maanantaina, elokuuta 11, 2008

Coat Color Calculator pikaopas

Yleisön pyynnöstä raapustelen tänne pienen pikaoppaan Coat Color Calculatorin (CCC) käytöstä.

CCC:n tarkoitus
Lyhyesti CCC on internet-selaimen kautta toimiva laskuri, jonne syötetään varsan vanhempien värit ja se laskee annetuista tiedoista todennäköisyydet varsan mahdollisista väreistä. Mitä tarkemmin vanhempien genotyypit (ks. sanasto postauksen lopussa) tiedetään, sen tarkemmin laskuri osaa laskea, mutta vaikka genotyypeistä ei olisi harmainta haisuakaan, siitä on apua silti.

Aloitus: vanhempien värit
Kun avaat CCC:n pääsivun, ensimmäisenä kysytään varsan vanhempien värit. Sire-kohtaan annetaan isän väri, Dam-kohtaan emän väri. Perusvärin voi valita "Select color"-valikosta. Värit ovat englanniksi, kattava suomi-englanti-värisanasto löytyy ainakin Hevosmaailma.netistä, tavallisimmat värien suomennokset on listattu tämän postauksen sanastoon.

Jos hevonen on yksivärinen ja tumma (ei siis kirjava tai kimo), riittää että värit valitaan pudotusvalikosta ja painetaan "Continue". Jos toinen tai molemmat vanhemmista ovat kimoja, täytyy kimon pohjaväri tietää ja laittaa sitten rasti kyseisen vanhemman kohdalle "Gray"-kohtaan. Mustankimo, ruunikonkimo tai rautiaankimo kertoo kimon pohjavärin; harmaankimo, kärpäskimo tai papurikko ei kerro pohjaväriä.
Jos pohjaväristä ei ole mitään käsitystä, voi ehkä olla paras ratkaisu käsitellä hevosta ruunikonkimona, ainakin jos kyse on puoliverisestä, arabista tai yleisimmistä ponirodusta. Näin siksi, että ruunikko on väreistä ehkä yleisin ja sen lisäksi se antaa yleensä mahdollisuuden useampiin väreihin kuin rautias tai musta. Kimon suomenhevosen kohdalla sen sijaan voi olla järkevintä merkitä "tunnistamaton" kimo rautiaankimoksi, nimenomaan sillä perusteella että rautias on yleisin väri suokeilla.

Kirjavuuskohdassa on oletuksena arvo "Solid", joka tarkoittaa yksiväristä hevosta. Jos hevonen on lehmänkirjava, voi hevoselle valita pudotusvalikosta oikean kirjavuustyypin. En puutu sen enempää noihin kirjavuuden eri muotoihin, niiden eroja on selitetty hyvin tuolla Hevosmaailma.netin sivuilla ja enemmän tietoa löytyy netistä (englanniksi). Minulta ja S:ltä (vtionic@gmail.com tavoittaa) voi aina kysyä apua myös tunnistuksiin, niin kirjavien kuin yksiväristenkin.
Tiikerinkirjavien värityyppejä ei ole listattu mitenkään, koska niiden periytyminen ei ole toistaiseksi varmistettu, joten jos toinen tai molemmat vanhemmista ovat täplikkäitä, valitse vain oikea pohjaväri äläkä puutu kirjavuuteen mitenkään vaan anna laskurin käsitellä ne yksivärisinä ja kun laskuri antaa tulokset, saat niistä varsan pohjavärin, johon voi sitten yhdistyä kirjavuustekijä.

Esimerkki: sinulla on ruunikko blanket ori ja yksivärinen rautias tamma. Syötä kenttiin ruunikko ja rautias, laskuri antaa lopulta tulokseksi ruunikoita ja todennäköisesti myös rautiaita ja ehkä mustiakin, joten varsa voi olla ruunikko, rautias tai musta joko yksivärisenä tai sitten näihin pohjaväreihin on liittynyt se isän blanket-kuvio (voi luultavasti tulla myös muita tiikerinkirjavan kuviotyyppejä?).

Jatko: vanhempien genotyypit
Kun vanhempien värit on merkitty ja painettu continue-täppää, hyppää silmille se vaikealta näyttävä juttu: genotyyppien merkintä. Harvoille virtuaalihevosille on merkitty genotyyppiä, ainoat tämän homman harrastajat taidamme olla me GA:ssa ja osin Ionicissa. Genotyyppi on se kryptisen näköinen kirjainsarja esimerkiksi Khariyya Ionin sivuilla, merkittynä sulkuihin värin jälkeen (Khariyyalla siis Gg, EE, AA).

Ei tarvitse pelästyä kuitenkaan, jos omille hevosille ei näitä ole merkitty tai ei ymmärrä noista juuri mitään. CCC antaa ainoastaan ne vaihtoehdot merkittäviksi, jotka voivat kyseisellä värillä vaihdella, joten mitään typerää et pysty tekemään enää tässä vaiheessa. Perusvärien kohdalla on näkyvissä red factor- ja/tai agouti-vaihtoehdot seuraavasti:
ruunikolla red factor ja agouti
rautiaalla agouti
mustalla red factor

Kaikkiin näihin on mahdollista vastata unknown, joka tarkoittaa että genotyyppiä ei tiedetä. Jos vanhemmat siis ovat perusvärisiä (musta, ruunikko, rautias), on tämä helppoa: unknown vain kaikkiin kohtiin ja paina calculate. Laskuri ottaa tällöin huomioon annettujen värien kaikki genotyyppimahdollisuudet ja laskee todennäköisyydet niistä. Tietenkään tulos ei ole tällöin sinällään realistinen, että todellisuudessa vanhemmissa yhdistyy vain yksi tietty kombinaatio, josta voi olla tulematta tiettyjä värejä, mutta virtuaalimaailmaan (ja hyvin usein myös reaalimaailmaankin) tämä on täysin riittävä tieto.

Rautiaan (sekä voikon, cremellon, punahallakon ja muiden rautiaspohjaisten värien) kohdalla kysytään myös kohta "Silver Dilution", joka tarkoittaa sitä, että tiedetäänkö hevosen kantavan hopeageeniä. Hopeageenihän ei vaikuta rautiaaseen mitenkään, mutta rautias voi kantaa sitä. Yleensä kannattaa tähän merkitä ylin kohta, Non Silver Carrier. Esimerkiksi puoliverisillä, arabeilla, täysiverisillä ja useimmilla poneilla hopeavärejä ei esiinny lainkaan tai äärimmäisen harvoin, joten on hyvin todennäköistä ettei hopeageeniä löydy. Itse asiassa hopean olemassaoloa kannattaa miettiä vain silloin jos kyse on islanninhevosesta, kalliovuortenponista tai suomenhevosesta, jonka suvusta löytyy joko hopeaa tai kanelinrautiaaksi merkittyjä hevosia.

Jos toinen vanhemmista on kimo, kysytään pohjavärin genotyypin lisäksi myös Gray-kohta, jossa on kaksi vaihtoehtoa: Heterozygous (Gg) ja Homozygous Gray (GG). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heterotsygootti voi jättää tumman varsan, homotsygootti puolestaan periyttää kimogeeniä aina ja kaikille varsoille. Homotsygootista kimosta ei siis ikinä saa tummaa varsaa. Ulkoisesti nämä kaksi eivät eroa toisistaan millään tavoin.
Jos kimon genotyyppiä ei ole merkitty, on useimmissa tapauksissa turvallisinta käyttää heterotsygoottia kimoa. Homotsygootti kimo voi olla vain silloin jos molemmat vanhemmat ovat kimoja. Jos kuitenkin kimo vanhempi on jokin vallitsevasti kimo rotu (kimo selkeästi yleisin väri, kuten lipizza tai kladrub), voidaan tällöin olettaa että se saattaisi olla homotsygootti kimo.

Erilaisten erikoisvärien kohdalla CCC kyselee homo- tai heterotsygoottisyytta hieman vaihtelevasti, hallakkovärien kohdalla on valittavissa jompikumpi, kun taas hopeageenin kohdalla on vaihtoehtona myös unknown. Hallakko-, päistärikkö- ja yleisesti muiden geenien kohdalla pätee sama juttu kuin kimossakin, homotsygootteja syntyy vain kahdesta samanvärisestä vanhemmasta. Tämän vuoksi kaikki vuonohevoset ovat aina homotsygootteja hallakon suhteen vaikka niiden pohjaväri vaihteleekin.

Tulokset ja niiden tulkinta
Kun genotyypit on tyydyttävästi kohdillaan, paina calculate. Riippuen laskennan monimutkaisuudesta (mitä enemmän erikoisvärejä ja epätietoisuutta, sen enemmän aikaa kestää) se saattaa kestää hetken verran. Tuloksena kuitenkin tulee Offspring Color Probability-taulukko. Taulukon vasemmalla reunalla näkyvät kaikki varsan mahdolliset värit todennäköisyysprosentteineen, oikealla puolella taas näkyy mahdolliset genotyypit niille väreille. Jos et piittaa genotyyppeistä, unohda oikea puoli. Sitten vain tulkitsemaan värien termejä ja valitsemaan varsalle mieluisinta väriä!

Sanasto
geeni - periytyvän biologisen tiedon yksittäinen osa, tässä tapauksessa hevosen väriin vaikuttava tekijä. Geenejä on aina kaksittain, toinen puoli on peritty isältä, toinen emältä

genotyyppi - geenien kokonaisuus, jonka yksilö on perinyt vanhemmiltaan, vrt. fenotyyppi. Genotyyppi ei välttämättä näy ulospäin, esimerkiksi kaikki ruunikon genotyypit (EE-AA, Ee-AA, EE-Aa, Ee-Aa) näyttävät samoilta vaikka genotyypit ovat erilaiset.
Genotyypit merkitään geeneittäin, hevosella on paljon väriin vaikuttavia geenejä. Genotyypistä näkee myös mitä hevonen voi periyttää eteenpäin. Jos ruunikko on EE-AA-yhdistelmä, se periyttää varsoilleen vain E- ja A-geenejä, jolloin kaikki varsat ovat ruunikkopohjaisia. Ee-Aa sen sijaan voi periyttää myös e- ja a-geenejä, jolloin on sopivista yhdistelmistä mahdollista saada myös muita kuin ruunikkoja (rautiasta ja mustaa).

fenotyyppi - ulkoinen olemus, tässä tapauksessa siis se, miltä väri näyttää. Fenotyyppi ja genotyyppi eivät aina ole samat, joskus voi käydä niin että vaikkapa tummanruunikko (genotyypiltään ruunikko) tunnistetaan mustaksi ja tästä syntyy sekaannuksia, koska hevosen kuvitellaan olevan musta, mutta jalostuksessa se käyttäytyy kuin ruunikko. Virtuaalimaailmassa tämä ei ole ongelma, koska täällä voidaan olettaa että hevoset tunnistetaan oikein

dominoiva geeni - ns. hallitseva geeni. Kimo on hyvä esimerkki dominoivasta geenistä, se ei hypi sukupolvien ylitse vaan kimon varsan saa ainoastaan silloin, jos vähintään toinen vanhemmista on kimo. Kahdesta tummasta hevosesta ei koskaan synny kimoa varsaa. Suurin osa hevosen väriin vaikuttavista geeneistä on dominoivia. Dominoiva geeni siis näkyy aina, silloinkin kun se ilmenee heterotsygoottisena eli eriperintäisenä. Merkitään isolla kirjaimella, esimerkiksi kimon kohdalla G. Dominoivalla geenillä Gg ja GG ovat samanlaisia, tässä tapauksessa siis kimoja, gg puolestaan on ei-kimo.

resessiivinen geeni - ns. väistyvä geeni. Resessiivinen geeni voi peittyä dominoivien geenien alle ja putkahdella sieltä esiin satunnaisesti silloin kun varsa saa molemmilta vanhemmiltaan saman resessiivisen geenin. Rautias on tällainen, se periytyy ruunikon ja mustan alla Ee-muodossa ja jos kaksi Ee-tyyppistä (aina mustia tai ruunikoita) vanhempaa risteytetään, varsa voi saada ee-yhdistelmän, joka on rautias vaikka vanhemmat siis eivät ole rautiaita.

homotsygootti - samanperintäinen, esimerkiksi homotsygootti hallakko polveutuu kahdesta kimosta vanhemmasta, jolloin se voi saada D-geenin molemmilta vanhemmilta. Merkitään siis DD ja tämä periyttää kaikille varsoillee D-geeniä eli koska D-geeni on dominoiva, kaikki DD-vanhemmat varsat ovat hallakkovärisiä riippumatta toisen vanhemman väristä.

heterotsygootti - eriperintäinen, hevonen on saanut dominoivan geenin (esim. kimon) vain toiselta vanhemmaltaan, varsan genotyyppi on siis Gg (g on tullut tummalta vanhemmalta), hevonen näyttää kimolta, mutta periyttää kimogeeniä vain puoleen varsoista.

Suomennoksia
Sire - varsan isä
Dam - varsan emä
Chestnut/sorrel - rautias, tähän luetaan myös liinakot
Bay - ruunikko
Black - musta
Palomino - voikko
Buckskin - ruunivoikko
Smoky black - mustanvoikko
Red dun - punahallakko
Zebra Dun (Bay Dun) - ruunihallakko eli hallakko
Grullo (Black Dun) - hiirakko
Chestnut Roan - rautiaanpäistärikkö
Bay Roan - ruunikonpäistärikkö
Black Roan - mustanpäistärikkö
Solid - yksivärinen
Gray - kimo

Ei kommentteja: