutama aktiivinen tai ainakin semiaktiivinen western-talli on pystyssä ja mitä olisi western-talli ilman quartereita, joten niitä on. Sitten löytyy muutama muukin omistaja ja kasvattaja, quarterien kanssa ei tarvitse ihan ypöyksin harrastaa. En tiedä mikä on laukkapuolen tilanne, pitäisi varmaan käydä vähän vakoilemassa vitosryhmän tilannetta.

Näiltä kasvattajilta löytyy pitkäsukuisiakin hevosia sekä vanhoja sukulinjoja, esimerkiksi Mayzie Mackenzien suku menee emän puolella ihan sinne virtuaalimaailman alkuvuosiin, on Punikin, Laakson, Fanononen, Kalmoniemen ja Vaahteran hevosia. Marinea omisti tuolloin joitain quartereita, mutta Mayzien sukuun ei ole osunut nähdäkseni ketään sellaista hevosta, joka olisi ollut Marinean omistuksissa, saati sitten kasvatteja. Läheltä kyllä liippaa, Need To Fly AQ:n suvusta kauempaa löytyy esimerkiksi Laakson Lucky, joka puolestaan on isä myös tamma Punikin Melianille, joka emänsä tavoin päätyi jossain vaiheessa elämäänsä ensin Virginialle vuonna 2002 ja myöhemmin Marineaan. Se on ihan mielenkiintoista kaivella näitä, Virginialla kun on historiaa vähän yhden jos toisenkin rodun kanssa.

Quarter on rotuna erittäin monipuolinen ja tyyppi vaihtelee kovasti linjan mukaan. Monet reaalimaailman laukkaquarterit ovat suvuiltaan hyvin täysiveripainotteisia (ns. appendix quarter), toisaalta vaikka täysiveriprosentti olisi suurikin, laukka-quarterit ovat silti rakenteeltaan tyypillisiä sprinttereitä: lihaksikkaita varsinkin takaosasta, tiiviitä, takakorkeita. Sitten on näitä halter-möhköjä (en pidä niistä sanottavasti, liika on liikaa), reining-hevosia, huntereita ja kaikenlaisia muitakin, aina käyttötarkoituksen mukaan. Olen niin pahoillani että Stiinun aikoinaan kirjoittama info-sivu quartereista on kadonnut jäljettömiin netistä, siinä oli selvitettynä perinpohjaisesti eri tyypit. Muistelisin tallentaneeni sen omalle koneelleni pitääkseni sen tallessa, mutta se taisi kuitenkin kadota muutaman vuoden takaisessa levyrikossa.

Ja tietenkin värit! Quarter on yksi värikkäimmistä hevosroduista, sillä esiintyy lähes kaikkia diluutiovärejä, päistärikköä, kimoa, sabinoa, splashed whitea ja joitain W-geenin muunnoksia. Vanhan white rulen poistuttua nämäkin ovat rekisterikelpoisia AQHAan. Tietenkin rautias on erittäin yleinen väri quartereilla, erikoisvärisiä hevosia on ymmärtääkseni melko pieni prosentti. Mutta virtuaalimaailmassa asia on toki aivan toisin, voitte vain kuvitella (tai no, näkeehän sen jo heti hevoslistauksestakin), että Ionicin quarterien kanssa villi värijalostaja on päässyt todellakin irti! Meiltä löytyy voikkoja, hallakoita ja samppanjavärisiä, hopeavärejäkin on Pinkistä mahdollisesti tulossa, mutta vielä ei ole Ionicissa ollut virallisesti hopeaväristä quarteria. Päistärikköjä on melko paljon, kimo sen sijaan on harvinainen, mutta löytyy meiltä yksi kimo sukulinjakin. Noihin kirjavuusasioihin en ole toistaiseksi sotkeutunut quarterien kanssa, ehkä jätän ne painteille.

Kaiken kaikkiaan quarter on sellainen rotu, jonka kanssa on ilo puuhata virtuaalimaailmassa!

–S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti