Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.
Ulkonäkö
Tovero on – kuten nimensäkin – yhdistelmä tobianoa ja jotain overo-kuvioista: sabinoa, splashed whitea tai framea, myös valkomerkkisyys lienee mehdollinen. Teoriassa olisi mahdollista, että tobianoon yhdistyisi useampia kuin yhtä overo-kuviota.
Tovero on yhdistelmäkuviona varsin monimuotoinen, mutta tässä on tyypillisiä toveron piirteitä:
– Tummat korvat, tumma väri voi levitä korvista otsalle ja silmien ympärille
– Toinen tai molemmat silmät siniset
– Turvassa, erityisesti suun ympärillä tumma laikku tai useampia
– Yksi tai useampi tumma laikku rinnassa, koko vaihtelee ja se voi levitä ylös kaulalle, erityisesti kaulan alaosiin
– Yksi tai useampi tumma laikku kupeilla, sen ympärillä voi olla pienempiä tummia laikkuja jotka sijoittuvat kylkiin tai lantion alueelle
– Yksi tai useampi tumma laikku hännäntyvessä tai sen lähettyvillä
Pienikuvioinen tovero voi näyttää esimerkiksi pienikuvioiselta tobianolta, jolla kuitenkin on tobianoille epätyypillinen iso päämerkki ja/tai sininen silmä. Suurimmillaan tovero on kokovalkoinen, jolla on tummaa väriä korvien ympärillä, ns. medicine hat ja mahdollisesti pienehköjä tummia laikkuja rinnassa, kupeilla ja/tai hännäntyven alueella.
Mihin on mahdollista sekoittaa?
Teoriassa tovero on helppo erottaa muista lehmänkirjavan kuvioista: siinä on aina jotain piirteitä "liikaa" verrattuna yksittäisten kuvioiden normaaliin ulkoasuun. Tunnistaminen ei silti ole välttämättä helppoa ja esimerkiksi toveron eri kyljet voivat olla hyvinkin erinäköiset. On ollut tapauksia, joissa tovero hevonen näyttää aivan perinteiseltä tobianolta toiselta puolelta katsottuna, toisella puolella taas on näkyvissä esimerkiksi toispuoleinen päämerkki tai herasilmä. Toisaalta isokuvioisella tobianolla voi olla paljon valkoista päässä, jolloin sitä voi helposti luulla toveroksi.
Esimerkkikuvia
– Ruunikko tovero, vaikka onkin merkitty tobianoksi... Tosi tyypillinen tapaus yllä esitetyn listan mukaan.
– Tovero, pohjaväri jokin tumma, ehkä tummanruunikko. Erittäin suurikuvioinen tovero, väriä on vain päässä (ainakin kuvatulla puolella). Se että onko tässä tobianoon oikeasti yhdistynyt juuri sabino, ei ole varmaa, vaikka niin hevosen värikuvauksessa sanotaankin. Ei se mahdotontakaan ole.
– Tovero, pohjaväri ruunikko tai rautias. Hyvin tyypillinen tämäkin on, paljon valkoista. Laikkujen reunat ovat varsin repaleiset, voi hyvinkin olla merkki sabinosta siellä taustalla.
– Rautias tovero, tai voisin kuvitella ainakin sellaiseksi. Osa tummista laikuista asettuu juuri kuten tyypillisellä toverolla, mutta selkälinjalla ja säkän kohdalla oleva tumma alue vähän epäilyttää. Voisin epäillä isokuvioiseksi frameksikin, mutta kun jalat ovat kokonaan valkoiset.
– Rautias tovero, mainitsin tämän jo framen kohdalla, mutta nyt kun olen selvittänyt enemmän toverosta, niin kyllä tämä selvä tovero on.
– Ruunikko tovero, jos ei näe päätä, tämä menisi varmasti ihan tobianosta, melko valkojalkaisesta sellaisesta, mutta kuitenkin. Iso päämerkki ja herasilmä kuitenkaan eivät ole tobianoille tyypillisiä. Tämän isäori Dancing Snow Boy löytyy netistä myös ja se on kokolailla poikansa kaltainen: ihan tyyppi-tobiano jos ei lasketa päätä mukaan, silläkin on jonkin verran valkoista päässä ja ainakin vasen silmä on sininen. Isäoriista sanotaan että testattu N/N OLWS, minkä tulkitsen siten, että tällä ei ole frame-geeniä. Jokin muu sitten. Emätammasta en löytänyt kuvaa, ruunikoksi quarteriksi merkitty kuitenkin.
– Ruunikko tovero, taas erittäin selkeä tapaus!
Esiintyminen ja yleisyys
Tovero on ainakin teoriassa mahdollinen kaikilla roduilla, joilla esiintyy tobianoa ja jotain overokuvioista. Yleisin se on melko varmasti painteilla.
Lyhenteet ja nimitykset
Wikipedia mainitsee toveron vaihtoehtoiseksi nimitykseksi toberon, mutta se on erittäin harvinainen nimitys.
Toverolla ei ole virallista lyhennettä olemassa, virtuaalimaailmassa se joskus lyhennetäät tov, tyyliin rn tov (ruunikko tovero).
Vieraskieliset nimet
Saksa & ruotsi: käytetään englanninkielistä nimitystä.
Genotyyppi
TO + FR
TO + SW
TOto + SAB
(TOto + W)
Huomattavaa periytymisessä
Toveron täytyy saada vanhemmiltaan sekä tobiano että jokin overo-geeneistä. Frame ja splashed white voivat tulla samalta vanhemmalta kuin tobianokin, ts. tovero + yksivärinen voi näissä tapauksissa tuottaa tovero-varsan. Koska sabino ja valkomerkkisyyden W-geeni liittyvät samaan KIT-geeniin kuin tobianokin, yksi vanhempi ei voi periyttää molempia. Tällöin tobiano tulee toiselta vanhemmalta ja sabinon tai W:n on tultava sitten toiselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti