Venäjänratsuhevosten on aika vanha rotu Ionicissa, jos lasketaan siitä, milloin ensimmäiset hevoset ovat tulleet ja ensimmäiset kasvatit syntyneet. Ensimmäinen venäjänratsuhevonen (tuolloin käytettiin vielä yleisesti nimeä orlov-rostoptshin) taisi olla ori Nerzes II, tosin sen päätarkoitus tallissa taisi olla enemmänkin RBSH-jalostus. Nerzesin varsa, tamma RD Kemikal (e. AG Keramik) puolestaan varsoi vuonna 2006 ensimmäisen Ionicin kasvattaman venäjänratsuhevosen, tamma Katya Ionin. Kuitenkin Nerzes, RD Kemikal ja Katyan isä Origam II ovat kadonneet kokolailla jälkiä jättämättä, mikä sinänsä on harmi, koska onhan RD Kemikalin emä vanhan Angelniemen kasvatti ja sen vanhemmat olivat niitä aivan ensimmäisiä venäjänratsuhevosia, joita virtuaalimaailmaan keksittiin. Oriita aion kuitenkin tulevaisuudessa käyttää meidän uusille suvuttomille tammoille ja mietin kovasti, jos "ottaisin takaisin" Katya Ionin.
Seuraava varsa syntyi vuonna 2008, sen vanhemmat Grozovoj GA ja Dosadno GA ovat jo sitten nykyisen jalostuksen vanhimpia kantahevosia ja ne esiintyvät meidän nykyisten hevosten suvuissa. Näyttäisi siltä että vuonna 2007 on ollut jonkinlainen "katko" venäjänratsuhevosten kanssa, vanhat on myyty ja lopetettu ja sitten vasta loppukesästä 2008 on keksitty kokonaan uusia hevosia. En muista kyllä yhtään oliko kumpikaan tietoinen päätös.
Joka tapauksessa vuodesta 2008 lähtien on venäjänratsuhevosia syntynyt vuosittain, vuosina 2008-2011 vai yksi varsa per vuosi, vuonna 2012 jo yhdeksän ja 2013 peräti 22 varsaa! Vuosina 2012 ja 2013 tulin keksineeksi ensimmäiset suvulliset tuonnit, tammat Alhimija GA:n ja Mozaika GA:n sekä ori Kljon GA:n. Tätä ennen olin keksinyt vain yksittäisiä suvuttomia hevosia.
Venäjänratsuhevonen on varsin harvinainen rotu virtuaalimaailmassa, pidänkin erityisenä onnena sitä, että olen kuitenkin saanut pyydystettyä Ioniciin muutaman vierassukuisenkin hevosen. Trzebielinohan noita kasvatti ja Hurmaaja, Nouvionistakin niitä on löytynyt, samoin kuin Susikalliosta. Kantahevosten määrä on kuitenkin kovin pieni ja meillä jalostus alkaa mennä jo siellä 2-3-polvisissa hevosissa, niin taannoin oli tarpeen keksiä lisää aivan uutta verta. Niinpä meille tuli täysisisarukset, ori Heliogram GA ja tamma Parisianka GA sukuineen. Näiden voimalla jalostus taas jatkuu jonkin aikaa, mutta olen luonnollisesti aina kiinnostunut kuulemaan myynnissä olevista venäjänratsuhevosista!
Venäjänratsuhevonen kuuluu eittämättä suosikkirotuihini. Se on kevyt, kaunis, puoliverityyppinen ratsuhevonen, rakenteeltaan yleensä hyvin moitteeton. Lisämausteen tuo värivaatimus, ihanteellisen venäjänratsuhevosen tulee olla musta tai tummanruunikko, vähäiset valkoiset merkit sallitaan, mutta suuret merkit, rautias, kimo ja kaikki erikoisvärit ovat pannassa. Kun muuten puljaa voikkojen ja ties minkä väristen otusten kanssa, tuntuu venäjänratsuhevosten kuvien selvittely helpolta: vaihtoehtoja ei ole liikaa! Yritän suosia mustia mahdollisimman paljon, mutta mustien hevosten kuvia ei lopulta ole tarjolla mitenkään runsain mitoin, niin ruunikkojakin meiltä löytyy. Muutamat ruunikoista (Sulamif GA, Milica Ion, Bronja Ion ja Mstislav Ion) ovat ehkä hieman turhan vaaleita, mutta olen ajatellut että tuonsävyinen nyt vielä menee, ovat kuitenkin enemmän tummia kuin suoraan vaaleanruunikoita ja mittavia merkkejä ei näistä ole kellään. Suosikkihevoseni kuvan perusteella on ori Vspylit Ion, kuvassa on oikeasti venäjänratsuhevonen ja pidän tuota oikeastaan ihanteellisena vrh:na rakenteeltaan ja tyypiltään, väristä tietysti nyt puhumattakaan.
Reaalimaailmassa venäjänratsuhevoseen on sallittua risteyttää muita ratsurotuja, lähinnä trakehneria, englantilaista täysiveristä, angloarabia ja ahaltekiä. Itse en tue missään tapauksessa risteytysjalostusta, vaan pysyttelen itse täysin puhdasjalostuksessa ja suosittelen sitä kaikille muillekin. Kirjoitin tästä jo vuonna 2013 (Venäjänratsuhevosen jalostus ja perustelin kantani. En ole vielä nähnyt yhtään hyvää syytä muuttaa mielipidettäni ja suhtautumistani asiaan.
Myöhemmin on jalostusohjeistus on muuttunut jonkin verran. Nyt sallitaan rajoitetusti myös joidenkin eurooppalaisten puoliveristen käyttö, mutta tämä on entistä kimurantimpi juttu: ensinnäkin vieraan veren käyttöä on reaalimaailmassa rajoitettu, toisekseen ensimmäisen polven risteytykset eivät ole rekisterikelpoisia venäjänratsuhevosia, mutta jos niiden tyyppi ja saavutukset ovat riittävän hyvät, niitä voi käyttää puhtaille venäjänratsuhevosille ja varsasta tulee sitten vrh. Virtuaalimaailmassa tunnetusti saavutuksia ei ole (älkää nyt vain tulko ipisemään mistään arvotuista kisatuloksista) ja tyyppi sekä väri ja merkit vaihtuvat joka kerta kun kuva vaihtuu, niin että tämä ei oikein toimi virtuaalihevosten kanssa. Puhdasjalostusta minulle, kiitos vain.
– S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti