sunnuntaina, lokakuuta 22, 2017

Ionicin ukrainanratsuhevoset

Tervetuloa tutustumaan meidän ukrainanratsuhevosiin!

Ukrainanratsuhevosesta ei koskaan pitänyt mitään sen kummempaa kasvatusrotua tulla, mutta silti siitä tuli. Tiettävästi ensimmäiset ukrainanratsuhevoset tulivat meille vuonna 2006, ensin suvullinen tamma Nelda's Devora, sitten ostin suvutoman oriin Rikkard-Nonstopin ja itse keksin toisen Blagorod GA:n, suvuton ori sekin. Seuraavana vuonna tuli sitten lisää suvuttomia hevosia, oreja ja tammoja. Ensimmäiset kaksi varsaa syntyivät jo vuonna 2008, sen jälkeen niitä on syntynyt joka vuosi, lukuunottamatta taukovuotta 2011.

Että mitäkö varten ostimme ja keksimme nuo ensimmäiset ukrainalaiset? Jaa-a kuulkaa, kai se vain oli se että kun halvalla sai... Ja sattui olemaan myynnissä, ainahan sitä niin meikäläisen kuin Virginiankin silmä tarttuu niihin eksoottisiin otuksiin ja ukrainalainen on kyllä virtuaalimaailmassa sieltä harvinaisemmasta päästä. Myönnän että itsellenikin ukrainanratsuhevonen oli pitkään vähän sellainen "no katotaan ny"-rotu, mutta jotenkin tässä viime vuosien aikana se on päässyt vähän hiipimään ihon alle, sekin. Ukrainanratsuhevonenhan on nimensä mukaisesti ratsu, laadukas ja suorituskykyinen sellainen. Tyypiltään se on hyvin puoliverimäinen, keskiraskas tai kevyehkö eikä ehkä ihan niin sliipattu kuin keski-eurooppalaiset puoliveriset. Jotkin yksilöt muistuttavat hieman täysiveristäkin.

No, ukrainanratsuhevosen kasvatus alkoi meillä siis hyvin pienestä ja vaikka vuosien mittaan on uusia jalostushevosia keksitty ja ostettu, ei niitä ole lähellekään tarpeeksi. Niin että itselleni muistutukseksi: kun seuraavan kerran ukrainalaiset otetaan käsittelyyn, uusia hevosia on keksittävä. Tällä kertaa vielä pääsin siitä hommasta (ukrainalaisten nimien keksiminen on lievästi sanoen haastavaa), mutta jatkossa on pakko tuoda uutta verta ja paljon, jos meinaa jatkaa noiden kanssa.

– S

Ei kommentteja: