sunnuntaina, joulukuuta 11, 2022

Joulukalenteri 11: vuonohevoset ja hallakkoväritys

Tämä keskustelu heräsi vajaa pari vuotta sitten Discordissa, mutta siitä on ollut myöhemmin puhetta mm. Keskustan värikeskustelussa. Toki monet ovat sen ainakin noin periaatteessa tienneet "aina", minäkin, mutta ainakaan minä en ole osannut oikein sitä tuoda julki vaikka olen asiasta sivulauseessa maininnut monta kertaa.

Vuonohevoset ovat tunnetusti aina hallakkovärisiä. Ruunihallakko on väreistä yleisin. Ja koska vuonohevonen on Suomessakin tuttu rotu, monelle hevosihmiselle sana "hallakko" tarkoittaa juuri sitä väriä, mitä vuonohevoset ovat. Tässä kuitenkin voidaan mennä metsään pahemman kerran!

Vuonohevosten väritys on aina tosi vaalea ja kirkassävyinen verrattuna muunrotuisiin hallakoihin. Vuoniksilla myös harjan ja hännän kaksivärisyys näkyy aina selvästi, mitä vielä korostaa perinteinen tapa leikata harja pystyksi niin että tumma keskikohta näkyy. Useimmilla vuonohevosilla myös jalat ovat varsin vaaleansävyiset. 

Esimerkkinä toimikoon tämä RL-ruuna kuvineen, vaikka se minusta onkin vuonohevoseksi jopa tumma. Sen peitinkarva on pääosin tuollaista vaaleanruskeata ja vuoniksille tuttuun tyyliin harjan sivuosat ovat valkoiset ja keskiosa tumma (kaikilla hallakkoväreillä harjan keskiosa ei ole musta tai välttämättä edes tumma, mutta ruunihallakoilla on). Sama jatkuu hännässä, joka on kokonaiskuvaltaan kaksivärinen myös. Jalat ovat varsin vaaleat, tumma väri ylettyy selkeästi vain vuohisiin asti. Etupolvissa ja kintereissä on tummempaa sävyä ja yleensä näissä kohdissa näkyy ne hallakkovärien seepraraidat. Täällä on lähinnä jotakin merkkejä etusissa. Ja se, että onko tuo väri nyt varsinaisesti mustaa vai tummanruskeata, niin siitä voidaan keskustella.

Muilla roduilla ruunihallakko ja muut hallakkovärit ovat yleensä hyvin erilaisia. Meidän quarter-tamma B Divine Ion on hyvin tumma väritykseltään. Kuvan hevosen väriä en ole saanut vahvistettua, mutta suvun perusteella se voisi hyvinkin olla ruunihallakko ja jalkojen suht hyvin näkyvä seepraraidoitus paljastaa sen aika varmaksi ruunihallakoksi. Muutenhan tuo olisi jotakuinkin ruunikko! Toki peitinkarvassa on tuo tietty sävy, jota en osaa kuvailla, mutta joka itselläni herättää aina vähän epäilyksiä. Vaan valokuvissa ne sävyt voivat poiketa hevosen oikeasta väristä.

Tässä on ruunihallakko ylämaanponi. Hallakkovärit ovat yleisiä ylämaanponeilla ja mielestäni tämä on tosi tyypillisen näköinen ruunihallakko ylämaanponi. Yleensä ruunikot ylämaanponit ovat varsin tummia, joten vaaleahko väritys herättää aina epäilyksen ruunihallakosta.

Toki muillakin roduilla saattaa esiintyä vaaleampaa hallakkoväritystä, jonka tunnistaa helpostikin ruunihallakoksi. Tässä esimerkiksi yksi quarter-tamma, jolla on myös erittäin selkeät seepraraidat. Sen sijaan sillä ei näy oikeastaan lainkaan vaaleampia jouhia hännässä tai harjassa ja jalkojenkin sävy on selkeästi musta. Vuonohevosilla sen sijaan sävyvaihtelua on tosi vähän, ne ovat kaikki aina vaaleita.

Mikä sitten aiheuttaa vuonohevosille tämän vaalean värityksen? En tiedä varsinaisesti. Pangarekuvio on niillä hyvin yleinen (katsokaa esimerkiksi linkittämäni esimerkki-vuoniksen turpaa: selkeä jauhokuono) ja se saattaa hyvinkin vaalentaa jalkoja ja rungon alaosaa. Ruunihallakoilla voi pohjavärinä olla tavallisen ruunikon sijaan villiruunikko, joka sekin vaikuttaa jalkojen väriin. Mutta sitten on todennäköisesti jokin tekijä, joka on jalostustyön tulosta kun on suosittu tiettyä väriä. Voisi olettaa, että tämä tekijä on resessiivinen, koska vuonohevos-risteytykset eivät yleensä ole väriltään niin vaaleita hallakkovärisiä kuin vuonohevoset. Vaalentava tekijä ei siis näy, koska se tulee vain yhdeltä vanhemmalta. Mutta tämä on toki pelkkää arvailua.


3 kommenttia:

Nintsu kirjoitti...

Mielenkiintoista pohdintaa ja enpä ole itse tullut koskaan ajatelleeksi eri ruunihallakon sävyjä.

Afuze kirjoitti...

Mietin itse joskus muinoin tuota, että miksi vuonisten kuvia käytetään esimerkkinä hallakkoväristä, kun ne eivät ainakaan minusta sovi esimerkeiksi ollenkaan. Vasta nyt tajusin että juu, ovat tosiaan liian haalistuneita, ja myös tuo harjatrimmi hämää, kun ei muunrotuisilla hallakoilla varmaan kauheasti näy irokeesejä.

Luin joskus jotain nyt jo hävinnyttä(?) sivustoa, jossa esiteltiin varmaan kaikki mahdolliset hevosvärit ja -merkit, ja mukana oli kuvia sekä oikeista hevosta että kunkin värin pienoismalliversioista. Löysin sieltä valokuvia voikoista ja valkokirjavista vuonohevosista, osa ensinmainituista oli aika vaaleita ja ehkä jopa tuplavoikkoja. Että jostain ne voikkopohjaisetkin hallakot ovat vuonohevosrotuun tupsahtaneet, vaikka yleisesti väitetäänkin ettei voikkoja vuoniksia muka ole olemassa!

Pähkäilen välillä myös tuota, että miten vähäiset hallakkomerkit saa laskea hallakoksi. Hyllyssä seisoo just nyt kaksi muovista appaloosaa, ruunikko ja rautias, ja molemmilla on lähinä raitoja jaloissa muttei muita selviä hallakkomerkkejä.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Nintsu, kiitokset kommentista!

Afuze, vuonohevosillahan esiintyy voikkogeeni kyllä, mutta se on aina yhdistynyt hallakkoon. Puhutaan siis valkohallakosta (ruunivoikonhallakko, ruunikko + voikko + hallakko) ja keltahallakosta (voikonhallakko, rautias + voikko + hallakko). Ja sitten tietysti olisi mustanvoikonhiirakko (musta + voikko + hallakko), mutta jälkimmäiselle ei ole varsinaista väritermiä kun sitä ei yleensä tunnisteta, voikko vaikuttaa mustaan niin vähän että se näyttää tavanomaiselta hiirakolta, ainakin teoriassa.
Onkin siin mahdollista, että syntyy tuplavoikkoja vuonohevosia. Perinteisistä syistä ne eivät ole toivottuja ("väärä" väri näet), joten useimmat kasvattajat pyrkivät välttämään kahden voikko-vuoniksen yhdistämistä. Rotuyhdistykset tätä suosittelevatkin.

Kirjavuutta, siis ihan tobiano-kirjavuudelta näyttävää, on vuonohevosissa joskus vissiin esiintynyt, olen nähnyt joitain vanhoja mustavalkoisia kuvia. Nykyisin niitä ei enää liene olemassa, väri on jalostettu pois, mutten kyllä ole ihan varma siitä. Sukupostista löytyy kaksi kirjavaksi merkittyä vuonohevosta, emä ja tytär. Valitettavasti niistä ei ole tarkempia tietoja.

Mutta siihen en osaa vastata, että mikä olisi se "vähimmäistaso" siinä, että mikä on hallakkovärinen ja mikä ei... Lopultahan värin määrittää genotyyppi, ei se miltä hevonen näyttää. Hallakosta tekee ongelmallisen myös se jokin nd1, joka on vähän niin kuin ei-hallakko, mutta aiheuttaa pieniä hallakkomerkkejä, jotka näkyvät huonosti jos lainkaan karvassa, mutta saattavat näkyä jos hevonen klipataan. Toki seepraraidat jaloissa ovat aika "varma" signaali siitä, että hevonen on hallakkovärinen, koska siimoja voi olla muillakin ja toisaalta kaikilla hallakkovärisillä ei niitä vaaleampia jouhia tai muita hallakkovärien tuntomerkkejä ole ainakaan kovin selkeinä.