sunnuntai, lokakuuta 15, 2017

Venäjänratsuhevosen jalostus, osa 2

Jatketaan vielä vähän venäjänratsuhevosista (vrh). Mainitsin edellisessä postauksessa tuosta jalostuksesta ja olen siitä kirjoittanut ihan erikseen jo aikaisemmin (Venäjänratsuhevosen jalostus), mutta tuo postaus on vuodelta 2013 ja vähän vanhentunut jo.

Pääasiallinen lähteeni on Olimpian englanninkielinen nettisivu, joka on käytännössä ainoa lähde, jonka olen löytänyt. Sitkeästä kaivamisesta huolimatta en ole löytänyt muitakaan lähteitä, mutta olettaisin että venäläisellä siittolalla olisi jokin käry asiasta. Eri asia sitten miten hyvin se on saatu ilmaistua englanniksi, tekstissä on tiettyjä epävarmuustekijöitä.

Vanha jalostusohje
Aikaisemmin vrh:n jalostukseen oli sallittua käyttää ainakin seuraavia rotuja:
– Ahaltekinhevonen
– Angloarabi
– Englannintäysiverinen
– Trakehner

Jokaisen jalostukseen käytettävän vierasrotuisen hevosen tuli täyttää vrh:n värivaatimukset (musta tai tummanruunikko, korkeintaan vähäiset valkoiset merkit) ja oletettavasti näillä oli myös jonkinlainen hyväksytysprosessi, mitä tahansa hevosta tuskin sai käyttää, vaan niiden tuli olla rakenteeltaan moitteettomia ratsuja. Muiden kohdalla tämä onkin useimmiten selvää, mutta kaikki ahaltekit tuskin olisivat seulaa läpäisseet. Vrh on kuitenkin puhtaasti ratsurotu ja rakennevaatimukset sen mukaiset.

Uusi jalostusohje
Uudemman Olimpian ohjeen mukaan vuosittaisesta astutusmäärästä maksimissaan 20% saisi olla ns. improver-rotujen oreja. Orien tulee olla risteytysjalostukseen hyväksyttyjä. Improver-rotuja ovat seuraavat:
– Ahaltekinhevonen
– Arabianhevonen
– Englantilainen täysiverinen

En tiedä, mihin angloarabi on jäänyt, voisi kuvitella sen kuuluvan tähän porukkaan myös. IMH mainitsee arabien yhteydessä erityisesti Siglavy-/Koheilan-linjat. Luulisin niiden käytännössä tarkoittavan venäjänarabeja, mikä tietenkin on loogista ja sopivaa. Voisin myös olettaa, että näiden hyväksyttyjen orien tulee täyttää värivaatimukset, ainakin jossain määrin jos nyt ei ihan kauhean tiukkoja olla.

Näiden improver-rotujen lisäksi vuosittaisesta astutusmäärästä maksimissaan 10% voisi olla muiden rotujen oreja, yleensä näiden mainitaan olevan eurooppalaisia puoliverisiä: hannovereja, holsteineja, trakehnereita jne. Sanamuoto jättää hieman epäselväksi sen, voidaanko käyttää muita kuin puoliverisiä ja jos voidaan, niin mitä. Väriasioista ei olla sanottu mitään, oma arvaukseni on, että ainakin kimoja ja erikoisvärejä varmaan toivottaisiin vältettävän.

Ainakin jälkimmäisessä tapauksessa varsaa ei kuitenkaan rekisteröidä puhtaaksi vrh:ksi vaan risteytykseksi. Jos tällainen risteytys läpäisee testin ja rakennearvostelun tai menestyy hyvin kilpakentillä, sitä voidaan käyttää vrh-jalostuksessa ja sen ja toisen vrh:n varsat rekisteröidään puhtaiksi vrh:iksi.
Siitä en osaa sanoa, koskeeko tämä sääntö myös noita hyväksyttyjen improver-rotuisten orien varsoja vai menevätkö ne suoraan rekisteriin puhtaina vrh:ina. Olettaisin kuitenkin jälkimmäistä eli kun on improver-rotu ja hyväksytty ori, on varsa suoraan vrh. Löysin tälle jonkinlaista vahvistusta selaillessani Rw-base.ru:ssa muutamana viime vuoden aikana syntyneiden vrh-varsojen sukuja.

Kun tästä sukujen selailusta tuli puhe, toki seasta löytyi pari outoa tapausta, yhdellä vrh-varsalla oli emänä hollanninpuoliverinen ja toisella trakehner. Noissa Olimpian ohjeissahan ei oltu mainittu muuta kuin oriit ja että niiden käyttö on sallittua tietyin ehdoin. Näiden varsojen isät olivat sitten kyllä vrh:ita. Ehkä puoliveritammat voidaan joillain ehdoilla hyväksyttää vrh-jalostukseen. Ja väreistä oli pidetty huolta: käytetyt vierasrotuiset hevoset olivat tummia ja merkittömiä tai pienimerkkisiä, yhtään poikkeusta en onnistunut nopealla surffauskierroksellani löytämään, mutta se ei välttämättä tarkoita vielä erityisesti mitään.

Ja mitä sitten Amerikassa tehtiin...
Vaikken haluaisi, on kaiketi silti pakko mainita yhdysvaltalainen (olettaisin näin) rotuyhdistys Orlov-Rostopchin Sporthorse Association. Yhdistys puhuu kyllä samasta Orlov-Rostoptshinistä kuin mikä on venäjänratsuhevonen uudemmalta nimeltään, mutta tuo rekisteriohjesivulle koottu lista rotuja on niin outo keitos, että minä ainakin jätän sen omaan arvoonsa ja suosittelen sitä ihan kaikille muillekin.

Lyhyesti: yhdistyksen pääkantakirjaan hyväksytään hevonen, joka täyttää rotumääritelmän (tämä on sentäs hyvä juttu) ja jonka suvussa on todistettavasti vähintään 25% venäläisverta, joka voi olla jotain seuraavista:
– Ahaltek
– Orlov-ravuri
– Ukrainanratsuhevonen
– Venäjänarabi
– Venäjänratsuhevonen
– Venäjänravuri
– Venäläinen englannintäysiverinen
– Venäläinen trakehner

Kolmipolvisesta suvusta saa löytyä edellämainittujen lisäksi seuraavia rotuja:
– Arabianhevonen (ei erityistä mainintaa venäläisestä)
– Budjonny
– Doninhevonen
– Englannintäysiverinen (ei erityistä mainintaa venäläisestä)
– Friisinhevonen
– Hollantilaiset lämminveriset
– Kabardiininhevonen
– Karabahinhevonen
– Latvianhevonen
– Lokainponi
– Tanskalaiset hevoset (frederiksborg, hyväksyttäneen myös DWB)
– Terskinhevonen
– Trakehner (ei erityistä mainintaa venäläisestä)
– Unkarilaiset hevoset
– Mahdollisesti muut modernit venäläiset ja entisen Neuvostoliiton alueella kehitetyt rodut, joilla on samaa jalostuspohjaa vanhan Orlov-Rostoptshinin kanssa

Okei. Näistä luetelluista roduista useimmilla on ollut jossain historian vaiheessa mahdollisesti jotakin tekemistä sellaisten hevosten kanssa, joita on joskus käytetty vanhan Orlov-Rostoptshinin luomiseen. Mutta että silti... Toki rekisteriohjeessa mainitaan useammin kuin kerran se, että rekisteriin hyväksyttävän hevosen on täytettävä se rotumääritelmä, joka onkin kattava, tarkka ja ihan sellainen kuin vrh:n pitääkin olla. Jos kuitenkin lähdetään noiden rotulistojen ja ohjeiden mukaan jalostamaan hevosta, niin ei sillä välttämättä ole sukunsa puolesta mitään tekemistä vrh:n kanssa. Lisäksi väreistä hyväksytään noiden perinteisten lisäksi mustanpäistärikkö ja "silver dun", mitä ihmettä silläkin varsinaisesti tarkoitetaan, tuskin kuitenkaan hopeanhallakkoa mitä tuo väritermi oikeasti tarkoittaa.

Mites sitten virtuaalimaailma?
Sanoinkin jo edellisessä postauksessa, että minulle puhdasjalostusta ja puhtaita vrh:ita, piste. Suosittelen sitä lämpimästi muillekin.

Tuohon amerikkalaiseen viritelmään ei nyt ainakaan kannata koskea. Tai jos välttämättä joku haluaa tuolle linjalle lähteä, ei tuon jalostushässäkän tuloksia kannata virtuaalimaailmassa ainakaan vrh:iksi merkitä, keksikää sitten vaikka jokin oma rotutermi sille, virtuaalinen Orlov-Rostoptshin, paitsi ettei sillä kyllä ole mitään tekemistä vanhan Orlov-Rostoptshinin kanssa. Eikä niin ollen venäjänratsuhevosenkaan kanssa.

Omat ongelmansa tuossa venäläisessäkin risteytys-versiossa on. Millä perusteella määritellään se maksimissaan 20% vuosittaisesta astutusmäärästä ja lasketaanko vuosi kalenteri-, VHKR- vai minkä vuoden mukaan? Kuka hyväksyy jalostukseen käytettävät oriit, kun tosiaan ihan mikä tahansa ei rakenteensa ja värinsä puolesta kelpaa? Ja mitä sitten kun eilen kelvollisen näköinen ja värinen ori vaihtaa tänään kuvaa ja muuttuu kelvottomaksi? Ja sitten jos lähtee noita puoliverisiä sekoittamaan mukaan niin pitäisi sitten kaikkien ostajienkin tietää, että se ensimmäisen polven risteytys ei ole vrh, mutta jos se on tarpeeksi hyvä niin sen ja puhtaan vrh:n varsat voivat sitten olla jo hyväksyttyjä vrh:ita. Niin ja sitten piti se hyvyyskin määritellä jollain tavalla. Nämä ovat vaikeita asioita virtuaalimaailmassa, eivät vain ja ainoastaan vrh:n kohdalla vaan vähän kaikkien muidenkin. Siksi monen rodun kohdalla mennään yleensä puhdasjalostuksella, vaikka reaalimaailmassa risteyttäminen tietyin ehdoin olisi mahdollista.

– S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti