keskiviikkona, elokuuta 13, 2008

Värit: diluutiot

Hevosella on 4 diluutio- eli vaalentavaa geeniä: voikko- (C), hallakko- (D), samppanja- (Ch) ja hopeageenit (Z).

Voikkogeeni (C, creme/cream) on siitä erikoinen, että se voi esiintyä joko yksinkertaisena tai kaksinkertaisena. Yksinkertainen voikkogeeni vaalentaa ruskeaa väriä, mutta ei juuri mustaa. Rautiaasta tulee voikko, ruunikosta ruunivoikko ja mustasta mustanvoikko, jonka erottaminen mustasta on aika vaikeata, koska se ei vaikuta mustaan pohjaväriin paljoa. Kaksinkertaisena voikko vaalentaa hyvin radikaalisti sekä ruskeata että mustaa, rautiaasta tulee cremello, ruunikosta perlino ja mustasta smoky cream. Perlinon ja smoky creamin erottaminen toisistaan on mahdotonta eikä ero cremelloonkaan ole aina mitenkään selvä.

Hallakkogeeni (D, dun) vaikuttaa enemmän peitinkarvaan kuin jouhiin, se vaalentaa peitinkarvan sävyä jonkin verran, jouhista se yleensä tekee kaksiväriset, sivuilta vaaleat, keskeltä tummat. Ruunikosta tulee (ruuni)hallakko, mustasta hiirakko ja rautiaasta puna- eli rautiaanhallakko. Näistä punahallakko on hankala erottaa tavallisesta rautiaasta, koska hallakkogeeni ei vaikuta ruskeaan peitinkarvaan kovinkaan radikaalisti. Hallakkogeenin tunnusmerkkejä ovat värin vaalenemisen ohella siima ja jalkojen seepraraidoitus, joskus siimaan yhdistyy sään yli menevä aasinristi ja muuta ruumista tummempi pää.

Hopeageeni (Z, silver) ei vaikuta rautiaaseen millään tavoin, mutta rautias voi kantaa sitä kyllä. Mustalla ja ruunikolla hopeageeni vaalentaa mustaa väriä, mustasta tulee hopeanmusta ja ruunikosta hopeanruunikko. Varsinkin jouhet hopeageeni saattaa vaalentaa mustista aivan vaaleiksi ja ruunikon jalat se vaalentaa myös usein niin että ainoastaan ehkä polvien kohdalla on hieman tummempaa väriä. Mustan peitinkarvan hopeageeni tekee usein tummanruskeaksi tai harmahtavaksi. Sekä ruunikon että mustan peitinkarvaan se tekee usein papurikkokuviointia.

Samppanjageeni (Ch, champagne) vaalentaa jonkin verran sekä mustaa että ruskeata karvaa. Rautiaasta tulee gold champagne, ruunikosta amber champagne ja mustasta classic champagne. Gold champagne muistuttaa hyvin paljon voikkoa, jouhet ovat usein vaaleat ja karva kullankeltaista. Amber champagne muistuttaa puolestaan ruunivoikkoa, karva on kellertävän-, vaalean- tai kullanruskeata, jalat ja jouhet tummemmat, mutteivät mustat vaan tummanruskeat. Classic champagnea on vaikea verrata mihinkään muuhun väriin, hevosen peitinkarvassa on yleensä varsin erikoinen sävy, sitä voisi kuvailla vaaleanpunertavaksi, harmahtavaksi tai savunväriseksi, jouhet ovat yleensä tummemmat, samoit jalat, mutta mustaa väriä ei varsinaisesti ole. Samppanjageeni siis vaalentaa kaiken mustan tummanruskeaksi, joka kuitenkin saattaa sävyltään olla varsin lähellä mustaa.
Näiden lisäksi samppanjanvärisillä hevosilla on tiettyjä tuntomerkkejä, jotka helpottavat ainakin joissain tilanteissa värien tunnistusta.

Diluutioiden yhdistelmät
Yleensä diluutiot esiintyvät yksikseen ja silloin ne onkin yleensä melko helpot tunnistaa. Yhdellä hevosella voi kuitenkin olla useampia diluutiogeenejä samanaikaisesti, teoriassa jopa kaikki. Diluutiogeenien yhdistyminen on kuitenkin melko harvinaista ja niiden tunnistaminen oikein yleensä hankalaa, joskus jopa mahdotonta. Niitäkin kuitenkin saattaa joskus putkahtaa eteen ja tässä on tehty jonkinlaista selvitystä muutamista yhdistelmistä.

ruunikko + voikko + hallakko = ruunivoikonhallakko eli valkohallakko, englanniksi buckskin dun, dunskin
rautias + voikko + hallakko = voikonhallakko eli keltahallakko, palomino dun, dunalino, (yellow dun)
musta + voikko + hallakko = mustanvoikonhallakko (teoriassa melko mahdotonta erottaa hiirakosta, koska voikkogeeni ei vaikuta mustaan väriin ja hevonen näyttää hiirakolta), smoky grullo

ruunikko + hopea + voikko = hopeanruunivoikko, silver buckskin
rautias + hopea + voikko = teoriassa hopeanvoikko, mutta koska hopea ei vaikuta rautiaaseen, näyttää tämä tavalliselta voikolta
musta + hopea + voikko = hopeanmustanvoikko, silver smoky black

ruunikko + samppanja + voikko = amber cream champagne, ent. ivory amber champagne
rautias + samppanja + voikko = gold cream champagne, ent. ivory gold champagne
musta + samppanja + voikko = classic cream champagne, ent. ivory classic champagne

ruunikko + samppanja + hallakko = amber dun champagne
rautias + samppanja + hallakko = gold dun champagne
musta + samppanja + hallakko = classic dun champagne

Ei kommentteja: