sunnuntaina, lokakuuta 29, 2017

Ionicin trakehner-suvut

Kuten edellisessä postauksessa todettiin, Ionicissa kasvatettiin trakehnereita ihan alkuvuosina, sitten tuli taukoa. Kun homma pyöräytettiin käyntiin uudestaan, hankittiin kokonaan uudet jalostushevoset, käytännössä aloitimme siis aivan uudelta pohjalta, ostohevosten voimin. Tässä on nyt katsaus meidän nykyisen trakehner-jalostuksen kantahevosiin, tarkoitan tietysti siis ostettuja trakehnereita, en esimerkiksi täysiverisiä, joita on käytetty trakehner-jalostuksessa.

EVERGREYSTÄ OSTETUT
Vuonna 2010 tuli jonkinlaisen tauon jälkeen ensimmäiset "uuden aallon" trakehnerit Ioniciin nimenomaan Evergreystä, josta ostin muutaman hevosen.

o. Karate Kid SIN
Karate Kid oli puoliksi täysiverinen ja koulupainotteinen, kuten vissiin kai kaikki Evergreystä ostetut trakehnerit. En osaa arvioida sen paremmin sen sukua, ovatko nimet harvinaisia vai yleisiä muilla talleilla.

t. Fior Fresia SIN
Fresialla on kaksipolvinen suku, isä on täysiverinen, jonka emä puolestaan on pinkkiläinen ex-laukkuri End Of Ignorance GA. Muistaakseni Pinkistä myytiin useampikin täysiverinen (tammoja kaiketi) Evergreyihin jalostuksen tueksi, alla esitellyllä Palm Beach SIN:llä on emänä myös Pinkin hevonen. Eikä se paljon haitannut että olivat laukkahevosia, suurin osa ei kai edes kovin menestyneitä. Ne kaikki tulivat kuitenkin ratsujalostukseen. Sitä sitten en tiedä, miten paljon niitä käytettiin, oliko muita kuin End Of Ignorance GA ja Night On Beach GA ja mahtaisiko näitä löytyä muiltakin talleilta vielä kuin vain meiltä. Saa ilmiantaa jos tiedätte.

t. Palm Beach SIN
Palm Beach on anglo-trakehner, koulupainotteiseksi merkitty vaikka sen emä oli tosiaan Pinkistä lähtöisin oleva laukka-xx Night On Beach GA. Se tosin ei koskaan kovin kummoisesti laukoissa pärjännyt ja myytiinkin ratsuksi. Sitä en muista/tiedä, kilpailiko se laukkauransa jälkeen kouluradoilla, mutta ainakin sitä käytettiin ratsuhevosjalostuksessa. Palm Beachillakin noita varsoja kyllä on useampi kuin vain pari-kolme, sitä on käytetty monipuolisesti, koska trakehner-varsojen lisäksi sillä on paitsi FWB-varsoja, myös AWB, palomino-pv, random pv ja knabstrupikin vielä.


KERPALTA (POEM'S) OSTETUT
Vuonna 2012 Kerppa myi pois vanhoja hevosia Poem'sista ja me tietysti tartuimme tilaisuuteen saada tallille iso lauma enimmäkseen vanhasukuisia puoliverisiä, trakehnerit olivat hyvin edustettuna ostohevosten joukossa. Nimenomaan Kerpan hevosten ansiosta meillä on nykyään niinkin paljon vanhoja sukulinjoja Ionicissa ja kun sanon "vanhoja", tarkoitan todellakin vuosia 2000-2002. Brokster, Oroaq, Regina Orwill, Alté, Bellantine's Pavlova, Skyé, My Name Is Bond, Jitterbell ja niin edelleen.

t. Diablerie SIN
Diablerie tuli Kerpalta, vaikka onkin Evergreyn kasvatti. Suku on hyvin tyypillinen mitä Kerpalta meille tuli: on tunnettuja vanhoja nimiä ja on tuntemattomampia vanhoja nimiä, seassa myös vähän tuoreempia sukulinjoja.

t. Dreamie de Poemé
Dreamien suvusta löytyy useitakin vanhoja, kuuluisia nimiä, mutta näiden lisäksi suvussa on paljon myös tuntemattomampia ja harvinaisempia vanhoja nimiä. Nämä tämmöiset ovat aina erinomaisia jalostushevosia, niitä voi surutta yhdistellä tuoreempiin sukulinjoihin ja Virginia tietenkin vaipuu nostalgisiin muistoihinsa näitä katsellessaan.

t. Ivera Polka
Minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa tai edes mielikuvaa Iveran kasvattajasta Polka Trakehnerista, Ivera tuli meille Kerpalta. Toisaalta Iveran suku on kyllä vanhaa eikä voida mitenkään puhua siitä, että se olisi jotenkin kasvattajansa luomaa sukulinjaa. Iveran emä on Kerpan kasvatti ja isä Imperan kasvatti, vanhoista linjoista molemmat. Iveralla on suhteellisen pitkä suku ja sieltä löytyy paljon vanhoja kuuluisia nimiä sieltä virtuaalimaailman alkuajoilta. Olimme erittäin iloisia saadessamme Iveran Ioniciin, nyt kuitenkin vähän harmittaa että se ei jättänyt kuin yhden trakehner-varsan, senkin täysiveri-oriista.

t. Nobliata de Poemé
Nobliatan emänisä on meidän keksimä Zeroboik, tullut Ioniciin alkuvuodesta 2005! Nobliata onkin vanhasukuinen, ehdottomasti, mutta sen suvusta puuttuvat tyystin nämä kuuluisat isot nimet. Nobliata jätti täysiverioreista pari anglo-trakehner-varsaa, koska meillä ei ollut tarjota sille pitkäsukuista, erisukuista, este- tai edes kenttäpainotteista trakehner-oria.

o. Sioux de Poemé
Sioux'lla on pitkähkö, hieman epätasainen suku. Vanha, mutta sieltä puuttuvat nuo isot nimet. Ja lisäksi se on käytännössä puoliksi ionicilainen: isänisä on Zeroboik, emänisä meidän kasvatti Henry Ion, jonka vanhemmat Hibernion ja Petronija ovat meidän tuonteja vuodelta 2004.


SEKALAISET
Evergreyn ja Kerpan hevosten lisäksi olemme ostelleet trakehnereita sieltä sun täältä, yksittäisiä hevosia. Näiden joukossa ei kovin montaa vanhasukuista ole, koska niitä vanhasukuisia tarttui matkaan Kerpalta niin paljon. Niinpä olemme olleet kiinnostuneita uudemmista ja siis meillä harvinaisemmista sukulinjoista.

t. Adette RC
Adette on kaksipolvinen kouluratsu, peräisin Revenancesta, josta en muuta sitten tiedäkään. En tiedä miten pitkäaikainen siittola Revenance oli tai miten yleisiä nuo Adeten suvussa olevat nimet ovat. Isä Nicotinecall PB:llä on jonkin verran varsoja ja toki Skurvashin hevoset ovat suhteellisen paljon käytettyjä, jos minä mitään olen ymmärtänyt.

t. Aesar Ballencia
Kolmipolvinen, koulupainotteinen Ballencia on tuoreehko hankinta, joka on ehtinyt jo jättää pari trakehner-varsaa, yhden FWB:n ja yhden SGSH:nkin. Sen suku on siinä mielessä mielenkiintoinen, että siitä ei löydy mitään vanhoja hevosia. Ymmärtääkseni nuo kaikki ovat melkoisen tuoreita jalostushevosia ja se on ihan tärkeä pointti, koska meillä niitä vanhasukuisia trakehnereitakin löytyy määrissä.

t. Artemis Ion
Tämä nyt ei ole varsinaisesti ostohevonen, vaan oma kasvatti, mutta emä on meidän täysiveritamma ja isä vanhasukuinen trakehner-ori Royal Artemis, josta piti ihan välttämättä saada varsa aikanaan eikä sitten ollut muita tarjolla kuin täysiverisiä. Isän suku on tosiaan melko kattava läpileikkaus virtuaalimaailman alkuaikojen trakehner-jalostuksesta enkä nyt tarkoita sitä, että sukuun on eksynyt yksi Ion-hevonenkin. Vuonna 2004 aloittanut Ionic painii tässä lajissa juniorisarjassa.

t. Born This Way J
Lyhytsukuinen, estepainotteinen trakehner on ollut meillä aika eksoottinen näky, kun niin moni on pitkäsukuinen ja kouluratsastus tunnetusti omistajien lempilaji. Born This Way onkin meidän estepainotteisten trakehnerien suoranainen kantatamma ja muutenkin sitä on käytetty pv-jalostuksessa. Sillä on 10 varsaa, joista 7 on FWB:itä ja loput trakehnereita. Sen trakehner-varsoilla ei ole mitään järjettömiä varsamääriä, täytyy vähän katsoa perään, ettei sukulinja pääse katoamaan.

t. Demo's Donna Karan
Donna on pitkähkösukuinen koulutamma, jolla on kiva suku. Suku on sillai semi-vanhaa, vanhimmat sukupolvet ovat eläneet selkeästi ennen 2010-lukua, Adoronkin laskisin melko vanhaksi kasvattajanimeksi, mutta niin vanhaa suku ei ole, että sieltä löytyisi noita "nostalgianimiä". Ja sitä minä en ymmärrä, että miten saatoin mennä myymään Nonsheiniin Donnan ja Sioux'n orivarsan Dior Hommen. Nyt kun katselee, niin olisi sen voinut itselläänkin pitää...

t. Lumen Maribell
Maribellilla on kolmipolvinen, estepainotteinen suku. Sitä ei voi sanoa vanhaksi, pikemminkin päinvastoin. Lopetin Maribellin jonkin joukkosurman yhteydessä eikä se varsonut kuin yhden puhtaan trakehner-varsan. Parempi sekin tietysti kuin ei mitään ja toisaalta Maribellista jäi huippu-upealla suvulla varustettu FWB-ori, jonka isä on Vegasin sf-ori.

o. Necromancer WK
Necromancer tuli Viivuskalta. Sillä on pitkä suku, täydet viisi polvea enkä mene vannomaan meneekö jostain kohdin vielä pidemmällekin. Osittain suku on myös vanhahkoa, mutta ei niin vanhaa että sieltä löytyisi Altéa ja kumppaneita. Kaikenkaikkiaan suku oli oria hankittaessa sellaista, ettei noita nimiä meidän hevosista löytynyt, joten Necromancer oli arvokas siitosori. Se jätti useamman FWB-varsan ja pari puhdasta trakehner-varsaakin.

o. Susikallion Abellinio
Abellinio tuli meille vastikään kasvattajaltaan, se on pitkäsukuinen kouluori. Ja pääpiirteissään suku on hyvin pitkälle sellaista, jota meiltä ei löydy. Which is nice.

o. Vision CENS
Vision on toinen hyvin tuore tulokas, pitkäsukuinen sekin, mutta estepainotteinen, toisin kuin Abellinio. Suku on myös meillä varsin tuntematonta, erikoisuutena voi kai mainita sen että suvussa on jonkin verran Dark-hevosia, Dark Side Trakehnersin kasvatteja, joita meillä ei ole sinänsä koskaan ollut. Vissiin niiltä kai vaadittiin kisaamista tai kasvattajalla oli joitain muita ehtoja niin että pysyttelimme hyvin pitkälle erossa sen tallin tuotoksista.

– S

4 kommenttia:

Isla Tiusanen kirjoitti...

Tää postaus sai mut himoamaan jonkinlaisen "muinaismuiston", jolla olisi suvussa ne nykypäivänä vältetyt Altet ja muut. En itse tuona aikana ole nettimaailmassa ollut joten henk.koht kyseessä olisi minulle uutta sukua:D

S + Gin kirjoitti...

No meiltähän niitä saa :D

Haluan kuitenkin korjata vähän tuota välttely-asiaa, koska eivät nuo nimet ole nykyään mitenkään erityisen välteltyjä, eivät ole mielestäni olleet sitä ainakaan vuosikymmeneen. Tietenkin vanhat nimet suvuissa tarkoittavat lähes poikkeuksetta sitä, että suvut ovat pitkiä ja monet kyllä välttelevät pitkäsukuisia.
Eikä noilla vanhoilla nimillä välttämättä ole nykyisten harrastajien silmissä mitään erityistä arvoa, kun sivut ovat kadonneet ja kuvia ei ole eikä kisatuloksiakaan, luonnekuvaukset ovat hyvin ylimalkaiset ja niin edelleen. Senaikuiset hevoset eivät siis ole mitään loistoyksilöitä nykyajan mittapuun mukaan, pikemminkin päinvastoin. Että jos ei näe mitään arvoa vanhalla ja historiallisella suvulla, niin eipä sitä noita nimiä ihan ehdoin tahdoin varmaan hevostensa sukuihin halua.

Siksi olenkin enemmän kuin halukas myymään "vähemmän muinaiselle" harrastajalle vanhasukuisen hevosen! Ensi keväälle on kaavailtu useampiakin varsoja, sekä puhtaita trakehnereita, anglo-trakehnereita ja puoliksi trakehner-sukuisia FWB:itä.
Näin ihan kylmiltään suosittelen, että vanhempia valitessa vilkaiset trakehner-oreista ainakin nämä:
Ivory Ion
Mordor Ion
Ring Bearer Ion
Rüdiger Ion
Strahlend Ion

Tammoista ainakin osittain vanhasukuisia ovat nämä:
Dreamcatcher Ion
Pallas Athene Ion
Tonkawa Ion
Wichita Ion

Monella näistä on täysiveristä tai shagyaa suvussaan, meidän toistaiseksi ainoa trakehner-jalostuksessa käytetty shagyaori on osin erittäin vanhasukuinen ja joidenkin täysiveristenkin takaa löytyy Ionicia vanhempia sukulinjoja. Kannattaa katsella ainakin sellaisia nimiä kuin SK Grand Duke ja sen isä MVS Lord Fenton.

Isla Tiusanen kirjoitti...

Rudiger Ion ja Dreamcathcer Ion oli mielenkiintoisia kun katselin noita hevosia lävitse :) Se on kyllä totta että nuo aivan alkuaikaiset hevoset eivät ole mitään nykyajan kisa- ja meriittihirmuihin, mutta vanhasukuiset ovat kiinnostavia kun koko sukua ei näy heti sukutaulusta (ellei ole monen polven sukutaulu) ja nyt ne ovat harvinaista kauraa kun lyhytsukuiset on jotenkin "in" tällä hetkellä.

Isla Tiusanen kirjoitti...

Tuo luomasi Wizzeria linjaus on todella mielenkiintoinen jota Ring Bear Ion edustaa!