torstaina, joulukuuta 08, 2022

Joulukalenteri 08: esittelyssä 12 kasvattia vuoden varrelta

Kun tämä vuosi nyt alkaa olla tosiaan kalkkiviivoilla, ajattelin esitellä kuluneilta kuukausilta sekalaisen lauman kasvatteja. Aloitan kylläkin viime vuoden joulukuusta, koska tässä kuussa nyt ei montaa ole ehtinyt vielä syntyä.

Joulukuu 2021: lip-o. Slavo Romana I

Tämä ori sai alkunsa kun huhuilin lipizza-orien perään Keskustassa. Lipizza on meillä pieni rotu ja ulkopuolisten hevosten käyttö jalostuksessa on siis tuikitärkeää. Valitettavasti lipizzoja on kovin vähän muuallakaan, mutta onneksi sentään muutama löytyi. Tämän isä on siis Slavo Radon, Zonjietin omistama ja Kerpan kasvattama kaksipolvinen lipizza. Enpä koskaan tiennyt että Kerpalla RDN:ssä olisi ollut lipizzoja, vaan toisaalta, mitäpä siellä ei olisi ollut. Hienoa kuitenkin että oli ja että on vielä tallessa. Ja hienoa, että sain siitä ja omasta tammastani varsan. Tulee ihan käyttöön.

Tammikuu 2022: nvh-t. Ionin Hannemor

Hannemorin mainitsin jo keväällä listatessani suosikkinimiäni, sillä olen luvattoman ihastunut sen nimeen. Jalostuksellisesti Hannemor on kyllä pussinperä, sillä myös tallin vuonislauma on tosi pieni ja kaikki alkavat olla sukua keskenään, joten meiltä ei tälle soveltuvaa oria löydy. Tarttis tehrä jotakin...

Helmikuu 2022: ox-o. Yaron Tajalddin

Tajalddin on siinä mielessä tavallinen Ionicin arabi, että sen suku on aika paljolti meidän omia tuontihevosia ja että se kilpailee ARJ:n porrastetuissa saddleseatia ja ajoluokkia. Poikkeuksellisen siitä tekee se, että se on puhdas venäjänarabi ja sen isänisä on ulkopuolinen ori. Niin, jos jollain on tietoa missä menee suvuton SRA-ori Talisman, niin kuulisin mielelläni. On vähän hukassa (ja paha periköön kaikki ne hevoset, jotka eivät ole VRL:n rekisterissä).

Maaliskuu 2022: tersk-t. Sojuz Ionnaja

Tämäkin on mainittu blogissa aiemmin, nimittäin siinä yhteydessä kun kirjoitin hevosten kuvien realistisuudesta ja miten olisi kiva, jos ne olisivat tosiaan realistisia. Tämä ei kyllä ole kauhean tersk-mäinen, mutta kun piti saada oikea väri. Tällä kuvalla nyt mennään. Tämän suvussa ei ole mitään poikkeuksellista, aivan tyypillinen tersk-suku Ionicissa: pitkä, vanha ja täynnä omia hevosia. Tosin se muistuttaa minua siitä, että minun pitäisi saada oma henkinen kalenterini käännettyä 2020-luvulle. Nimittäin ajattelen aina tämän isänemän sukuineen jotenkin uudeksi tuontihevoseksi. Tosiasiassa toin Shipovnikin sukuineen jo vuonna 2010...

Huhtikuu 2022: a-trak-t. Calacirya Ion

Calacirya on yksi niistä hevosista, joille pitäisi tehdä pidempi sukutaulu, ihan vain huvin vuoksi. Tuttuun tapaan sivuilla on vain 5-polvinen suku, mutta se menee paikoin muutaman polven pidemmälle. Mikään 20 sukupolven hirmu tämä ei ole, mutta varsinkin isänemän takaa löytyy kaikenlaista vanhaa, kuten Laakson-hevosia ja emänisän suvussa on mm. Wizzerria, siellä jossain pitkällä.

Toukokuu 2022: clyd-o. Hazel Grove of Ion

Tässä lienee Ionicin ensimmäinen clydesdale-kasvatti ikinä!

Kesäkuu 2022: qh-t. Colorado Doll Ion

Tällä on mielestäni monipuolinen suku. Isänisä on ulkopuolinen ori Newa Road Ranchilta. Isänemä on tuorein qh-tuontisuku. Emänisä on Ionicin ns. perussuku, jossa on noita oikeastaan vanhimpia tuonteja, mm. ori Shutter Dan GA ja vanha RDN:n kasvatti ja emänemä polveutuu taas Pinkin laukka-quartereista.

Heinäkuu 2022: poitou-o. Tibère d'Ion

Poitounhevosesta on vähän vahingossa tullut sellainen muutaman kymmenen hevosen rotu. Juuri tänä syksynä keksin muutaman uuden oriin, vaikka vasta viime syksynä keksin edellisen kerran hevosia. Niihin viime vuonna keksittyihin kuuluu mm. Tibèren isä, sen emä on vähän vanhempi tuonti jo.

Elokuu 2022: hackn-t. Marimin Ion

Marimin saattaa olla meidän ensimmäinen hackney-kasvatti ikinä, ei ainakaan viime vuosina ole moista syntynyt. Tarvitsisi joskus oikeasti kahlata läpi kaikkien vuosien kaikki kasvatit, muttei mennä siihen nyt. Mariminin molemmat vanhemmat ovat Chaon kasvatteja, mutta emänisä on Ionicissa vuosina 2004-06 asunut Sailor Radon, Kerpan kasvatteja, kuten nimestä näkyy. Marimin on kisannut ARJ:n saddleseat- ja ajoluokissa itsensä jo valmiiksi porrastettujen puolella.

Syyskuu 2022: sdb-o. Few Dates For Valentine

Tämä on yksi ihan tuoreimpia saddlebred-tulokkaita, sivutkin olen tehnyt vasta muutama päivä sitten. Sen emä on yksi niitä ARJ-hevosia, jotka keksin syyskesällä tuskastuttuani siihen, ettei minulle ollut ilmoittaa hevosia ARJ-kisoihin. Isä onkin vanhempaa perua ja nyt syksyllä teetin näistä ison lauman yksipolvisia saddlebredejä. Jos nimeä ihmettelette, niin siihen sain inspiraation Cassandralta.

Lokakuu 2022: isl-t. Eldrimma frá Jón

Eldrimma on askellajihevosten tavoin aloitellut jo kisauraansa porrastetuissa, itse asiassa kirjoitushetkellä se on jo vt. 7 eli kohtahan se onkin jo valmis siltä saralta. Se tarkoittaa sitä, että myös vanhemmat alkavat olla laatiskunnossa, kunhan laatis nyt joskus palaa toimintaan. Eldrimman isä pitää muuten mainita, sillä se on osto-ori Ravenwoodista, ei oma kasvatti.

Marraskuu 2022: pre-o. Frontino de Ion

Frontino on tuoreimpia ja myös pitkäsukuisimpia andalusia-kasvatteja. Sukua on täydet 4 polvea ja paikoin mennään viidenteenkin asti. Ja kyllä, siellä on samoja nimiä sekä isän että emän puolen suvuissa. Minkäs teet, alkaa olla niin paljon ahdasta linjoissa ettei voi välttää. Joo, andalusioidenkin puolella tarttisi tehdä jotakin.

Ei kommentteja: