keskiviikkona, joulukuuta 07, 2022

Joulukalenteri 07: esittelyssä Kaukovalta

Keskustassa esitettiin toive, että joulukalenterissa voitaisiin esitellä virtuaalitalleja. Niin voitaisiinkin! Tämä tallien esittely on jäänyt aika tavalla sivuun. Männävuosinahan minä valitsin aina kuukauden alussa Ionicin pääsivulla näkymään kuukauden oriin, tamman ja tallin, ja esittelin niitä blogissakin. Mielenkiintoiset virtuaalitallit -tunnisteen alta niitä löytyy edelleen.

Ajattelin ensimmäisenä tarttua vanhaan tuttuun tai ehkä tuntemattomaan, nimittäin Kaukovaltaan. Talli on perustettu jo vuonna 2012 ja on minun ymmärtääkseni ollut koko tämän kymmenen vuoden ajan säännönmukaisen aktiivinen. Alunperin talli aloitti Suntuubissa, mutta siirtyi sen lopettaessa Altervistaan ja jatkaa nyt siellä.

Kaukovalta on virtuaalitalliksi vähän erikoinen, se tulee selväksi jo pääsivulta. Se ei ole mikään kilpatalli eikä varsinainen siittolakaan, vaan sijoituspaikka loppuelämän kotia etsiville hevosille. Näissä merkeissä minäkin siihen ensimmäisen kerran törmäsin, sillä omistaja lähestyi minua vuosikausia sitten Pinkin hevosten tiimoilta, että voisiko hän ostaa niitä Kaukovaltaan. Toki se minulle sopi ja Kaukovallasta löytyykin melkoinen lauma vanhoja GA-laukkahevosia sekä myös Pinkin ja Ionicin kasvatteja.

Rotuvalikoima on muutenkin mehukas sillä eri rotuja on toista sataa. Monen rodun yksilömäärä on kuitenkin pieni, joten hevosten määrä kokonaisuudessaan ei vielä uhkaa Ionicin kärkisijaa. Seasta löytyy yleisiä rotuja, kuten suomenhevosia, arabeja ja montaa sorttia ponia ja puoliveristä, mutta on siellä harvinaisempiakin: shagya, abstang (!), dalesponi, boulonnais, navarranponi (!!) ja kaikenlaista muuta. Olettaisin, että jos tarvitsee hevosia jalostukseen, niin astutukset ja tilausvarsat onnistuvat kyllä kysyttäessä. Itse ainakin olen varsottanut omia tammojani noista Kaukovallan shagya-oreista. 

Kaukovalta muistuttaa kovasti Ionicia, ei vain hevosten määrässä tai rotujen paljoudessa. Hevosilla ei juurikaan kilpailla tai jos kilpaillaankin, ei tuloksia juurikaan ole merkitty niiden sivuille. Luonnekuvauksiakaan ei mitenkään suuressa mitassa ole ja kuvissa suositaan hävyttömästi vapaastikopioitavia gallerioita ja Bob Langrishia.

Hevosten lisäksi Kaukovallasta löytyy muitakin eläimiä: kissoja, koiria, kaneja ja sekalaisia muita. Kehuinhan vastikään hankkineeni Kaukovallasta Ioniciin cockeri-nartun ja maatiaiskollin. Koirarotuja on myös monipuolisesti, mutta kissoista löytyy vain maatiaisia.

Sellainen on Kaukovalta. Toivotan tallille pitkää ikää ja menestystä, koska se on mielestäni varsin virkistävä poikkeus virtuaalitallien joukossa!

Ei kommentteja: