Tämä teksti on osa väriteoria-sarjaa.
Ulkonäkö
Framella on valkoista väriä yleensä kyljissä ja päässä, ei niinkään jaloissa, lukuunottamatta tavallisia sukkia. Valkoinen väri ei yleensä ylitä selkälinjaa. Valkoinen kuvio on enemmän vaakasuora kuin pystysuora, kuten tobianoilla. Toisinaan laikkujen rajat ovat rikkonaiset, mutta sabinon kaltaista pitsireunaisuutta tai päistärkarvaisuutta ei esiinny. Toisilla yksilöillä laikkujen rajat ovat melko suorat, mutta laikut ovat yleensä epäsäännöllisempiä ja monimutkaisempia kuin tobianoilla. Herasilmät ovat melko yleiset.
Frame aiheuttaa pienimmillään vain (isohkon) päämerkin ja mahdollisesti pienen valkoisen täplän kaulalle tai runkoon. Jaloissa ei välttämättä ole valkoista lainkaan edes sukkien muodossa.
Suurikuvioisella framella on tummaa väriä lähinnä vain jaloissa ja selässä tai niskassa.
Mihin on mahdollista sekoittaa?
Pienikuvioinen frame näyttää käytännössä tavalliselta yksiväriseltä hevoselta, jolla on päämerkki. Sen erottaminen yksivärisestä ei-framesta on vaikeata eikä onnistu pelkän ulkonäön perusteella.
Jotkin framet voivat sekoittua muihin lehmänkirjavan tyyppeihin.
Esimerkkikuvia
– Piirretty ruunikko frame
– Rautias frame, tällä on paljon valkoista jaloissa, mutta muuten varsin selkeä frame.
– Rautias/punahallakko frame, varsin isokuvioinen ja jalat ovat kokonaan valkoiset, tässä voi olla mukana myös sabino tai jotain muuta. Framesta kertoo kuitenkin tumma väri selkälinjalla ja niskassa ja myös tuo kaulan alla oleva tumma väri.
– Rautias frame, varsin iso kuvio tälläkin, kaulalta valkoinen väri näyttää menevän yli selkälinjasta, mutta isoilla kuvioilla tätä tapahtuu. Kuvio on silti selkeämmin vaaka- kuin pystysuora. Jaloissa tälläkin on paljon valkoista.
– Rautias frame, varsin selkeä, pienehkö kuvio. Päässä on kuitenkin varsin maltillisesti valkoista.
– Rautias frame, tälläkin väri ylittää kaulasta selkälinjan, mutta kuvio on kuitenkin vaakasuora, joten ei oikein mene tobianosta.
– Rautias/punahallakko frame, erittäin selkeä frame siinä mielessä että jalat ovat kokonaan tummat. Laikkujen rajat ovat paikoin melko epätyypillisen rikkonaiset.
– Ruunikko frame, Sukupostin mukaan ihan testattukin ja on kyllä selkeä vaikkakin melko pienikuvioinen frame ulkoasunsa puolestakin.
– Mahdollinen rautias overo, todella valkoinen ja selkälinjalla ei ole lainkaan tummaa väriä, sitä on käytännössä vain korvissa, rinnassa ja kupeilla. Isä on todennäköisesti frame, emä varma tobiano, mutta tämä varsa ei ole pelkkä tobiano. Mietin jos voisi olla tovero eli yhdistäisi tobianon ja framen. En tiedä voisiko tuo olla pelkkä frame.
– Rautias frame, todella selkeä frame.
– Rautias frame, myös tämä on hyvin selkeä tapaus vaikka jaloissa onkin melko paljon valkoista ja kuvio ylittää kaulalta selkälinjan.
– Musta frame, selkeä frame tämäkin, kuvio on laajahko ja hyvin epäsäännöllinen.
Esiintyminen ja yleisyys
Framea esiintyy lähinnä amerikkalaisilla roduilla ja jossain vaiheessa kuvion ajateltiinkin olevan lähtöisin Amerikasta. Kuitenkin framea esiintyy myös englantilaisella täysiverisellä ja mahdollisesti afrikkalaisissa hevospopulaatioissa. Todennäköisempi vaihtoehto on se, että frame on vanha kuvio, siirtynyt vientihevosten mukana Amerikan mantereille (ainakin pohjois-Amerikkaan) ja säilynyt siellä kun se on sittemmin Euroopasta kadonnut. Framea esiintyy nykytiedon mukaan seuraavilla roduilla:
– Amerikanshetlanninponi (oletettavasti harvinainen)
– Australiankarjahevonen (yleisyydestä ei tietoa, peräisin paint-risteytyksistä)
– Englantilainen täysiverinen (erittäin harvinainen, tiettävästi kolme linjaa)
– Miniatyyrihevonen (melko harvinainen?)
– Mustangit (yleisyys riippuu linjasta)
– Paint Horse (yleinen tai melko yleinen)
Nimitykset ja lyhenteet
Framella ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä. Joskus siitä käytetään termiä kyljenpuoleinen kirjavuus, mutta frame, overo tai frame overo ovat yleisimmin käytetyt. Alunperin overo-termi tarkoitti kaikkia muita lehmänkirjavan kuviotyyppejä paitsi tobianoa, ts. overoilla valkoinen väri ei ylittänyt selkälinjaa. Näitä olivat framen lisäksi splashed white ja sabino. Nykyään jos overo-termiä näkee käytettävän, sillä tarkoitetaan useimmiten framea.
Vieraskieliset nimet
Englanti: frame, frame overo, overo
Ruotsi: käytetään englanninkielistä nimeä
Saksa: käytetään englanninkielistä nimeä
Genotyyppi
FRfr
(Joskus FR:n sijaan käytetään geenistä kirjainta O (overo).)
Huomattavaa periytymisessä
Frame on dominoiva geeni eli se ei voi hyppiä sukupolvien ylitse. Haastavan asiasta tekee se, että osa frameista on niin pienikuvioisia, että niitä pidetään tavallisina yksivärisinä. Tällöin voi käydä niin, että yksivärisille vanhemmille näyttää syntyvät kirjava varsa sattumanvaraisesti.
Frame on homotsygoottina letaali. FRFR-varsa syntyy kokovalkoisena, sen suolistossa on kehityshäiriö ja se kuolee muutaman vuorokauden kuluessa syntymästään. Näistä puhutaan yleensä nimellä OLW (overo lethal white), OLWS (overo lethal white syndrome) tai LWS (lethal white syndrome). American Paint Horse Association suosittelee kaikkia ei-tobianoja kirjavia geenitestattaviksi framen suhteen, jotta näitä OLW-varsoja ei syntyisi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti